Business Travel

VIDEO Călin Ile, şeful hotelului Ibis Gara de Nord: România are nevoie acută de un centru internaţional de conferinţe pentru a creşte veniturile din turism

Autor: Alexandra Marcu

20.04.2016, 00:05 850
Creşterea veniturilor din turism poate fi generată printr-o serie de măsuri simple, care nu necesită investiţii majore, dar care ar putea da rezultate pe termen lung.
 
Astfel, construcţia unui centru internaţional de conferinţe (proiect care trebuia, potrivit unor decizii politice anterioare, să fie clădit pe spaţiul destinat acum construcţiei moscheei din Capitală), formarea unor şcoli duale în industria ospitalităţii pe modelul celor create de industria auto în parteneriat cu statul şi un sistem de management al destinaţiilor ar fi trei măsuri care ar putea aduce rezultate semnificative din turism în doar doi ani, a spus Călin Ile, directorul hotelului Ibis Gara de Nord şi preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
„Trebuie să schimbăm modul în care se face turism în ţara asta. Lumea s-a schimbat şi apar tendinţe noi care se obligă să nu mai privim turismul ca în anii ’80. În modul în care lucrăm azi nu avem rezultate. Suntem obligaţi să ne schimbăm“, a spus Călin Ile.
 
Turismul contribuie în mod direct cu mai puţin de 2% la PIB-ul ţării, spre deosebire de Croaţia, unde susţine economia locală cu 18 sau 20 de procente.
 
„Turismul nu contribuie la PIB cu procentul pe care îl aşteptăm şi cu procentul pe care îl aduc alte economii. Taxa de promovare colectată de la hotel şi de la clienţi o ducem la Administraţia Fiscală, iar de acolo i se pierde urma. Banii aceia ar trebui folosiţi pentru promovarea turismului românesc.“
 
Autoritatea publică centrală divide în şase suma obţinută din taxele de promovare şi foloseşte banii în funcţie de interesele de moment. „Se găseşte o destinaţie fără niciun fel de impact asupra turismului, se plantează panseluţe sau se organizează un eveniment.“
 
În ceea ce priveşte şcoala românească de turism, Ile este de părere că partea teoretică se poate învăţa uşor, însă problema este la partea practică. „Trebuie să ne axăm pe a pregăti oameni, nu pe a scoate diplome.“ Mulţi studenţi de la facultăţile de turism vor să călătorească, iar meseria le oferă această şansă, însă majoritatea nu mai au răbdare şi nu investesc în pregătirea lor.
 
Promovarea Bucureştiului şi a României este considerată a fi una deficitară, iar acesta e cel mai slab punct cu care este catalogată ţara noastră în toate criteriile de competitivitate în turism.
 
„Avem potenţial, dar e cert că nu îl valorificăm. Trebuie să găsim ecuaţia perfectă între rolul statului şi rolul privatului.“ Bugetul pentru promovarea turismului în 2016 a fost de 2 milioane de lei. „O cifră din cauza căreia multe companii ar râde de noi. Subfinanţarea se reflectă într-o promovare ineficientă“, a completat Ile.
 
Directorul Ibis Gara de Nord spune că România este o ţară care trăieşte din turismul intern, iar următorul pas este construirea unei abordări coerente şi ieşirea pe pieţele internaţionale. „Vrem să aducem turişti străini, dar Bucureştiul este singura capitală din Europa care nu are un centru de conferinţe internaţional. În planul arhitectural, acesta trebuia să fie pe locul care acum îi este alocat moscheei. O decizie politică ar rezolva problema în doi ani.“
 
Anul 2018 ar trebui să fie unul prosper din punct de vedere al industriei turismului pentru că România sărbătoreşte 100 de ani, iar agenţii de turism aşteaptă turişti străini, cât şi români din diaspora. „Trebuie să aducem oameni ca să vadă tradiţiile noastre, cultura noastră, gastronomia sau portul popular. Se presupune că în 2020 vom organiza Campionatul European de Fotbal, iar sponsorii vor avea nevoie de o sală foarte mare de conferinţe pentru întâlniri. Inexistenţa acestui centru de conferinţe poziţionează Bucureştiului la un nivel de 30 de evenimente de talie mică, în comparaţie cu Budapesta care organizează minimum 100 de evenimente cu câte cel puţin 1.000 de persoane fiecare“.
 
Călin Ile spune că succesul industriei turismului din 2015 la nivel global s-a datorat numărului şi calităţii evenimentelor organizate în destinaţia respectivă, dar şi ieftinirea biletelor de avion. „Evenimentele au un impact semnificativ asupra activităţii hoteliere. Dacă ţara merge bine şi se dezvoltă cultural şi economic, implicit merge bine şi turismul.“
 
În ceea ce priveşte business-ul Ibis Gara de Nord, anul trecut ponderea turiştilor care veneau în scop de business era de 80%, însă în 2016 balanţa se echilibrează cu cei care vin pentru relaxare. Cele mai slabe perioade au fost în decembrie şi în ianuarie.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO