Business Travel

Autorităţile, pregătite pentru turiştii care vor petrece minivacanţa de 1 Mai pe litoral

Autorităţile, pregătite pentru turiştii care vor...

Autor: Cătălin Legănel

25.04.2017, 17:02 61

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Constantin Dina, a precizat, marţi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că vor fi organizate acţiuni de control igienico-sanitare în unităţile de alimentaţie publică şi în unităţile de cazare, cinci echipe fiind pregătite să intervină în caz de nevoie, în timp ce la sediul instituţiei va fi asigurată permanenţa.

„La nivelul DSP vom avea gardă non-stop şi putem primi sesizări. Avem gardă permanentă la supraveghere, avem şi echipe de control care fac verificări în tot judeţul, laboratorul de analiză va avea gardă. Avem cinci echipe care acţionează în judeţ în această perioadă şi verifică unităţile de alimentaţie publică, de cazare şi sesizările care pot apărea”, a precizat Constantin Dina.

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Mihăiţă Gheba, a susţinut că pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare s-au constituit colective de lucru şi control în zonele de interes turistic, formate din medici veterinari inspectori de stat ai DSVSA Constanţa.

Astfel, în perioada 24 - 28 aprilie, cinci echipe de control acţionează în judeţ, iar apoi, până la 1 mai, se asigură permanenţa la sediu.

„DSVSA Constanţa a dispus o serie de măsuri, cum ar fi constituirea a cinci echipe de control, care vor verifica toate unităţile de alimentaţie publică, de procesare, de tip catering, laboratoare de patiserie ori cofetărie. Vom avea asigurată permanenţă, şi se pot face sesizări”, a spus Gheba.

Gheba a precizat că inspectorii DSVSA vor verifica unităţile de procesare produse alimentare de origine animală, vor verifica respectarea condiţiilor de igienă, ventilaţie şi microclimat pentru lanţul frigorific în toate fazele de prelucrare şi depozitare din unităţile de procesare, a dotărilor cu utilaje şi aparatura corespunzătoare şi vor verifica amenajările şi locurile de desfacere produse de origine animală în sistem stradal.

Şi reprezentantul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a precizat că între 29 aprilie şi 1 mai va fi asigurată permanenţa în cadrul serviciului de preluare sesizări, la telefon 0241/550.550, şi o echipă de control în cazul apariţiei unor solicitări sau evenimente deosebite.

Comandamentul Litoral 2017, structură în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, va fi activat pe trei zone operaţionale, fiecare având o locaţie unde consumatorii pot formula reclamaţii, în Mamaia, Costineşti şi Neptun.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Mircea Vizitiu, a precizat că toate structurile operative vor acţiona pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în special în staţiunile de pe litoral şi în zonele de agreement.

Totodată, poliţiştii îi vor verifica pe agenţii economici din zona staţiunilor cu privire la modul de comercializare a produselor agroalimentare, condiţiile de cazare şi respectarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe.

De asemeena, poliţiştii vor derula şi activităţi preventive în perioada minivacanţei de 1 Mai.

„Am asigurat efectivele necesare pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică corespunzător, împreună şi în sistem integrat cu colegii de la Jandarmerie şi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi, urmând a desfăşura activităţi pe tot litoralul românesc, de la Năvodari la Vama Veche. Pe 28 intrăm în dispozitiv. Media de poliţişti pe schimb este 96, la care se adaugă forţele de jandarmerie, urmând să se acţioneze în sistem integrat, un poliţist cu un jandarm”, a declarat şeful IPJ Constanţa.

El a adus în discuţie şi situaţia celor două poduri de la Agigea şi de la Poarta 9, pe care circulaţia se desfăşoară cu dificultate din cauza lucrărilor de reparaţii şi respectiv a denivelărilor carosabilului. „

Avem în atenţie fluidizarea traficului”, a mai precizat Mircea Vizitiu.

La rândul său, directorul adjunct al Gărzii de Coastă Constanţa, Laurenţiu Cristian Cicu, a declarat că se vor lua măsuri de intensificare a activităţilor pentru a se menţine un climat de normalitate în zona de frontieră şi pentru asigurarea fluenţei fluxului de persoane şi autovehicule în punctele de trecere a frontierei de stat, respectiv la Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov, prin suplimentarea, la nevoie, a personalului necesar efectuării controlului de frontieră.

„În această perioadă se anunţă un flux mare de călători prin punctele de trecere a frontierei. Poliţia de Frontieră a luat anumite măsuri specifice privind suplimentarea poliţiştilor de frontieră specializaţi în efectuarea de verificări la trecerea de frontieră, în cele trei puncte de trecere, suplimentarea numărului de benzi de circulaţie pe arterele existente, prin reconfigurarea acestora, semnalizarea şi dirijarea persoanelor şi a autovehiculelor”, a spus Cicu.

El a menţionat şi că se va avea în vedere realizarea unor dispozitive de acţiune la frontieră, pentru a combate migraţia ilegală şi infracţionalitatea transfrontalieră.

„Se va acţiona în patrule mixte, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice în punctele de trecere a frontierei şi în localităţile din vecinătatea frontierei. (…) Zilnic asigurăm 250 de lucrători ai Poliţiei de Frontieră şi 60 de mijloace de mobilitate, terestră cât şi navală, includem şi tehnica de supraveghere şi autospecialele”, a mai declarat directorul adjunct al Gărzii de Coastă Constanţa.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” vor face controale de prevenire a situaţiilor de urgenţă în campingurile care vor fi deschise pentru primirea turiştilor, dar şi controale de prevenire a situaţiilor de urgenţă la amenajările temporare cu afluenţă mare de public.

„În perioada minivacanţei vom înfiinţa două puncte temporare, unul la Vama Veche şi unul la Mamaia, cu două autospeciale. Vom asigura măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la toate manifestările cu public numeros. Vom face verificări inopinate, inclusiv pe timp de noapte, în locurile în care se preconizează prezenţa unui public numeros. Vom fi atenţi la respectarea numărului de persoane, la fumatul în locurile nepermise etc. Vom face controalele probabil în echipe mixte, cu poliţia sau poliţia locală”, a declarat şeful ISU „Dobrogea”, Daniel Popa.

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a precizat că activităţile de pregătire a plajelor au demarat încă din luna februarie şi vor fi finalizate până la 1 Mai.

Până la data de 12 aprilie au fost amenajate şi predate, conform clauzelor contractuale, către utilizatorii de plaje acele suprafeţe care fac obiectul contractelor de închiriere, urmând ca până la 1 mai să fie finalizate şi acele suprafeţe libere de contract.

Mii de turişti sunt aşteptaţi să ajungă pe Litoral, la deschiderea oficială a sezonului estival, în data de 1 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO