Business Travel

Gheorghe Cîrciu, proprietarul complexului Casa Cornu de pe DN1: Avem doar turişti de tranzit, care se cazează o noapte, nu aş mai investi în turism. „În Predeal cred că una din trei pensiuni este de vânzare, ceea ce spune multe despre turismul la noi.“

Pensiunea Casa Cornu se află pe DN1, la 42 km de Ploieşti, la 31 km distanţă de Sinaia şi la zece minute de Câmpina

Pensiunea Casa Cornu se află pe DN1, la 42 km de Ploieşti, la 31 km distanţă de Sinaia şi la zece minute de Câmpina

Autor: Mirabela Tiron

19.03.2018, 00:05 2549

Gheorghe Cîrciu, proprietarul com­plexului Casa Cornu, ce include o pensiune, un motel, dar şi facilităţi precum  teren de sport sau piscină, complex situat pe DN1 în comuna Cornu, la jumătatea distanţei dintre Ploieşti şi Sinaia, spune că veniturile complexului sunt în scădere dat fiind că turiştii care ajung în complex se cazează doar o noapte, fiind turişti de tranzit.

„Nu aş mai investi în turism, am pus bazele complexului în 1994, am făcut pensiune, motel, piscină, spălătorie auto, parcare. Gradul de ocupare la care lucrează pensiunea Casa Cornu este de 10-15%, iar la motelul Confort din Floreşti este de 30-35%. Avem doar turişti de tranzit, de o zi, cei mai mulţi caută să se cazeze în apropiere de pârtii sau în centrul staţiunilor montane.“ Gheorghe Cîrciu a mai spus doar că anul trecut afacerile au fost în scădere, fără a face publice rezultatele financiare.

Pensiunea Casa Cornu se află pe DN1, la 42 km de Ploieşti, la 31 km distanţă de Sinaia şi la zece minute de Câmpina, arată datele de pe site-ul complexului. Antepre­norul mai controlează şi alte unităţi de cazare, precum un motel în Floreşti (între Ploieşti şi Câmpina) şi unul în apropiere de localitatea Băicoi (Hanul Românesc) şi o unitate de cazare în Vama Veche, potrivit datelor de pe site.

.Datele publice arată că fima Market Srl, pe care o deţine antreprenorul, a raportat o cifră de afaceri de 9,3 milioane de lei şi un profit de circa 160.000 de lei, la 50 de angajaţi în 2016, ceea ce o poziţiona în top 20 de jucători din turism înregistraţi în Prahova.

„Fiscalitatea este mare, de când şi cu impozitul specific, la fel şi impredictibilitatea. Suntem împovăraţi fiscal. Nu avem nici turiştii din Germania sau Austria, care petrec un sejur întreg în unităţile de cazare. În Predeal cred că una din trei pensiuni este de vânzare, ceea ce spune multe despre turismul la noi“. Antreprenorul mai spune că turiştii care cheltuie cel mai mult sunt ruşii şi arabii, „ministerul ar trebui să facă ceva să aducă mai mulţi turişti ruşi şi arabi“.

„Turiştii ar putea să vină şi la Cornu, avem mânăstire, mai multe muzee, dar nu sunt promovate, este nevoie de promovare la scară naţională“.

Cei mai mulţi turişti aleg staţiunile montane Sinaia, Buşteni sau Predeal de pe Valea Prahovei, dar şi Braşov, unde găsesc cea mai dezvoltată infrastructură de schi.

Datele de la Statistică arată că ianuarie a adus mai mulţi vizitatori români care s-au cazat în unităţile din judeţul Prahova, respectiv 45.800 de vizitatori, faţă de 38.600 de vizitatori în ianuarie anul trecut. Dintre aceştia, doar 4.600 au fost vizitatori străini, mai arată aceiaşi sursă. În pensiuni turistice s-au cazat doar 6.200 de vizitatori iar în moteluri au ajuns o mie de vizitatori, mai arată Statistica.

La nivel de ţară, în ianuarie anul acesta s-au cazat în total 658.000 de vizitatori, din care 135.000 au fost străini în toate unităţile de cazare, arată aceiaşi sursă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO