Companii

150 de deputaţi stau în apartamentele de patru stele Centre Ville, unde preţurile încep de la 2.200 €/lună

150 de deputaţi stau în apartamentele de patru stele Centre Ville, unde preţurile încep de la 2.200 €/lună

Autor: Mirabela Tiron

09.12.2010, 23:58 69

Ali Yilmaz Yildirimlar, directorul general al hotelului de cincistele Radisson Blu (424 camere) de pe Calea Victoriei, care apreluat şi conducerea complexului hotelier Centre Ville cu 294 decamere, susţine că afacerile celor două unităţi de cazare vorajunge la 25 de milioane de euro în acest an, în creştere cu 6,3%faţă de 2009.

Complexul Centre Ville operează apartamente clasificate la patruşi cinci stele şi este controlat de compania Bucureşti Turism, lafel ca şi hotelul Radisson Blu. Recent, Centre Ville a fost afiliatla lanţul hotelier Rezidor şi va prelua brandul Radisson Blu,potrivit oficialilor companiei. În urma acestei afilieri, lanţulinternaţional hotelier Rezidor va ajunge să opereze 718 camere înCapitală.

"În primele trei trimestre ale anului veniturile totale alehotelului de cinci stele, dar şi ale complexului hotelier CentreVille au ajuns la 18,5 milioane de euro, gradul mediu de ocuparefiind de 70%", a precizat Ali Yilmaz Yildirimlar. Brandul RadissonBlu va fi pus pe cele 62 de apartamente clasificate la cinci steleale Centre Ville, urmând ca restul camerelor de patru stele să fietrecute gradual sub acelaşi brand începând cu anul viitor.

159 de camere din Centre Ville, ocupate dedeputaţi

În mai mult de jumătate din camerele com­plexului Centre Ville,respectiv în 159 de camere clasificate la patru stele, locuiescdeputaţi. Întrebat de ZF care este preţul pe lună al unei camere depatru stele din complexul Centre Ville, Ali Yilmaz Yildirimlar adeclarat că începe de la 2.200 de euro şi ajunge la 4.000 de euroîn funcţie de dimensiunea camerei şi serviciile incluse. El aprecizat că se negociază preţul camerei atunci când clientulînchiriază mai multe camere, aşa cum se întâmplă în cazulcontractelor cu statul.

Lucian Nicolae Bode (PD-L), 36 de ani, ales deputat încircumscripţia electorală din Sălaj, locuieşte din 2008 într-unapartament de patru stele din complexul Centre Ville.

"Am fost repartizat să locuiesc aici, într-un apartament cubucătărie, dormitor şi un hol. Stau însă doar luni şi marţi înacest apartament, în restul zilelor fac muncă de teren şi nu suntîn Bucureşti, ştiu că pentru apartamentul meu se plătesc în jur de2.500 de euro lunar chiar dacă eu locuiesc în el doar câteva zile",a spus Bode pentru ZF, adăugând că s-a luat în calcul la un momentdat ca fiecare deputat să primească o anumită sumă lunar cu care săîşi găsească cazare.

"Totuşi într-un cort nu m-aş duce sau într-o garsonieră, numi-ar conveni să devin iar student. Un parlamentar trebuie să aibăalte preocupări, nu să fie omul de serviciu al casei scării", adeclarat el, referindu-se la faptul că un hotel îi asigură miculdejun şi serviciile de întreţinere şi curăţenie a camerei, pe cândîntr-o garsonieră ar trebui să se ocupe de aceste activităţi.

Un alt hotel în care sunt cazaţi parlamentari este unitatea depatru stele Royal din Capitală, care avea anul trecut un sfert decamere închiriate pentru parlamentari. Vasile Ştefan Bereş dinMaramureş, deputat din partea UDMR, a declarat că a fost repartizatsă locuiască pe perioada mandatului la hotelul de patru stele Royaldin Capitală.

"Stau într-o cameră mică, dacă aş fi avut posibilitatea să aleg,aş fi optat pentru aparta­mentele complexului de lângă Radisson", ade­clarat el. Pe de altă parte, deputatul PD-L Nicolae Bud, susţinecă a ales varianta de a locui în propriul apartament pe care şi l-acumpărat în Capitală. "Stau cu fiica mea în apartamentul personalşi deci nu mă bucur de o cheltuială pe care ar fi putut-o facestatul cu mine."

Ali Yilmaz Yildirimlar a declarat că deşi complexul Centre Villeare încheiate contracte cu statul, dar şi cu unii străini caremuncesc în România, tot mai rămân peste 100 de camere care trebuieînchiriate.

"Puterea noastră de negociere va creşte (odată cu afilierea laRadisson Blu - n. red.) având în vedere că acum vom putea ofericlienţilor atât camere clasificate la cinci stele, cât şiapartamente de patru stele, de diferite mărimi. Este ca şi cum unclient se opreşte într-un supermarket, de unde îşi poate cumpăraalimente, dar şi detergent şi alte produse, în loc să se opreascăla un magazin care are doar alimente."

În aceste condiţii, Ali Yilmaz Yildirimlar susţine că seaşteaptă pentru anul viitor la creş­terea afacerilor cu 5%-7% peambele unităţi de cazare. "2010 nu a fost un an uşor. Cu toateacestea gradul mediu de ocupare a fost de 70%. Acum ne gândim cumsă creştem volumul de business anul viitor şi cum să realizămsinergiile între hotelul de cinci stele şi complexul CentreVille."

Pierderi mari în 2009

Compania Bucureşti Turism, care deţine hotelul de cinci steleRadisson Blu şi complexul Centre Ville, a finalizat anul trecut cuo cifră de afaceri de 23,5 milioane de euro şi pierderi de 8,3milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Firma BEA Hotels Eastern Europe controlează 76,83% din acţiunileBucureşti Turism, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) deţine 11,29%din titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO