Fondul spaniol de investiţii GED caută să vândă integral participaţiile la companiile din România până la final de an

19 mai 2017 Autor: Mirabela Tiron

Fondul a mandatat deja bancheri de investiţii şi case de avocatură să se ocupe de vânzarea acţiunilor pe care le deţine în lanţul hotelier Continental, în compania de servicii medicale Diamedix sau în cadrul agenţiei de turism Happy Tour, potrivit unor surse din piaţă.

„Intenţia este ca fondul să vândă participaţiile pe care le deţine la companiile din România până la finalul anului, iar în prezent se poartă discuţii cu investitori stra­te­gici pentru fiecare companie unde fondul are acţiuni. Acest proces este însă de lungă du­rată, iar fondul va face exitul doar dacă acesta este favorabil“, au menţionat surse din piaţă. Oficialii fondului de investiţii nu au răspuns solicitării ZF.

Fondul spaniol de investiţii Ged Capital, cu o capitalizare de 150 de milioane de euro, este acţionar al grupului Happy Tour (tu­rism), al  Continental Hotels (hoteluri, unde este acţionar minoritar), TEB (ener­gie), Diamedix (echipamente medicale), Info­press, jucător privat de pe piaţa locală a tipăriturilor. Ged a intrat în România în 1996 cu un fond cu o capitalizare de 44 de milioane de euro, ulterior a vândut  (la un multiplu de 2,5, potrivit datelor publice), iar în 2005 spaniolii au venit cu un al doilea fond de private equity (Ged Eastern Fund II), cu 150 de milioane de euro bani de investiţii. Fondul a făcut investiţii atât în perioada de boom, cât şi în criză. 

„Încă din 2012 fondul încearcă să facă exitul din grupul Happy Tour, se caută cumpărători“, potrivit surselor din piaţă. 

Anul trecut, GED a reuşit să vândă doar touro­peratorul Prestige Tours (parte din gru­pul Happy Tour) către proprietarul Calypso Tour, Mustafa Kadiroglu, din Tur­cia, în urma unor negocieri care au durat patru luni.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.05.2017

 
Cuvinte cheie:
fond
, vanzare
, investitii
, romania
, companii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide