ZF 24

Retrospectiva trimestrului întâi: cele mai importante evenimente din turism

Hotelul City Plaza din Cluj

Hotelul City Plaza din Cluj

Autor: Mădălina Panaete

08.04.2015, 00:08 336

Turismul, sector care adună pe segmentul hotelier aproape 7.000 de companii cu afaceri de4 mld. lei, a fost marcat în primul trimestru de decizia luată de Guvern de a reduce TVA la 9% la serviciile de cazare cu cel puţin mic dejun inclus, de intrarea puternică a irlandezilor de la Ryanair pe piaţa locală, dar şi de „turbulenţele“ de la nivelul conducerii companiei de stat Tarom.

 

1. Tarom are un nou CA, dar nimeni nu reuşeşte să oprească pierderile

Tarom, care a adunat pierderi de 1,3 miliarde de lei în perioada 2009-2014 şi nici anul acesta nu se aşteaptă la profit, a numit în acest an un nou consiliu de administraţie (CA) la scurt timp după ce membrii consi­liului anterior au demisionat „în bloc“ la doar opt luni după ce au fost numiţi.

Nu­mirile nu au adus însă nume noi în structura transpor­tatorului de stat.

 

 

2. Ryanair ridică miza pe piaţa locală

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a început ofensiva pe piaţa din România şi ajunge în acest an să opereze şapte rute de pe aeroportul Henri-Coandă din Bucureşti, acolo unde a intrat acum aproape un an. Ryanair vrea să ajungă la circa 700.000 de pasageri anual în România.

 

3. Hotel de cinci stele în Băile Felix

Compania hotelieră Turism Felix, controlată de SIF Transilvania şi SIF Oltenia, vrea să deschidă în această primă­vară un hotel de cinci stele în sta­ţiunea Băile Fe­lix după ce a modernizat fos­tul hotel de două stele Lotus.

Investiţia în conversie şi modernizare se ridică la 30 de milioane de euro.

 

4. Guvernul reduce TVA la serviciile de cazare

Guvernul a avizat cota redusă de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclu­sive, măsură ce ar putea creşte cererea de vacanţe în ţară.

Impactul bugetar este estimat la 100 de milioane de lei.

 

5. Proprietarul IT SoftVision a preluat un hotel de cinci stele din Cluj

Laurenţiu Russo, proprietarul companiei SoftVision, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de aplicaţii software din Transilvania a preluat de la omul de afaceri Sorin Dan  hotelul de cinci stele City Plaza din Cluj. Aceasta este una dintre cele mai importante tranzacţii din sectorul turismului în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO