CM 2010

Dacă ar fi companii, echipele de fotbal din Anglia, Spania şi Italia ar falimenta imediat

Dacă ar fi companii, echipele de fotbal din Anglia, Spania şi Italia ar falimenta imediat
01.07.2010, 16:04 29

Dacă ar fi companii private, campionatele de fotbal din Anglia,Spania şi Italia ar da faliment în numai doi ani, este concluzia lacare a ajuns grupul AT Kearney într-un studiu cu privire la stareade sănătate financiară a celor mai puternice cinci campionate defotbal din Europa.

La capitolul sustenabilitate financiară, cluburile din Germania şiFranţa stau foarte bine, în schimb cele din Anglia, Spania şiItalia, cunoscute pentru excesele privind salariile şi sumelealocate pentru transferuri, sunt un dezastru.

Rentabilitatea activelor (ROA), sau cum au fost investite activelecluburilor, este negativă în cazul campionatului englez (-5%),italian (-12%) şi spaniol (-7%) şi pozitivă în cazul Franţei (1%)şi Germaniei (2%).

Privită din punct de vedere economic, cluburile din toate celecinci campionate fac o afacere proastă atunci când fac transferuripentru că cumpără scump şi vând ieftin. De exemplu, suma medie lacare cluburile din Italia cumpără jucători este de 0,94 milioane deeuro, iar cea de vânzare este de 0,67 milioane de euro. Diferenţaeste mai mare în cazul campionatului spaniol, cluburile cumpărândsezonul trecut jucători la un preţ mediu de 2,25 mil. euro şivânzând la 0,89 milioane de euro. Această sumă a fost foarteprobabil influenţată de transferurile record făcute de Real Madridîn vara anului trecut, când clubul din capitala Spaniei a cheltuit250 de milioane de euro pentru a aduce jucători precum CristianoRonaldo sau Kaka.

Cele mai mari venituri sunt atrase de cluburile engleze, cu untotal de 2,38 miliarde de euro, fiind urmate de cele din Germania,cu 1,75 miliarde de euro. În cazul tuturor celor cinci campionate,cea mai mare parte a veniturilor vine din drepurile de televizare.Acestea reperezintă 68% din total în cazul cluburilor italiene şi48% în cazul celor din Marea Britanie.
Dacă s-ar pune problema unui faliment, cluburile britanice ar facerost de cei mai mulţi bani prin vânzarea de "active" pentru căvaloarea jucătorilor din acest campionat este de 3,22 miliarde deeuro. Pe locul doi se află cluburile spaniole cu 2,57 miliarde deeuro, urmate de cele italiene cu 2,43 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO