Business Travel

Video ZF LIVE. Lucia Morariu, Eximtur Cluj: Operatorii din turism ar trebui să se străduiască să ţină cât mai mulţi români acasă

Autor: Cristina Bellu

21.10.2016, 00:05 456

Lucia Morariu, acţionar al agenţiei de turism Eximtur din Cluj-Napoca, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, spune că operatorii de turism ar trebui să se străduiască mai mult în a convinge românii să-şi petreacă vacanţele în ţară, chiar dacă anul acesta a fost un an foarte bun pentru turismul românesc.

„Ne-am aşteptat ca 2016 să fie un an bun pentru turismul românesc, pentru că în ultimii 20 de ani anii electorali s-au dovedit a aduce creşteri cu 5-10% la circulaţia turistică internă. În  plus, evenimentele externe nefavorabile au contribuit la o creştere a interesului pentru destinaţiile turistice interne. Totuşi, operatorii ar trebui să se străduiască să ţină cât mai mulţi români acasă. Oricum, 80% din circulaţia turistică din România sunt date de turiştii români. Pe măsura dezvoltărilor şi investiţiilor care se fac, trebuie să în­cepem să lucrăm şi la calitatea serviciilor umane.“ În acelaşi timp, dezvoltarea in­fra­­structurii, dar şi construirea unor uni­tăţi turistice sau renovarea unora dintre cele existente au reprezentat factori impor­tanţi care au contribuit la creşterea înregistrată pe segmentul de turism in­tern. „După litoral, unde se înre­gistrează în continuare cel mai mare număr de turişti, pentru că este şi cea mai bogată zonă turistică din ţară din punctul de vedere al numărului de hoteluri, cea mai mare creştere se înregistrează în zona staţiunilor balneare, unde s-au făcut investiţii serioase în ultima perioadă şi unde cererile şi vânzările pentru acest segment au crescut foarte mult.“

Aceasta a menţionat că staţiunea Felix este a doua staţiune din ţară din punctul de vedere al vânzărilor de pa­che­te turistice, după staţiunea Ma­maia, de­­păşind toate celelalte staţiuni de pe li-to­ralul românesc. „Este foarte posibil ca aceste creşteri să fie în continuare expo­nenţiale pentru că mai avem hoteluri care aşteaptă să fie date în funcţiune după renovări serioase.“ Tot în această zonă, Sovata, Băile Herculane şi Co­vasna se detaşează în preferinţele celor care practică turismul balnear. Refe­rindu-se la evenimentele re­cente, când sute de turişti au fost lăsaţi fără vacanţe în vară de două agenţii care au intrat în insolvenţă (Genius Travel şi Mareea Comtur – n. red.), Lucia Mora­riu a spus că în primul rând grija ca astfel de situaţii să nu mai apară şi sarcina protejării banilor clienţilor îi revin statului.

„Acesta trebuie să-şi facă treaba. Sigur, întrebând industria şi sfâtuindu-se cu aceasta asupra metodelor pe care trebuie să le aplice. Această problemă este grea peste tot în Uniunea Europeană. În acest sens, asociaţia nostră urmăreşte crearea unor sisteme alternative de garantare pentru sume mult mai mari comparativ cu sumele cu care se garantează acum ca fiind obligatorii prin lege. Acum, garanţia este de 50.000 de dolari pentru turoperatori. În opinia mea, acestă garanţie ar trebui să fie de 10% din cifra de vânzări a unui operator.“

Faţă de creşterea economică totală estimată de 5%, la sfârşitul lunii septembrie turismul a înregistrat o creştere de 14,9%. “Această creştere este normală din punctul meu de vedere pentru că turismul reacţionează foarte rapid la creşterea economică şi creşte de regulă mai mult decât media. Această creştere a fost ajutată în principal de sectorul corporate. Noi avem în portofoliu atât firme româneşti cât şi străine. Pe toate componentele se  vede că economia creşte. În plus, pe partea de vacanţe, turismul intern a crescut cu peste 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut.“, a mai spus Lucia Morariu, care a adăugat că acestă creştere se va menţine în continuare pentru că începe să se vadă şi efectul utilizării voucherelor de vacanţă.

“În cazul Eximtur, pe segmentul voucherelor de vacanţă cu siguranţă vom avea vânzări de aproximativ 1 milion de euro până la finele anului. Faţă de 13 milioane de euro vânzări pe turismul intern, aproximativ 8% vine din această piaţă”.

Pe piaţa agenţiilor de turism, Eximtur concurează cu Touring Europabus (Dragoş Anastasiu), Christian Tour (familia Pandel), Paralela 45, dar şi agenţia de turism online Vola (controlată de Interactive Travel Polonia) sau Paravion (Happy Tour).

În România, businessul total al agenţiilor de turism se ridică la aproape 4 miliarde de lei, potrivit ultimelor date disponibile

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO