Companii

20 de ani de capitalism - Florin Andronescu: de la perioada in care televizoarele se vindeau din camion si "bancile erau neprietenoase", la cel mai mare exit

20 de ani de capitalism - Florin Andronescu: de la perioada in care televizoarele se vindeau din camion si "bancile erau neprietenoase", la cel mai mare exit
28.09.2009, 00:00 4081

Recunoscut drept antreprenorul care dezvolta businessuri pentrua le vinde, Andronescu, 52 de ani, admite ca acest scenariu s-arputea repeta si in cazul afacerii cu servicii medicale privateSanador, condusa de sotia sa Doris Andronescu, insa nu acum.

El spune intr-un interviu acordat ZF ca cea mai mare realizareca antreprenor este legata de compania de credite de consumCredisson, care in numai trei ani a ajuns la o valoare de piata de50 mil. euro, potrivit infromatiilor sale. In 2005, compania a fostachizitionata de grupul francez Cetelem, iar partea care i-arevenit omului de afaceri roman din aceasta tranzactie a fost decirca 10 mil. euro.

"Este cea mai interesanta realizare (Credisson - n.red.) pentruca a fost un business nou, intr-o piata in care multi creditau, darnimeni nu avea un vehicul dedicat creditarii consumului. A avutviata scurta, discutam de trei ani, a fost o crestere fulminanta siun exit spectaculos", afirma Andronescu.

Referitor la Flanco, recunoaste ca a fost o constructie "lenta,pe termen lung, cu suisuri si coborasuri".

Cariera lui Andronescu incepe in 1982 cand a absolvitElectrotehnica din Bucuresti, iar timp de opt ani a lucrat incadrul IMSAT in domeniul de automatizari telecomunicatii. In primiipatru -cinci ani a fost implicat in punerea in functiune a unordepozite automatizate facute in colaborare cu doua intreprinderidin Bulgaria si Ungaria.

A inceput afacerile cu statul

Dupa Revolutie a sesizat ca intreprinderile de stat aveau nevoiede birotica si la sugestia unor prieteni din Canada, care nu aucerut plata in avans a bunurilor, a inceput sa importe. "Atuncimi-am descoperit talentul de vanzator", spune zambind Andronescu,dupa care adauga faptul ca era foarte simplu la vremea respectiva.A pus bazele unei firme alaturi de doi colegi, experienta pe care ocatalogheaza ca fiind "nefericita".

La finalul anilor '90 infiinteaza Flanco Import Export (Flancoeste acronimul pentru Florin Andronescu Company). "Am avut baniatat de la parinti, cat si personali pe care i-am pus la bataie.Lucrurile se derulau cu o viteza ametitoare la acea vreme. Toatelumea voia. Existau in intreprinderile de stat bugete de investitiicare trebuiau consumate pana la sfarsitul anului pentru ca altfelle pierdeau si luau tot ce se putea lua", isi aminteste omul deafaceri.

In acea perioada importa aparatura, telefax-uri, centraletelefonice, computere, in principal din Austria, si spune ca eramai usor cu transportul.

"Am inceput cu un contabil si un avocat", afirma el. In 1992 adeschis primul magazin Flanco, cand incepuse sa distribuietelevizoare color. Tot din acea perioada dateaza si inceputulcolaborarii cu producatorul de televizoare NEI, pentru ca doi animai tarziu sa ajunga sa ruleze jumatate din productiacompaniei.

Dezvoltarea afacerii in acea perioada se facea pe intuitie, pesimt comercial, "cine statea sa faca business planuri?" .

"Aparitia primului magazin de electronice Flanco pe Mosilor, inacel vad comercial foarte bun, facea ca televizoarele sa se vandadin camion. Se faceau cozi de dimineata", mai spune Andronescu,care in acea perioada statea destul de mult in magazin.

Piata cerea pentru ca era lipsa de "orice", astfel ca a aparutsi concurenta pentru ca "nimeni nu te lasa sa te desfasori de unulsingur". "Era o problema legata de posibilitatea de a importa. Nuexista o modalitate facila de a face rost de valuta necesaraimporturilor. Si din aceasta perspectiva existau limitari inpiata", mai spune el.

Iar de aceea, majoritatea companiilor redistribuiau de la ceicare reuseau sa faca importuri. In ideea de a face rost de valuta,a demarat si exporturi, reusind sa angajeze o persoana care lucrain fostele case de export.

Adaosurile pe care le putea aplica erau de circa 50-70%, darabia la doi-trei ani dupa demararea businessului pentru ca "nici nune pricepeam sa cumparam foarte bine".

Au fost si vremuri grele

"Cei de la care achizitionam produsele stiau nivelul de preturidin piata si atunci vindeau scump. Dar intrand in relatii cu din cein ce mai multi distribuitori, am inteles si noi ca putem obtinepreturi mai bune. Piata suporta atunci preturi mai mari", adaugael.

In 1997 reteaua a ajuns la 14 magazine, moment in care fondul deinvestitii Oresa a intrat in actionariat printr-o majorare decapital de 800.000 de dolari.

"Nu aveam suficient de mult capital pentru ca eram din ce in cemai activi in piata, competitia se ascutea, profiturile sediminuau, iar planurile erau de extindere, de creare a unei retelenationale", isi motiveaza antreprenorul exitul partial.

Bancile nu erau deloc "prietenoase" cu creditarea afacerilor laacea vreme, si astfel s-a decis sa apeleze la un fond deinvestitii.

In 1999, Flanco opera deja 50 de magazine, insa momentul a fostdificil pentru economia romaneasca, dar si pentru piata deelectronice care a cazut cu 50% intr-un singur an. "A fost orecesiune puternica. Prins cu cele 50 de magazine, cu o structurade cost serioasa, am discutat cu partenerii care ar fi solutiile;reducem din magazine sau pastram reteaua si incercam orecapitalizare. Asteptand vremuri mai bune, am adus un nou partenerin business", spune Andronescu care in acel an si-a redusparticipatia in firma la 20%.

De ce a facut lucrul acesta: "Mai bine o felie dintr-un tort,decat o prajitura mica. Incepusem sa intru in acest joc si chiarimi placea sa fiu cea mai puternica retea de electronice sielectrocasnice din Romania", spune el.

In 1994, Flanco a introdus ratele lunare la achizitia deproduse, ceea ce a asigurat ascensiunea rapida a companiei pepiata. "Din resurse proprii, clientul platea in trei transe egalelunare. Nu faceam altceva decat sa adaug empiric un gen de dobandala pretul de vanzare cu amanuntul, imparteam la trei si obtineampretul de vanzare. Vindeam fara contract, doar o factura pe carescriam plata in trei transe. Nu stiam ce inseamna la acea datariscul de rau-platnici", afirma el.

A extins apoi perioada de plata la sase luni, in incercarea de adiminua rata lunara si afirma ca a capat experienta in ceea cepriveste atragerea celor care s-ar fi putut califica pentru astfelde plati.

In 2002 a inceput activitatea Credisson, compania preluata treiani mai tarziu de francezii de la Cetelem, cu care Andronescu aavut un contract pana in 2008.

Finalul perioadei Flanco

In 2006 a avut loc fuziunea dintre Flanco si Flamingo si pentruAndronescu finalul unei afacerii inceputa cu 16 ani in urma sicrescuta pana la o valoare de 70 mil. euro, potrivitantreprenorului.

Cele mai recente investitii ale sale sunt reteaua de cliniciprivate Sandor si brokerul de credite Kiwi Finance. Un alt proiect,un broker de asigurari de sanatate Sanas, este pus in stand by.

In ceea ce priveste reteaua de clinici, pe care o crediteaza caavand o valoare de piata de 20-25 mil. euro, urmeaza sa demareze inprima jumatate a anului viitor constructia unui spital de 15-20mil. euro. Cladirea va avea 11 etaje si o suprafata de 9.000mp.

Printre investitiile personale pe care le aminteste se numaracele in imobilele pe care a cheltuit 4 milioane de euro in ultimiidoi ani.

"Am doua case, una in Bucuresti si una la tara. Nu este momentulpotrivit pentru altfel de investitii. In casa petreci cel putin otreime din viata, daca nu mai mult", spune el. Antreprenorul nu segandeste acum nici la start-upuri, in conditiile actuale depiata.

In zona serviciilor medicale private, o piata de peste 400 mil.euro, Andronescu concureza cu antreprenori precum Mihail Marcu(MedLife), Wargha Enayati (CMU), Robert Serban (Gral), ErghinHagicalil (Romar).

Ce spune despre

Primul magazin: Aparitia primului magazin deelectronice Flanco pe Mosilor, in acel vad comercial foarte bun,facea ca televizoarele sa se vanda din camion. Se faceau cozi dedimineata.

De ce a vandut Flanco: Mai bine o feliedintr-un tort, decat o prajitura mica. Incepusem sa intru in acestjoc si chiar imi placea sa fiu cea mai puternica retea deelectronice si electrocasnice din Romania.

Inceputul cumparaturilor in rate: Nu faceamaltceva decat sa adaug empiric un gen de dobanda la pretul devanzare cu amanuntul, imparteam la trei si obtineam pretul devanzare. Vindeam fara contract, doar o factura pe care scriam platain trei transe. Nu stiam ce inseamna la acea data riscul derau-platnici.

Investitiile In perioada de criza: Aud fel defel de povesti legate de incurajarea intreprinderilor mici simijlocii, dar nimeni nu este antrenat de optimism in ideea in caretoate vestile despre piata sunt proaste. Cine ar putea sa plece ladrum cu o idee de business? Poate unele care sunt de nisa, decapital foarte mic, unde riscul nu e major. Sau poate cele foartemari, precum multinationalele care vor sa vina in Romania. Dar inzona de mijloc nu e momentul propice

Echipa lui Andronescu

Doris Andronescu, director general

Studii

1982 Facultatea de Medicina Generala, Universitatea de Medicinasi Farmacie

Traseu profesional:

1995-1996 medic specialist Spitalul Sf. Ioan

1996-2001 medic specialist, medic primar, Spitalul CarolDavila

Sorina Madalina Buculei, director vanzari

Studii

2001 Universitatea de Medicina Carol Davila

Traseu Profesional

2002 medic stagiar Spitalul Universitar de Urgenta Floreasca

2003-2004 reprezentant medical Centrul Medical Sanador

Aura Gabriela Calin, director economic

Studii

2002 Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune

Traseu Profesional

2002-2005 economist Flanco International

2006 contabil sef Flanco International

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO