Companii

20 de ani de capitalism. Azi Enrico Perini: Am inceput businessul Romstal dupa ce patronul meu mi-a refuzat o marire de salariu

20 de ani de capitalism. Azi Enrico Perini: Am inceput businessul Romstal dupa ce patronul meu mi-a refuzat o marire de salariu
27.07.2009, 00:00 8813

Enrico Perini, 42 de ani, unul dintre cei mai discreti oameni deafaceri de pe piata locala, si-a inceput businessul in Romania,dupa ce si-a dat demisia de la o firma din Italia cu 12 angajati. Ainceput prin vanzarea de calorifere si pantofi, care eraucomercializati cu o duba alaturi de un prieten, chiar si pelitoral.

Locul de munca pe care il avea la o otelarie din Italia nu-l maimultumea pe Perini, care a intrat in afaceri in 1987, cand ainfiintat o firma specializata in intretineri si reparatiiindustriale cu 20 de angajati.

Businessul Romstal a inceput abia in 1994 dupa ce a strans30.000 de euro si a accesat un credit de la furnizorii cu carelucra in Italia. In plus, cand mai avea nevoie de bani ii trimiteapartenerul sau din Italia. "Am vrut sa incep o afacere de la zeroprin care sa dau viata visului meu din tinerete - sa-mi fac o firmacare sa aiba o cifra de afaceri de 250.000 de euro. Am identificato mare oportunitate de business in Romania si am valorificat acestlucru. Mi-am dat seama ca romanilor le lipseau multe lucruri, darnu pentru ca nu si le doreau, ci pentru ca nu le puteau gasi laacea vreme", spune Perini, italianul care nu a pastrat legatura cucomunitatea italiana din Romania si a fost asimilat imediat deromani. De altfel, toti managerii importanti ai grupului Romstalsunt romani si nu italieni asa cum se intampla la alte afaceriincepute de alti investitori din "Cizma".

Primul contact cu Romania

Dar cum a ajuns sa-si dezvolte afacerile in Romania si nu inalta tara? La 25 de ani a vrut sa mearga intr-o vacanta la schi sila acea vreme Romania era cea mai ieftina optiune si a ales PoianaBrasov. Pe atunci, in 1992, Romania era plina de oportunitati,pentru ca oamenii isi doreau sa aiba foarte multe lucruri care nuse gaseau pana atunci.

Chiar daca a terminat doar opt clase, oportunitatile care seintrezareau pe piata locala l-au determinat pe omul de afaceri sase intoarca in Romania dupa vacanta de schi si sa inceapa o afacerepe piata locala. Intr-un an a invatat limba romana si ulterior s-amutat aici si a obtinut ulterior si cetatenie. In urmatorii ani aaparut si primul milion de euro facut pe piata romaneasca pe carel-a obtinut "cu mult efort, cu o echipa bine inchegata si cu ostrategie de afaceri care a dat roade", fara a oferi altedetalii.

Perini isi promoveaza businessul ca fiind unul cu capitalromanesc, piata locala fiind cea care genereaza cele mai marivenituri. Omul de afaceri detine 51% din actiunile Romstal, alte40% fiind controlate de firma Framan SRL cu sediul in Italia, iarrestul de 9% fiind detinute de Ovidiu Henter, directorul executival grupului Romstal.

De altfel, managerii care conduc afacerile Romstal au deja ovechime de peste 10 ani in cadrul companiei, Perini afirmand ca ceicare l-au ajutat sa dezvolte afacerea in Romania au fost"partenerii si prietenii mei din Italia si oamenii de valoare pecare i-am cunoscut aici in Romania si pe care i-am atras inafacere".

Acum Perini detine Romstal Imex, unul dintre cei mai maridistribuitori de materiale de constructii si instalatii, Autoklass,comert si service cu automobile Mercedez-Benz, fiind unul dintreprimii distribuitori de masini de pe piata si producatoriiValplast, locul doi pe piata de tevi din polivinilclorura (PVC), siValrom, cel mai mare producator de tevi din polietilena (PE).Romstal si-a atins astfel obiectivele pe care si le-a propus lainceput, de "a fi lider de piata in domeniul in care activam, cuconditia sa avem produse si servicii de calitate. Consider ca ingeneral am atins acest obiectiv ...cu cateva exceptii", explicaPerini.

Pe langa companiile amintite anterior, din grupul Romstal maifac parte Belform (producator de cazi si cabine cu hidromasaj),Dezim Development (dezvoltator imobiliar), IOS Software Solutions,Central Service, City Garden (servicii de gradinarit in optshow-room-uri) si compania Doming din Serbia (unul dintreprincipalii distribuitori de echipamente sanitare si termice).

Spre un miliard de euro

Tinta lui Perini, anuntata in urma cu doi ani, era ca in anul2012 businessul sa ajunga la un miliard de euro, insa planurile aufost date peste cap de criza financiara. Grupul are in prezent nouafirme, cea mai importanta fiind Romstal Imex, producator sifurnizor pe segmentul echipamentelor termo-hidro-sanitare, placilorceramice, corpurilor de iluminat si echipamentelor electrice, sieste prezenta in sapte tari prin 200 de magazine si francize.

Insa deja dezvoltarea grupului Romstal a depasit cu multestimarile initiale ale omului de afaceri, ajungand anul trecut lao cifra de afaceri de 532 de milioane de euro, in crestere cu 6%fata de anul precedent.

Businessul Romstal a luat proportii odata cu extinderea inregiune, dupa ce piata locala a fost acoperita aproape intotalitate prin magazine si francize. Una dintre cele maiimportante achizitii ale Romstal a fost preluarea in 2007 adistribuitorului Doming din Serbia, in urma unei tranzactii cares-a ridicat la circa 10 milioane de euro. Doming avea in momentulpreluarii 10 centre de distributie si o cota de piata de20-25%.

Tot in 2007, a avut loc extinderea si in Ucraina, de dataaceasta pe partea de productie, dupa ce a investit 3,5 milioane deeuro. Din Ucraina, urmatorul pas firesc a fost Rusia, unde s-aextins prin intermediul francizelor.

Tinta in Rusia: 100 de francize

Chiar in primul trimestru al acestui an Romstal a mai deschistrei francize in Rusia si una in Ucraina, ajungand la patru punctede vanzare in Rusia si 22 de magazine in Ucraina. Tinta pentru anulacesta este sa fie deschise in total 50 de francize in Rusia,Ucraina, Moldova, Romania, Bulgaria si Serbia. Pe termen lung,Perini vrea sa deschida peste 100 de magazine in Rusia, pentru ca"altfel nu are rost sa intri pe o piata atat de mare", scopulgrupului Romstal fiind ca prin aceasta miscare sa-si mareascabusinessul de 10 ori pe termen lung. La sfarsitul anului trecutgrupul Romstal controla in total 110 francize si 90 de magazineproprii.

Grupul a inceput anul acesta o campanie agresiva de extindere anumarului de francize, dupa ce a renuntat la taxa de 10.000 de europentru infiintarea unui astfel de magazin. Spatiul minim necesarpentru o astfel de locatie este de 100 de metri patrati si vizeazaorasele cu peste 15.000 de locuitori.

Romstal a atras atentia pietei in 2006, cand Perini a vandutcompania de servicii financiare Romstal Leasing catre fondul deinvestitii belgian KBC, intr-o tranzactie de 70 mil. euro.

Achizitia Romstal Leasing a reprezentat in acel moment unuldintre exemplele de afaceri romanesti dezvoltate pana in punctul incare sa atraga atentia unui mare fond de investitii dispus saefectueze o tranzactie atat de mare. Desi initial a regretatvanzarea companiei, pe care a dezvoltat-o de la zero, Perini arealizat inca de atunci ca nu mai avea rost sa mentina o astfel decompanie, in conditiile in care nu facea parte din obiectulprincipal de activitate al grupului.

Vanzarea Romstal Leasing a fost cea care a permis o expansiuneputernica a grupului, avand in vedere valoarea ridicata atranzactiei, problemele de finantare a viitoarelor achizitii fiindrezolvate.

Ce se va intampla dupa criza

Criza financiara actuala va intoarce consumul inapoi la nivelulanului 2000, sau chiar la sfarsitul anilor '90, dupa care"incet-incet ne vom reveni... in 5-7 ani", spune Perini. De altfel,businessul Romstal a inceput sa resimta criza de la inceputul anului si estimeaza o cifrade afaceri similara cu cea de anul trecut, dupa ani de zile in caremajorarea businessului a fost de doua cifre.

"In ceea ce ne priveste aveam nevoie de o reasezare pentru areveni cu picioarele pe pamant. Cu siguranta aceasta recesiune estepeste asteptari, asa ca vom avea de furca in urmatorii doi-trei anicel putin. Romania, ca si restul tarilor din estul Europei, va aveamai mult de suferit fata de tarile occidentale", afirma Perini.

Omul de afaceri este considerat un adevarat "argint viu" deangajati, pentru ca este mai tot timpul plecat in deplasariexterne, principala grija a lui Perini este strategia de extinderea grupului. O jumatate din luna este plecat din tara, momente pecare le asimileaza cu un concediu, pentru ca mai mult de patru zilenu poate sa-si ia liber. Perini nu participa decat la deciziilestrategice din cadrul grupului, atunci cand intervin chestiuniimportante sau investitii de mari dimensiuni, insa in rest fraielecompaniilor sunt in mainile unor manageri in care areincredere.

Combinatia dintre cele trei divizii principale de activitate -auto, productia de tevi si distributia de echipamentetermo-hidro-sanitare - a fost, ca mai toate alegerile dinbusinessul lui Perini, pur intamplatoare, asa cum spunea intr-uninterviu acordat revistei Business Magazin in urma cu doi ani.

La putin timp dupa ce a inceput afacerile in Romania, a hotaratsa faca o fabrica de tevi, impreuna cu un prieten italian, careavea un business in productie in Italia. Ulterior pretentiilegrupului au crescut si s-a extins pe pietele cele mai importantedin Europa de Est, tocmai pentru ca si-a stabilit targeturi inalteinca de la inceput.

Totusi, Perini regreta ca nu a fost mai curajos in extindereacompaniei, pentru ca a preferat sa "doarma linistit". Daca ar firiscat si s-ar fi imprumutat mai mult, probabil businessul ar fifost cu cel putin 50% mai mare, insa a preferat o strategieprudenta, desi nu a avut niciodata probleme in obtinerea unuicredit de la banci. Ce i-ar fi placut sa faca daca nu dezvoltaafacerea Romstal? Arhitectura, insa timpul nu e pierdut.

Ce spune despre

Inceputul businessului

Businessul Romstal a inceput abia dupa ce a strans 30.000 deeuro si a accesat un credit de la furnizorii cu care lucra inItalia. In plus, cand mai avea nevoie de bani ii trimiteapartenerul sau din Italia.

Ideea initiala

Am vrut sa incep o afacere de la zero prin care sa dau viatavisului meu din tinerete - sa-mi fac o firma care sa aiba o cifrade afaceri de 250.000 de euro. Am identificat o mare oportunitatede business in Romania si am valorificat acest lucru.

Criza financiara

Criza financiara actuala va intoarce consumul inapoi la nivelulanului 2000, sau chiar la sfarsitul anilor '90, dupa careincet-incet ne vom reveni... in 5-7 ani.

Evolutia economiei

Cu siguranta aceasta recesiune este peste asteptari, asa ca vomavea de furca in urmatorii doi-trei ani cel putin. Romania, ca sirestul tarilor din estul Europei, va avea mai mult de suferit fatade tarile occidentale.

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO