Business Travel

O idee de peste jumătate de milion de euro: O firmă fondată de un român face 600.000 de euro din turism medical. „Românii lasă minimum 200 mil. euro anual în Austria pentru tratamente medicale.“

O idee de peste jumătate de milion de euro: O firmă...

Autor: Georgiana Mihalache

08.07.2017, 18:04 2143

„Românii lasă minimum 200 mil. euro anual în Austria pentru tratamente medicale.“

Austria Med - firma austriacă înfiinţată de Darius Pencea, un român stabilit în Austria, specializată în activităţi de turism medical - a înregistrat anul trecut afaceri de circa 600.000 de euro şi a adus în Austria aproximativ 300 de pacienţi români pentru tratament sau intervenţii chirurgicale.

„În prezent, turismul medical este o nişă mai greu de acceptat pentru că pacientul vine bolnav. Pacientul nu vine niciodată singur. Însoţitorul investeşte în cazare, lasă bani pentru mâncare, ceea ce înseamnă că noi indirect promovăm ţara. La noi ajung cazurile oncologice, malformaţii“, a spus Darius Pencea.

El a explicat că businessul pe care îl conduce a fost integrat într-un program de start up al Camerei de Comerţ austriece în 2010, iar pentru a deschide afacerea a avut nevoie de 25.000 de euro, sumă pentru care a renunţat la câteva maşini pe care le deţinea. În prezent, compania funcţionează cu cinci angajaţi. „Casa Naţională de Sănătate a Austriei are diferite statistici. Ei au acces la clinicile private şi spitale de stat. Rapoartele arată că românul lasă minimum 200 de milioane de euro anual în Austria pentru diferitele tratamente medicale, din statistica de la Casa de Sănătate“, a mai spus Darius Pencea.

Fondatorul AustriaMed arată că spitalele de stat din Austria au locuri limitate pentru pacienţii străini de la 7% până la 10% din totalul de paturi, pentru că legea obligă să păstreze paturi libere pentru pacienţii asiguraţi în Austria.

Firma AustriaMed este sub­venţionată de Camera de Comerţ austriacă pentru fiecare turist care ajunge în ţară, iar suma maximă la care poate ajunge este de 150.000 de euro. De asemenea, o altă sursă de venit pentru firmă o reprezintă orele pe care angajaţii companiei le petrec traducând dosarul medical al pacientului, tariful fiind de 75 de euro plus TVA pe oră.  „Avem un preţ însă de 450 de euro pe care nu putem să-l depăşim şi nu încasăm mai mult, chiar dacă stăm mai mult. Sunt nişte standarde con­tractuale.“

Pencea a mai precizat că realizează şi un cost estimativ pentru fiecare pacient, în funcţie de gravitatea situaţiei sale, după ce analizează dosarul medical al unui bolnav.

„Există un formular pe site în care pacientul urcă documentele medicale. Noi traducem documentaţia şi în două zile lucrătoare primeşte o a doua opinie în mod gratuit. Când şi-a dat acceptul pentru costul estimativ, ziua următoare putem să-l planificăm pentru a veni la Viena. Acum putem spune că 80% din pacienţi nu pun în dezbatere costul estimativ“, a mai spus Darius Pencea.

Pacienţii ajung să contacteze AustriaMed fie prin recomandări, fie printr-un program iniţiat în 2014 în colaborare cu reţeaua privată de servicii medicale Regina Maria, al doilea jucător din piaţa de profil, prin care aduce la clinica privată din Băneasa de circa opt-zece ori pe an medici pentru a oferi o a doua opinie.

„De asemenea, sunt şi cazuri aparte, cele care nu mai primesc o terapie în timp util în ţară şi cei care ajung la noi pe formular sunt în procent destul de mic. Pe formular este aproape imposibil să mai ajungi în Austria.“

Media pacienţilor aduşi pe lună de către AustriaMed este de 25, din oncologie, chirurgie, accidente, dar şi arşi. Aceştia stau în medie circa 10-11 zile în spital, însă au fost şi cazuri în care un pacient a stat şi trei luni internat.

Românii merg în Austria pentru infrastructura medicală, deşi costurile sunt cu 30% mai mari decât cele din clinicile din Turcia, a mai spus Darius Pencea. El a precizat că au fost cazuri în care un pacient care nu a mai primit şanse de recuperare în România a fost tratat în Austria.

„În România, există turism medical pe stomatologie, se încearcă şi pe operaţiile estetice. Sunt doctori foarte buni, cred că problema este modul de tratare individuală a pacientului”, a mai spus fondatorul AustriaMed.

Există diferenţe şi în cazul salariilor, în contextul în care Darius Pencea a spus că un medic austriac câştigă peste 2.500 de euro. „În sus nu există limită. În Austria se primesc anual 14 salarii în orice domeniu”. În comparaţie, salariile medicilor români după creşterile din ultimii ani au ajuns în medie la 1.300 de euro la spitalul Universitar, de exemplu, însă pot exista venituri şi sub acest prag.

 

Cine este Darius Pencea

Dariu Pencea (38 de ani), fondatorul AustriaMed, se află de peste 25 de ani în Austria, are studii economice şi a început să lucreze de la 16 ani în domeniul asigurărilor. S-a întors în România din 2004 până în 2008 pentru a lucra în echipa de dezvoltare imobiliară a grupului austriac Erste, iar după ce a venit criza economică s-a întors în Austria. În 2010 a pornit afacerea AustriaMed, care anul trecut a ajuns la venituri de 600.000 de euro şi aduce circa 300 de pacienţi români pe an la tratament în Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO