Business Travel

Cine spune că România e o ţară turistică? Românii au cheltuit 1,3 mld. euro pe deplasările în străinătate în ianuarie-mai, plus 18%. Străinii au lăsat doar 816 mil. euro în ţară, plus 3,4%

Cine spune că România e o ţară turistică? Românii...

Autor: Mirabela Tiron

17.07.2018, 00:05 678

Suma cheltuită de români în străinătate a ajuns la 1,3 miliarde de euro  în ianuarie-mai anul acesta, în creştere cu 200 de milioane de euro faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele recente publicate de BNR şi calculele ZF. În continuare, străinii au cheltuit mai puţini bani în ţară faţă de români în străinătate, respectiv 816 milioane de euro, în creştere cu doar 3,4% faţă de primele cinci luni ale anului trecut. Balanţa din turism a rămas pe deficit, de 489 de milioane de euro, potrivit BNR.

Aceşti indicatori sunt relevanţi pentru evoluţia turismului. Tot mai mulţi români merg în deplasări în străinătate, însă România încă nu reuşeşte să atragă mai  mulţi bani de la vizitatorii străini şi este în continuare codaşă la numărul de turişti străini.

Recent, Gheorghe Mărginean, proprietarul grupului Karpaten Tu­rism, unul dintre cei mai mari jucători din turism pe incoming,  afirma că România nu are hoteluri pentru turismul orga­nizat, pentru grupuri, infrastructura de cazare a rămas în urmă, ceea ce împiedică dezvoltarea turismului. Mai mult, el sublinia că există  potenţial mare pentru dezvoltarea inco­min­gului (aducere de străini în ţară), dar este nevoie atât de investiţii în infrastructura rutieră, cât şi în cea de cazare. Exemplul dat era că în Maramureş nu poate duce autocare cu turişti pentru că „nu avem unde să îi cazăm, sunt doar două hoteluri  mai mari

Îi cazăm la Bistriţa două nopţi să facem tot turul Maramureşului“.

Marele plus pentru turism este că reţeaua de rute de pe aeroporturile din ţară a început să se dezvolte în ultimii ani datorită zborurilor lansate de operatorii aerieni low-cost. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au legat mai multe aeroporturi din provincie de destinaţii externe.

Cele mai recente date, aferente primului trimestru, arată că pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, traficul a ajuns la 2,76 milioane de pasageri, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut. Toate aeroporturile din România au avut 4,36 milioane de pasageri în primul trimestru, trafic în creştere cu 8,27% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor de la Asociaţia Aeroporturilor din România. Unele aeroporturi din provincie, precum aeroportul din Oradea sau Suceava, şi-au dublat şi chiar triplat traficul aerian, arată datele din piaţă. 

Marile agenţii de turism reuşesc să îşi crească afacerile tot pe outgoing (trimiterea românilor în deplasări în străinătate), doar câteva s-au concentrat pe aducerea de străini în ţară. Afacerile marilor agenţii au fost pe creştere cu două cifre, la fel ca traficul de pe aeroporturi. Top zece jucători de pe piaţa agenţiilor de turism   au avut anul trecut vânzări totale de 2,2 miliarde de lei anul, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, arată calculele ZF.

În 2017, în total, românii au cheltuit o sumă record în afara ţării,  de 3,1 miliarde de euro, cu un miliard în plus faţă de anul anterior, aceasta fiind  cea mai mare sumă din ultimii zece ani. Anul trecut a crescut şi suma lăsată de vizitatorii străini, la 2,2 miliarde de euro anul trecut, faţă de 1,56 miliarde de euro în 2016, potrivit BNR.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO