Business Travel

Ministrul Turismului: Hotelurile ar putea administra suprafeţe de plajă în funcţie de numărul locurilor de cazare

Ministrul Turismului: Hotelurile ar putea administra...

Autor: Cătălin Legănel, Mediafax

25.09.2017, 16:12 106

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost prezent, luni, la o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi agenţi economici din judeţele Constanţa, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila şi Tulcea, aceştia cerându-i ministrului să fie luată în discuţie o solicitare mai veche a hotelierilor de pe litoral, care cer de mulţi ani să primească în administrare suprafeţe de plajă. În prezent, acestea sunt oferite spre închiriere de către Apele Române tuturor celor care respectă caietele de sarcini, indiferent dacă deţin sau nu unităţi de cazare.

„Este un subiect pe care îl avem în dezbatere de 20 de ani. (…) Sigur că ne dorim să se întâmple acum, prin legea turismului pe care o dezbatem astăzi. După cum aţi văzut şi dumneavoastră, în lege se prevede ca plajele să treacă în exploatarea hotelierilor în aşa fel încât pachetele turistice să fie complete, iar serviciile oferite de către hotelieri să fie de bună calitate. Sigur că şi turiştii îşi doresc ca atunci când vin la mare să-şi aibă şezlonguri pe plajă, să nu mai plătească, să fie inclus în pachetul turistic”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, apreciind că există plaje suficiente pentru toţi hotelierii.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan a spus, la rândul său, să fiecare hotel ar putea să primească între 200 şi 500 de metri pătraţi.

„Solicitarea pe care noi o avem este ca fiecare hotel de pe litoral să primească în exploatare o suprafaţă în funcţie de numărul de paturi disponibile şi de gradul de confort al hotelului. Aceasta înseamnă că fiecare hotel va primi undeva între 200 şi 500 de metri pătraţi de plajă. (…) Noi solicităm ca undeva în jur de 20 - 25 la sută din plajele de pe litoral să fie alocate în mod direct către hotelieri şi, bineînţeles, nu fără plată. Deci nu este o administrare gratuită, ci este o administrare cu plată pentru că în acest fel dorim să oferim servicii complete turiştilor noştri care vor putea beneficia gratuit de un loc la plajă, că va fi cu şezlong, că va fi cu cearşaf asta rămâne să hotărască fiecare hotelier pentru că, la ora actuală cel puţin, în capetele de sezon un şezlong pe plajă este mai scump decât un pat de cazare în unităţile noastre hoteliere”, a spus Răducan.

Prezent la discuţii, directorului Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Hristu Uzun, a spus că, în prezent, unităţile de cazare au prioritate la închiriatul sectoarelor de plajă, dar au fost şi hotelieri care nu au vrut să participe la licitaţii.

„De principiu, hotelierii au prioritate. Au un punctaj favorizant şi politica Apelor Române este ca hotelierii să aibă plajă. Obiectivul hotelierului este ca turistul să facă plajă şi să aibă un serviciu comun, hotel şi plajă. Pe vremuri însă, s-au schimbat patronii, hotelierii nu au vrut plajă şi din cauza asta au apărut alte societăţi care şi-au permis să vină la licitaţie şi au câştigat licitaţia. Din acest motiv unele hoteluri nu au plajă. (…) Noi am încercat să împărţim plaja pe sectoare, în funcţie de destinaţia hotelurilor. Dacă unele hoteluri nu au participat, asta a fost”, a explicat Uzun.

Acesta a precizat, însă, că, în prezent, există contracte care nu se pot rezilia.

„Contractele care au fost luate prin procedură de licitaţie nu se pot rezilia. Sunt contracte pe 10 ani, cu drept de preempţiune şi care au dezvoltat plaja. Nu se pot rezilia! Vom fi daţi în judecată şi apar probleme de altă natură”, a mai declarat directorul ABADL.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, le-a dat dreptate hotelierilor, spunând că operatorii economici care deţin unităţi de cazare pe litoralul Mării Negre ar trebui să aibă un drept de preemţiune în astfel de cazuri, „pentru a-şi închide un cerc al activităţilor”, dar a apreciat că legea trebuie gândită foarte bine pentru că sunt şi hoteluri care nu au ieşire la plajă.

„Trebuie să ne gândim foarte serios ce facem cu această chestiune. Eu cred că este dreptul hotelierilor, să aibă servicii complete să se introducă această noţiune. (...) Aici trebuie văzut şi cum se împart sectoarele de plajă, pentru că sunt hoteluri cu ieşire directă la plajă, mai au partea de faleză în faţă, sunt alte hoteluri care sunt mai în spate, şi atunci trebuie împărţite corect aceste sectoare de plajă. (…) În funcţie de numărul locurilor de cazare clasificate pe fiecare unitate în parte să venim cu o suprafaţă anume pe fiecare turist. Aşa ar fi normal, să putem face un calcul, că avem un hotel care are 125 de camere sau avem un hotel care are 300 de camere şi trebuie să vedem exact şi în funcţie de numărul locurilor de cazare cum se poate realiza”, a spus Dobre.

Ministrul a mai spus că această problemă trebuie discutată şi cu Ministrul Apelor şi Pădurilor, plajele fiind în prezent în administrarea Companiei Naţionale Apele Române.

Întrebat dacă acest lucru s-ar putea petrece începând cu sezonul viitor, ministrul Turismului a spus că este „imposibil!”.

„Gândiţi-vă că legea după ce se va publica în Monitorul Oficial; va intra în vigoare la 180 de zile, pentru că trebuie pregătite şi autorităţile publice locale, inclusiv şi cele centrale, dar şi operatorii economici, că nu putem să introducem o lege în momentul publicării să-i dăm acea noţiune de termen 30 de zile”, a mai spus Dobre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO