Business Internaţional

Zvonurile s-au dovedit ştiinţific: Oamenii inteligenţi trăiesc mai mult. Cum a ajuns IQ-ul să fie legat direct de longevitate şi care este motivul?

Zvonurile s-au dovedit ştiinţific: Oamenii inteligenţi...

Autor: Alex Ciutacu

29.07.2017, 16:02 2074

Oamenii inteligenţi trăiesc mai mult, conform unui studiu publicat în British Medical Journal. Cei care au un IQ ridicat au tendinţa de a fi mai longevivi decât persoanele care deţin un IQ mai scăzut, potrivit Financial Times.

Deşi asocierile pozitive dintre abilităţile cognitive şi sănătate au fost observate de multe ori, subiectul a inspirat multe discuţii pe tema unei teorii radicale care nu este cunoscută decât pentru un grup restrâns de cercetători.

Teoria „integrităţii de sistem” susţine că indivizii cu un nivel ridicat al IQ-ului nu sunt mai sănătoşi doar pentru că sunt mai receptivi la sfaturi medicale, cum ar fi renunţarea la fumat, sau pentru că au venituri mai mari ci, mai degrabă, aceştia sunt înzestraţi genetic cu o fiziologie ieşită din comun care duce atât la un IQ ridicat cât şi la o rezistenţă mai bună în faţa bolilor.

Cercetarea British Medical Journal a fost efectuată în laboratorul condus de Ian Deary, profesor de psihologie diferenţială la Universitatea Edinburgh. Profesorul Deary a folosit potenţialul oferit de chestionarele Scottish Mental Surveys din 1932 şi 1947 care au înregistrat scorul IQ de la aproape toţi copiii de 11 ani din Scoţia.

După ce au urmărit evoluţia acelor copii, dezvoltarea lor ca şi adulţi şi apoi au analizat cauza decesului, cercetătorii au putut examina corelaţiile dintre inteligenţa măsurată prin IQ şi evoluţia stării de sănătate a indivizilor vizaţi.

Analiza, realizată de colega profesorului Deary, Catherine Calvin, a concentrat peste 65.000 de persoane testate în 1947. Aproape jumătate dintre ei erau încă în viaţă, ajunşi la vârsta de 79 de ani, la data efectuării studiului în anul 2015.

Echipa condusă de Calvin a demonstrat că rata deceselor survenite în urma afecţiunilor cardiace, infarcturilor, bolilor respiratorii, afecţiunilor digestive sau a demenţei, este mai scăzută în cazul celor cu IQ ridicat.

Corelaţia a condus la un domeniu nou: epidemiologie cognitivă, care explorează legătura dintre nivelul de inteligenţă prezentat în copilărie ca factor de risc pentru sănătate la vârsta adultă.

Pentru a studia epidemiologia cognitivă, cercetătorii au analizat situaţii legate de gemenii de acelaşi sex în care unul dintre ei este decedat. Registrele din Statele Unite, Finlanda şi Suedia conţin rezultate la teste IQ efectuate, pe gemeni identici şi non-identici, în perioada copilăriei sau în adolescenţă.

Scopul acestui studiu a fost de a descoperi dacă fratele geamăn care a trăit mai mult era de asemenea acelaşi frate care a obţinut un scor mai ridicat la testele IQ.

În cazul gemenilor non-identici, care au ADN similar doar 50%, corelaţia a fost mai evidentă, dar şi în cazul gemenilor identici, fratele cu un scor mai ridicat este cel mai longeviv.

Cercetarea a fost publicată anul trecut în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie şi poartă titlul de „Legătura dintre inteligenţă şi durata de viaţă este genetică”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO