Companii

Culita Tarata: In agricultura te rogi sa ploua o jumatate de an si jumatate sa stea ca sa poti aduna ce ai cultivat

Culita Tarata: In agricultura te rogi sa ploua o jumatate de an si jumatate sa stea ca sa poti aduna ce ai cultivat
30.03.2009, 00:00 1037

Culita Tarata a intrat in domeniul agricol privat cu banii castigati inainte de '89. Nu a facut credite si nici nu s-a imprumutat pentru un business propriu, insa problemele de genul acesta au inceput sa apara dupa ce s-a apucat de afaceri.

"Nu mai stiu cum am facut primul milion de euro, dar pot spune ca la 26 de ani, adica in 1978, am facut primul milion de lei prin contracte cu statul, fiind unul dintre crescatorii de animale din judetul Neamt. Cresteam taurasi, aveam cateva sute de oi de la parinti, asa ca in '90 grija mea nu a fost sa ma imprumut la banci. Pana sa ma apuc de agricultura, nu aveam griji si nici credite bancare, dar dupa ce m-am apucat de agricultura, in fiecare an, pe langa castigul reinvestit am luat doua, pana la patru milioane de dolari din banci", povesteste Culita Tarata.
De profesie agronom, Culita Tarata a fost inainte de Revolutie director in cadrul unei unitati de achizitionare si industrializare a materiilor prime de origine animala, aceasta fiind baza de aprovizionare a industriei usoare, dar cum dupa 1990 toata lumea se indrepta spre sectorul privat, omul de afaceri s-a decis sa faca cel mai important pas din viata sa, cu riscul de a se lega de banci pe viata.
"Nu se poate face agricultura decat cu sustinerea bancilor, cu credite, cu responsabilitate enorma. Acesta este riscul pe care ti-l asumi. Agricultura este domeniul care te tine mereu cu fata spre realitatea lucrurilor, nu-ti da voie sa te consideri rege sau imparat. Te rogi ca jumatate de an sa ploua si jumatate de an sa stea ploaia ca sa poti aduna ceea ce ai bagat in pamant", crede Tarata.
Dupa ce a participat la privatizarea prin metoda MEBO (preluare de catre salariati si directori dupa '90) a societatii la care a fost director, a inceput investitiile in agricultura, preluand fosta ferma a partidului din Neamt, in stare avansata de degradare. In 1993 a infiintat TCE 3 Brazi cu intentia de a dezvolta o afacere de familie, nicidecum de a-si imparti actiunile cu vreun investitor "strain". Tot familia l-a inspirat si in gasirea numelui companiei. Acronimul TCE vine de la Tarata Culita si nevasta sa Elvira, iar 3 Brazi sunt fiii celor doi. Singurul asociat, Elvira Tarata, care are aceeasi specializare - agronom - , avea sa il ajute la consolidarea unui grup de zeci de milioane de euro. "Am inceput cu arendarea a 850 de hectare de teren agricol, iar in fiecare an am continuat preluand 1.200 de hectare, apoi 1.500 de hectare, iar astazi avem arendate de la populatie pe teritoriul judetului Neamt aproape 9.000 de hectare. De la un an la altul te afunzi tot mai mult, chiar daca nu merge. Am cumparat primele 20 de tractoare cu cateva sute de mii de lei, dar pe masura ce am evoluat a trebuit sa asigur finantare puternica. Norocul meu a fost ca bancile au avut incredere", este de parere Culita Tarata.
Chiar daca sectorul agricol incepuse sa ii dea batai de cap cu fiecare an lucrat, antreprenorul a pus pe picioare in paralel si afacerea cu animale, la doar doi ani de la prima recolta. "Am inceput investitiile in zootehnie gandindu-ma ca pentru a creste valoarea businessului, pentru a obtine plusvaloare trebuie sa cultivi cerealele, sa le pui in stomacul animalului si sa faci carne", explica Tarata. Ideea initiala de a integra toate aceste segmente intr-un grup s-a concretizat in momentul in care a dezvoltat si sectorul de abatorizare si de prelucrare a laptelui si carnii. In prezent, TCE 3 Brazi dispune de un abator, de o fabrica pentru preparatele din carne si de o fabrica de procesare a laptelui.
Cu gandul ca Romania importa din ce in ce mai multa carne de oaie sau vaca din America sau Argentina, Culita Tarata si-a creat un efectiv de 2.500 de bovine si 10.000 de ovine si creste 20.000 de porci, iar acum poate spune ca are un business integrat. "Daca nu vedeam agricultura intr-un circuit integrat, nu am fi putut avea nici beneficii, nici dezvoltarea asta. Cresti valoarea produselor si ai castiguri mai mari", crede omul de afaceri din Neamt.
A urmat intrarea pe piata lemnului, prin infiintarea companiei TC Compilimpex. "Am participat la privatizarea unui sector de exploatare si prelucrare a lemnului si daca in 1997 compania exporta 90% cherestea si 10% produse finite, in momentul de fata avem 100% produse finite. Avem 400 de angajati", spune Tarata, care recunoaste insa ca industria mobilei este afectata de criza actuala si de cererea redusa pe piata externa.  
Omul de afaceri, care in legislatura 2000-2004 a fost ales ca deputat pe listele PSD in Neamt, a incheiat in 2001 un contract de arenda cu Agentia Domeniile Statului prin care urma sa exploateze circa 57.000 de hectare in Insula Mare a Brailei. A intrat in atentia publica mai ales in 2003, dupa ce a inceput procesul cu ADS, prin care cea din urma dorea rezilierea contractului de arenda. Dupa sapte ani insa a castigat procesul, devenind astfel latifundiarul cu cea mai mare suprafata de teren agricol exploatata in Romania.
"Pana astazi, din fonduri proprii, fara ajutor de la Uniunea Europeana, am investit 52 de milioane de euro, bani care s-au materializat in utilaje de ultima generatie achizitionate in leasing pentru prelucrarea solului, pentru semanat, recoltat si pentru transport. Am asigurat logistica astfel incat acum avem capacitatea sa iesim zilnic cu 10.000 de tone de productie pe roti, avem capacitatea de a recolta 20.000 de hectare de paioase in 10 zile. Vrem sa iesim insa cu aceeasi cantitate in 5-6 zile", isi face planul Tarata, gandindu-se ca pentru acest lucru are nevoie de investitii puternice.
TCE 3 Brazi dispune de 100 de combine de ultima generatie, dar investitiile trebuie sa continue daca omul de afaceri vrea profit intr-o perioada de cadere a pretului la cereale, de scumpire a carburantilor sau a pieselor de schimb.
In ultimul an a cultivat 20.000 de hectare cu grau, 10.000 de hectare cu orz, aceeasi suprafata cu floarea-soarelui, 15.000 de hectare cu rapita, iar diferenta cu porumb. Chiar daca 2008 a fost un an secetos in Insula Mare a Brailei, bugetul de investitii a condus la rezultate peste asteptari - 6,5 tone de grau si de orz la hectar, 10 tone la porumb si trei tone la floarea- soarelui si rapita.
In Insula Mare a Brailei lucreaza 1.200 de oameni, iar in Neamt alti 500 se ocupa de cele aproximativ 10.000 de hectare si de ferma de animale.
Fiecare proprietar de teren care i-a dat in arenda lui Tarata suprafata pentru exploatare primeste 800 kg de cereale la hectar, cantitate care ii este adusa "direct acasa".
Chiar daca a reusit sa ruleze anul trecut afaceri de 81,5 mil. euro, dintre care 75% au provenit din agricultura, antreprenorul se loveste de problemele pe care le invoca orice alt agricultor roman - decalajul imens intre subventia obtinuta de fermierul roman si cea primita in Vest, perioadele de seceta sau inundatii, sau lipsa sistemului de irigatii. "Fiecare an este un moment de rascruce fiindca investesti in infiintarea culturilor in septembrie - octombrie, iar banii se intorc dupa un an, care este un an de risc. Dupa fiecare an te rogi sa fie mai bine, dar depinzi de clima, de natura si apoi de ceilalti, mai ales ca noi primim putin peste 100 de euro la hectar in timp ce fermierul francez sau german primeste intre 350 si 400 de euro", opineaza Culita Tarata, care va investi anul acesta 30 de milioane de euro in reabilitarea integrala a sistemului de irigatii in Insula Mare a Brailei, prin intermediul creditelor bancare intrucat piata se confrunta cu o lipsa de lichiditati.
Pentru 2009 nu face previziuni, cu toate ca nu lasa niciun hectar de pamant necultivat. Se multumeste doar sa astepte "un an agricol normal, ploaie la timp si sa nu fie seceta sau grindina", asa cum gandesc toti cei care lucreaza terenul agricol in Romania. Spre deosebire de cei care renunta insa la productie din cauza problemelor care nu mai fac rentabil sectorul, cum ar fi scumpirea utilitatilor si scaderea pretului la cereale, Culita Tarata nu s-a gandit niciodata sa se lase de agricultura. "Ar insemna sa ma vand. Niciodata nu am luat in considerare vanzarea grupului pe care l-am creat. Am trei copii care au inceput deja sa lucreze in firma, ceea ce ma face sa ma gandesc doar la consolidarea ei. Mai mult, de mancare iti trebuie in fiecare zi, de aceea este un domeniu care va rezista", opineaza Culita Tarata. Acesta crede ca pamantul Romaniei, daca ar fi exploatat in conditii agrotehnice moderne, ar putea hrani 100 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, se foloseste doar 35% din potential, iar restul este adus din import.
Daca pana acum a pus pe picioare patru companii, TCE 3 Brazi, care administreaza terenuri in Insula Mare a Brailei si in judetul Neamt si se ocupa de cresterea animalelor, TC Compilimpex, care are ca domeniu de activitate prelucrarea lemnului si productia de mobila, Remat, care se ocupa cu recuperarea deseurilor metalice, si Durau, prin care va deschide un hotel de patru stele, peste cinci ani omul de afaceri vede un business de doua ori mai mare. "Vreau sa-l vad mai consolidat, mai bine dotat si vreau sa am o cifra de afaceri dubla fata de cea pe care o rulez in prezent", anunta antreprenorul din Neamt.
De cativa ani, omul de afaceri ocupa primul loc in topul antreprenorilor care lucreaza cea mai mare suprafata de teren agricol, conform datelor de la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA), prin care se platesc subventiile de la Uniunea Europeana, in timp ce Ioan Niculae, care detine InterAgro, ramane antreprenorul cu cele mai mari afaceri in agricultura in 2008. Anul trecut, Culita Tarata a declarat catre APIA ca are 55.000 de hectare de teren agricol in exploatare, ceea ce inseamna ca anul acesta va primi subventii directe la hectar de aproximativ sase milioane de euro. 
Impreuna cu Adrian Porumboiu, presedintele grupului Racova Agro Pan din Vaslui, Mihai Anghel, care conduce Cerealcom Dolj si Stefan Poienaru, care a pus bazele Agrofam Holding din Fetesti, au cultivat in 2008 aproape 170.000 de hectare de teren agricol, adica pana in 2% din totalul de 9,4 mil. ha, suprafata care reprezinta terenul arabil in Romania. Afacerile rulate de cei cinci numai in acest sector au ajuns la 400 mil. euro.
Tinand cont ca pretul unui hectar de teren agricol este intre 1.500 de euro si 4.000 de euro, valoarea terenurilor exploatate de Culita Tarata se ridica la peste 150 de milioane de euro, asta daca luam un pret mediu de 2.500 de euro/ha. Cea mai mare parte din suprafata exploatata nu-i apartine insa, asa ca valoarea reala ajunge la 1,2 milioane de euro, daca ne raportam la cele 500 de hectare in proprietate.
Omul de afaceri are o intreaga echipa manageriala pentru TCE, mai ales ca in prezent cea mai mare parte a timpului o petrece la Bucuresti ca deputat de Neamt din partea PSD. Astfel, pe langa directorul general Lucian Buzdugan si cei doi directori executivi Radu Balau si Aurel Hada, de partea economica se ocupa Valerian Mihaila, iar de cea comerciala Ionel Musat, toti fiind angajati de peste 10 ani in cadrul TCE 3 Brazi.
Culita Tarata are, pe langa terenurile in proprietate, conturi in banca de 75.000 de euro (Austria Handelsbank) si de 50.000 de lei (la Raiffeisen si BRD), potrivit declaratiei sale de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor. De asemenea, detine bijuterii de familie in valoare de 20.000 de euro si tablouri de 5.000 de euro.
Pe langa aceste bunuri, Tarata are patru case, un apartament si o garsoniera, potrivit aceluiasi document.
 
Ce spune despre
PRIMUL MILION DE EURO
Nu mai stiu cum am facut primul milion de euro, dar pot spune ca primul milion de lei l-am facut inainte de '89, la 26 de ani, din contracte cu statul, fiind unul dintre crescatorii de animale din judetul Neamt. Cresteam taurasi, aveam cateva sute de oi de la parinti, asa ca in '90 grija mea nu a fost sa ma imprumut la banci.
 
INCEPUTUL TCE 3 BRAZI
Pana sa ma apuc de agricultura, nu aveam nici griji si nici credite bancare, dar dupa ce m-am apucat de agricultura, in fiecare an, pe langa castigul reinvestit am luat doua, pana la patru milioane de dolari din banci.
 
INVESTITII IN 2009
Investim 30 de milioane de euro anul acesta in reabilitarea integrala a sistemului de irigatii in Insula Mare a Brailei, dupa ce pana acum am avut un buget de 52 de milioane de euro pentru logistica.
 
SECTORUL IN CARE LUCREAZA
De mancare iti trebuie in fiecare zi. Este un domeniu care va rezista si care va revolutiona economia Romaniei. Este motorul care pune in functiune toata economia romaneasca. Daca ai agricultura si zootehnie, ai automat si industrie alimentara, iar daca ai industrie alimentara, ai si industrie constructoare de masini.
 
VIITORUL COMPANIEI
Peste cinci ani sper sa am un business mai consolidate, mai bine dotat cu sisteme de irigatii si capacitati de depozitare. Sper ca cifra de afaceri sa fie de doua ori mai mare decat acum.
 
VANZAREA TCE 3 BRAZI
Ar insemna sa ma vand. Niciodata nu am luat in considerare vanzarea companiei pe care am creat-o, de aceea nici nu m-am gandit la o valoarea ei. Am trei copii care au inceput sa lucreze deja in firma, iar singurul lucru la care m-am gandit a fost consolidarea grupului.
 
Echipa lui Culita Tarata
 
Lucian Buzdugan
 
Varsta:61 de ani
Functia:director general TCE 3 Brazi, Neamt
Anul in care s-a angajat: 1998
Prima functie detinuta:consilier inginer-sef
Studii: Institutul Agronomic Iasi Facultatea de Agronomie, specialitatea inginer agronom, promotia 1970
 
Scurt CV
1982-1987: director general D.G.A.I.A, Neamt
1992-1998: director executiv, LoremiCom Neamt
1998- 2001: consilier inginer sef, TCE 3 Brazi, Neamt
2001-2009: director general TCE 3 Brazi, Neamt
 
Radu Balau
 
Varsta: 52 de ani
Functie: director executiv TCE 3 Brazi, Neamt
Anul in care s-a angajat:1999
Prima functie detinuta: sef sector industrializarea carnii, lactate si alimentatie publica
Studii: Facultatea de Zootehnie, Universitatea Agronomica Ion Ionescu de la Brad, Iasi
 
Scurt CV
1979- 1988: tehnician la Statiunea de cercetari Stejarul, Neamt
1993-1999: inginer zootehnist, ulterior director comercial la Girostar, Girov
1999-2002: sef sector industrializarea carnii, lactate si alimentatie publica la TCE 3 Brazi
2002-2009: director executiv TCE 3 Brazi
 
Aurel Hada
 
Varsta: 59 de ani
Functie:director executiv Insula Mare a Brailei
Anul in care s-a angajat: 2001
Prima functie detinuta: director tehnic IMB
Studii:Facultatea de Agronomie, Institutul Agronomic Petru Groza, Cluj-Napoca
 
Scurt CV
1989-1991: director complex I.A.S., IMB
1994-1999: director complex Braigal, sucursala IMB
1999-2001: director tehnic IMB
2001-2009: director executiv TCE 3 Brazi, IMB

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO