Companii

2.000 de muncitori pe santierul mallului Cotroceni Park pana la deschidere: Proprietarii Cotroceni Park vor sa atraga mai multi vizitatori decat Unirea, km zero al cumparaturilor

2.000 de muncitori pe santierul mallului Cotroceni Park pana la deschidere: Proprietarii Cotroceni Park vor sa atraga mai multi vizitatori decat Unirea, km zero al cumparaturilor

Reuven Havar, country managerul firmei AFI Europe: Ne uitam pe lista de chiriasi sa vedem ce ne lipseste din mix. Am decis ca o curatatorie nu este de ajuns, asa ca am mai adus una. Intr-un colt vom avea un cizmar, dar si un croitor. Trebuie sa te gandesti ca 50.000 de oameni, cati vor veni in mall, au multe nevoi pe care trebuie sa le satisfaci

24.06.2009, 18:08 110

Reuven Havar, country managerul firmei AFI Europe, care dezvolta mallul AFI Palace Cotroceni Mega Mall sau Cotroceni Park, dupa cum a fost initial denumit, isi rodeaza bicicleta pe aleile cu o lungime de 1,3 kilometri ale proiectului in constructie, despre a carui cupola spune ca va fi mai impresionanta decat domul Bundestagului din Berlin.

„Cred ca vom atrage zilnic cel putin 50.000 de oameni in mall. Din punctul meu de vedere acest numar de oameni este suficient, dar multa lume spune ca estimarea este una conservatoare", spune Havar, increzator in proiectul pe care il dezvolta.
Daca estimarile sale sunt corecte, proiectul ar urma sa fie mai vizitat decat Unirea Shopping Center sau Bucuresti Mall, care atrag in prezent circa 40.000 de oameni zilnic. Dezvoltatorul se bazeaza in aceste estimari si pe faptul ca suprafata mallului de la intersectia a trei cartiere (Cotroceni, Militari si Drumul Taberei) este cat cele doua centre comerciale la un loc.
 
De ce e managerul atat de increzator?
Proiectul va cuprinde cel mai mare cinematograf - cu 20 de sali si proiectii 3D realizate de operatorul IMAX -, munte, rau si cascada interioara, amenajate sub cupola de sticla cu o suprafata de 4.300 de metri patrati, bazin cu barcute electrice pentru copii, patinoar de 700 mp si un mix de chiriasi in care hipermarketul Real si zona de entertainment ar putea fi deschise non-stop.
„Nu am terminat inca amenajarile interioare care intra in responsabilitatea noastra. Mai avem de lucrat la sistemele de electricitate si ventilatie, la infrastructura din jurul proiectului, largim bulevardul din fata si montam stalpi de iluminat. Cred ca vom mai investi in jur de 15 milioane de euro lunar pana la deschidere. Vom avea circa 1.300 de muncitori ai nostri pe santier. In total vor fi circa 2.000 de oameni, luand in calcul si contractorii retailerilor, care au inceput sa preia spatiile. De la inceputul lunii iunie circa 60 de chiriasi si-au preluat magazinele", spune Havar.
Bugetul total pentru acest proiect depaseste 300 de milioane de euro, fiind cel mai mare alocat pentru un mall in constructie pe piata locala.
Cat de rentabila este aceasta investitie?
Banii ar putea fi recuperati in mai putin de 10 ani. „Estimam ca veniturile din chirii vor depasi 30 de milioane de euro anual. Media pe metru patrat este ceva mai mare de 30 de euro lunar, in timp ce cateva magazine mici, situate in zone unice, platesc ceva mai mult de 100 de euro/metrul patrat", declara managerul AFI Europe.
Printre retailerii care vin cu bani se numara Zara, C&A, Humanic, Deichmann, Reserved, Intersport, Domo. In total sunt aproape 200 de firme, care au inchiriat pana in prezent circa 90% din spatiul mallului. Procentul este bun, tinand cont de cele mai recente inaugurari de pe piata centrelor comerciale, dar mai sunt aproape trei luni pana la deschidere.
„In prezent ne uitam pe lista de chiriasi sa vedem ce ne lipseste din mix. Am decis ca o curatatorie nu este de ajuns, asa ca am mai adus una. Intr-un colt vom avea un cizmar, dar si un croitor. Trebuie sa te gandesti ca 50.000 de oameni, cati vor veni in mall, au multe nevoi pe care trebuie sa le satisfaci. Ne mai concentram pe zona de food-court si magazine de imbracaminte deosebite", spune Havar.
 
Exit la pretul potrivit
AFI Europe nu a fost tot timpul unicul proprietar al acestui proiect. Initial, proiectul a fost un joint-venture cu New Century Holdings (NCH), care a iesit din afacere pentru 78,8 milioane de euro la sfarsitul anului 2007.
„A fost cea mai buna decizie sa cumparam proiectul integral. Nu am fi putut dezvolta la fel de usor cu un partener. Statutul de unic actionar ne-a oferit mai multa flexibilitate in luarea deciziilor si beneficiile se vor putea vedea inclusiv dupa inaugurare", spune Havar, care ia deja in calcul un exit din acest proiect, pentru pretul „potrivit".
Luand in calcul veniturile anuale estimate la 32 de milioane de euro si posibilitatea ca un investitor sa accepte sa cumpere pentru un randament anual de 8%, valoarea de piata a proiectului s-ar putea ridica la 400 de milioane de euro.
Dar AFI Europe nu detine pe piata locala doar Cotroceni Park. Compania a platit mai mult de 100 de milioane de euro pe alte terenuri pe care intentioneaza sa construiasca 15.000 de locuinte, „on hold" in momentul de fata, dar si trei malluri - in Arad, Ploiesti si un al doilea in Bucuresti.
Faptul ca Atrium Centers este intr-un stadiu avansat cu lucrarile de constructie si inchirierea unui mall din Arad, in imediata vecinatate a lotului detinut de AFI Europe, a determinat compania sa schimbe proiectul, pentru a evita o competitie inutila.
„La Arad vom construi big-box-uri pentru a veni in completarea vecinilor nostri, in loc sa concuram cu ei. Vom aduce hipermarket, do-it-yourself, magazin de electronice si electrocasnice. Trebuie sa ne adaptam la noua situatie. Vom schimba autorizatia de constructie si vom pierde banii pe care i-am platit pentru designul realizat la momentul obtinerii, dar este mai bine decat sa construim un proiect pe care ne-ar fi dificil sa il inchiriem", spune Havar.
AFI Europe se afla in faza de autorizare a proiectelor din Bucuresti si Ploiesti, pe terenul fostei fabrici Laromet urmand a fi dezvoltat un mall mic, de 20.000 mp suprafata inchiriabila, in timp ce la Ploiesti va fi realizat un proiect de tipul „street mall".
AFI Europe, firma controlata de miliardarul israelian Lev Leviev, este unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata de real estate din Israel, cu prezenta pe pietele din Cehia, Polonia, Ungaria, Serbia, Bulgaria sau Letonia.
 
Ce aduce nou Cotroceni Park
  • Cinematograf cu 20 de sali si proiectie 3D operata de IMAX;
  • Zona centrala va fi acoperita de o cupola de sticla cu o suprafata de 4.300 mp;
  • Hipermarketul Real si zona de distractii ar putea fi deschise non-stop;
  • Cascada, muntele si raul artificiale vor incerca sa reproduca o atmosfera cat mai naturala;
  • Cel mai lung mall din tara - culoarele din fata magazinelor avand o lungime de 1,3 kilometri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO