Companii

10.000 euro de la BERD pentru planuri de afaceri, studii de fezabilitate sau strategii de marketing

10.000 euro de la BERD pentru planuri de afaceri, studii de fezabilitate sau strategii de marketing

In cinci zile de la prezentarea actelor pentru decont, IMM-ul primeste jumatate din suma cheltuita

28.01.2009, 00:00 397

BERD finanteaza firmele romanesti cu pana la 10.000 de euro pentru servicii de consultanta pentru restructurarea, reorganizarea companiei, studii de fezabilitate, realizarea planului de afaceri, cautarea de investitori si parteneri strategici, studii de marketing sau implementarea sistemelor de management al calitatii.

Companiile care au intre sapte si 500 de angajati si o cifra anuala de afaceri de pana la 25 mil. euro pot obtine finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro pentru consultanta prin "Programul de finantare a consultantei in afaceri BAS Romania", un program finantat de Ministerul Finantelor din Austria si implementat de BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare). "BAS Romania ofera finantare nerambursabila de 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Bugetul pentru program este de doua milioane de euro, iar pana acum 92 de firme romanesti au primit o finantare totala de circa 600.000 de euro", spune Daniela Marin, directorul programului BAS Romania (Business Adivisory Services).
Beneficiarii programului sunt numai firmele private cu capital majoritar romanesc care activeaza pe piata de cel putin doi ani.
Pentru a avea acces la bani, solicitantul trebuie sa completeze in prealabil o cerere care poate fi obtinuta de la sediul BAS Romania. "Principalele documente pe care trebuie sa le prezinte sunt bilantul pe doi ani si un certificat de la Registrul Comertului din care sa reiasa ca structura capitalului este majoritar romanesc. In zece zile de la prezentarea cererii si a acestor documente le dam raspunsul. Nu se face o selectie a proiectelor, pentru ca avem fonduri suficiente in acest moment. Atat timp cat indeplineste criteriile de eligibilitate, il aprobam", explica Marin.
Solicitantul fondurilor poate sa propuna firma de consultanta cu care doreste sa lucreze sau poate apela la baza de date a BAS Romania, conditia fiind ca firma respectiva sa aiba acreditare pentru tipul de proiect pentru care doreste colaborare. Principiul de recuperare a banilor este decontul. "Solicitantul trebuie sa finalizeze proiectul cu firma de consultanta, plateste consultantul si apoi vine la noi pentru decont. Proiectele de consultanta nu trebuie sa depaseasca sase luni de zile. In maxim cinci zile i se va rambursa jumatate din suma cheltuita, dar nu mai mult de 10.000 de euro", spune directorul programului BAS Romania.
Nu sunt eligibile proiectele din agricultura primara (mai putin servicii de consultanta legate de productie, prelucrare si comert), dezvoltare imobiliara, servicii financiare, tehnica militara, jocuri de noroc sau tutun.
O firma poate sa solicite finantare de la BAS pentru mai multe proiecte de consultanta, singura conditie fiind ca acestea sa nu se suprapuna ca si perioada, iar proiectul anterior sa fie unul de success.
Producatorul de cosmetice Elmiplant Romania, care a fost cumparat la sfarsitul lui 2007 de Sarantis Romania, filiala locala a distribuitorului elen de cosmetice Sarantis, pentru 6,5 mil. de euro, este printre primele companii care au solicitat fonduri de la BAS Romania pentru un proiect ce a avut ca obiectiv redefinirea identitatii unei linii de produse.
"Contractul s-a semnat la sfarsitul lui noiembrie 2006 si a constat intr-un proiect de rebranding pentru gama Bioten, deoarece aveau o imagine invechita, targetul nu era foarte bine definit. Compania a venit la noi cu firma de rebranding Spotlight, pentru ca mai colaborasera in prealabil pentru alte proiecte", spune reprezentanta BAS Romania. Proiectul de consultanta a inclus o cercetare de piata si o analiza a liniei de produse comparativ cu principalele produse concurente, urmate de sugestii privind noua pozitionare si identitate pentru Bioten. "In urma rebrandingului pe gama Bioten vanzarile au crescut cu 200%", spun reprezentantii BAS Romania.
Exec-Edu, companie de formare continua si consultanta creata de Asebuss in 2005, a depus o cererea de finantare in iunie 2008, pentru un proiect in valoare de peste 20.000 de euro, care a avut in vedere redefinirea strategiei de marketing si comunicare. "In cadrul proiectului am urmarit crearea unei identitati puternice a noului brand Exec-Edu si cresterea notorietatii sale pe piata programelor de instruire. La cateva zile dupa inaintarea cererii am primit raspunsul favorabil din partea reprezentantilor BAS", spune Oana Scarlat, director de marketing al Exec-Edu. Durata proiectului a fost de sase luni. "Finantarea a fost acordata la cinci zile de la finalizarea proiectului si realizarea unui scurt raport final. Cu ajutorul companiei de consultanta la care am apelat, am realizat o identitate bine conturata de brand, ne-am marit notorietatea pe piata de training si am fidelizat partenerii existenti. Un rezultat concret si imediat a fost cresterea cifrei de afaceri cu 50% in primele patru luni ale anului de studii 2008-2009, fata de aceeasi perioada a anului anterior", spune Oana Scarlat.
Compania Fresco Proiect, care ofera dotari profesionale pentru industria alimentara si hoteliera, a cerut finantare in iulie 2007 pentru un raport de diagnoza si suport pentru reorganizare-restructurare, cu o valoare de 11.696 de euro.
"Rezultatele s-au materializat in mai multe proiecte cu derulare diferita in timp care au fost prioritizate in functie de impactul la nivelul organizatiei, resurselor materiale si mai ales umane din companie. Unele din proiecte sunt si acum in derulare, altele nici nu au fost inca atacate", spune Mugurel Paun, directorul general al Fresco Proiect. Compania, care are o cifra de afaceri consolidata de 5,8 mil. euro si 52 de angajati, a depus la un an de la prima solicitare un al doilea proiect pentru un studiu de piata: "Piata romaneasca de furnizori de echipament profesional de bucatarie", cu o valoare de 19.980 de euro.
 
Pasii pentru obtinerea banilor
 
  • Beneficiarii: firmele private cu capital majoritar romanesc
  • Finantarea nerambursabila este de 50% din proiect, dar maxim 10.000 de euro
  • Trebuie completata o cerere la sediul BAS Romania
  • Documentele principale: bilantul pe doi ani si certificat de la Registrul Comertului
  • In zece zile de la depunerea dosarului se primeste raspunsul
  • Nu se face o selectie a proiectelor
  • Principiul de recuperare a banilor este decontul
  • Proiectele de consultanta nu trebuie sa depaseasca sase luni de zile
  • In maxim cinci zile de la prezentarea pentru decont firma primeste banii
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO