Companii

20 de ani de capitalism. George Copos: Imi place sa produc banii, sa ii investesc si mai putin sa ii cheltuiesc

George Copos: Imi place sa produc banii, sa ii investesc si mai putin sa ii cheltuiesc
17.05.2009, 16:35 1030

Prima investitie a fost realizata cu 20.000 de dolari, baniluati de la banca, pentru care a garantat cu casa, masina sireceptorul de satelit, economiile lui fiind la vremea respectivasub o mie de dolari.

Astazi, George Copos, 56 de ani, controleaza sapte hoteluri(Hilton, Crowne Plaza, din Bucuresti, Europa si Astoria din EforieNord, Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov), 19 magazineproprii cu produse de panificatie, dar si o fabrica de motoare(dryere) si alte afaceri, numarul de angajati ajungand la 2.500persoane.
"Toate proiectele mele investitionale s-au derulat in Romania.Toti banii mei sunt investiti aici, in tara noastra. Daca am facutbine sau nu, se va vedea mai tarziu. Eu consider ca am facut bine",a spus el.
Timp de un an de zile, cand a deschis prima cofetarie, Coposs-a trezit de la ora trei si jumatate dimineata pentru a lucra casofer, contabil sau vanzator.
Sedinte in Bucuresti, la munte sau la mare
"Daca aveam stiinta de a specula, nu mai munceam de dimineatapana seara. Asa sunt obligat sa muncesc cel putin sase zile pesaptamana chiar si acum", sustine el.
Pentru omul de afaceri cel mai important activ este echipa cucare lucreaza. "Acord intreaga autoritate membrilor dinmanagementul fiecarui business. Deciziile legate de activitatea dinaceste companii sunt luate dupa ce ma consult cu directoriigenerali si directorii de departament", a spus el.
Cele mai multe sedinte au loc la sediul Ana Holding, cladirede birouri data in folosinta in 2007. Mai sunt si cazuri in careacestea se desfasoara in orasele Pitesti, Poiana Brasov (pentruhoteluri) sau Eforie Nord (pentru hoteluri).
Omul de afaceri sustine ca "din pacate" afacerile sale suntfoarte diversificate. "Nu am avut puterea sa ma despart de Ana IMEPsi nici pe aceea de a restructura unele societati. Daca as fi avutexpertiza de astazi in 2003-2004, as fi vandut celelalte active sim-as fi dezvoltat pe industria hoteliera in special.
Cu ce se ocupa inainte de 1989
In 1990 a lucrat ca sef al departamentului asistenta sociala(camine si cantine pentru studenti) si la Uniunea AsociatiilorStudentesti din Romania (UASR) si reprezentant al Romaniei laFederatia Internationala a Sportului Universitar (FISU).
"Am avut ocazia, prin natura serviciului meu la UASR, sacalatoresc in aproape intreaga lume, asa ca m-am familiarizat cuceea ce inseamna economie de piata, cerere si oferta", a spus el.Schimbarile din structurile institutionale din Romania au dus ladesfiintarea acestui post. "Aveam, la acea vreme, douaposibilitati: sa caut un serviciu sau sa incerc sa reusesc pe contpropriu", a declarat el. A ales cea de-a doua varianta, deoarece aconsiderat atunci ca are calitatile necesare pentru dezvoltareaunei afaceri pe cont propriu. Astfel, in 1990 deschide primacofetarie din Bucuresti, respectiv Ana Co.
"Pentru aceasta prima investitie nu am avut niciun capital, amapelat la un credit bancar de 20.000 de dolari, un adevarat act decuraj, avand in vedere ca au fost puse ca garantie casa, masina,toate bunurile de uz casnic, antena si receptorul de satelit,precum si economiile pe care le aveam si care nu depaseau valoareade o mie de dolari. Pe piata era un mare deficit de diversitate sicalitate", a spus el. In fiecare zi, timp ce un an de zile, Coposse trezea la ora 3 si jumatate pentru a asigura desfasurareaactivitatii cofetariei. "Am adus cinci oameni, cei mai buni maestriin arta cofetariei si patiseriei. Unii dintre ei fusesera maestricofetari la Casa Capsa si la Nestor", a spus el. Ulterior,societatea Ana Pan deschide fabrici de paine, patiserii sicofetarii in Bucuresti, Brasov, Constanta si Otopeni.
Doi ani mai tarziu, Copos infiinteaza Ana Electronic, companiecare importa si distribuia produse de uz caznic, electronice sielectrocasnice.
"Am intrat in aceasta afacere, pe care am extins-o la nivelulintregii tari, fara a neglija insa dezvoltarea primei afaceri, caredepasise intre timp perimetrul acelei prime cofetarii", a spus el.Timp de aproape 10 ani compania a fost distribuitor exclusiv alproduselor Samsung.
Copos spune ca in familie a deprins respectul fata de munca,fata de orice munca, ceea ce l-a ajutat mult in viata. "M-am nascutintr-un sat de romani harnici de pe meleagurile Satmarului, intr-ofamilie cu sase copii, din Ardeal. Alaturi de fratii si surorilemele, am avut copilaria normala a unui copil de la tara. Lucrul celmai important este insa educatia pe care am primit-o de la parintisi de la dascalii mei".
Era mai usor atunci sa incepi o afacere in 1990. "Acum estefoarte greu sa demarezi o afacere oricat de bun ai fi. Piata esteplina si mai ales ne-a ajuns globalizarea", sustine el.
Apropierea de Rapid si de telefoniamobila
In anul 1993, holdingul Ana devine principalul investitor alclublului de fotbal Rapid Bucuresti. "Am investit in Rapid pentruca iubesc sportul si fotbalul in special si am dorit sa intorccatre suporterii rapidisti o parte din ceea ce am castigat", a spusCopos, care nu a dorit sa comenteze nimic legat de posibilitateavanzarii echipei.
Anul 1996 a reprezentant un an de cotitura pentru Ana Holding."In acest an s-a luat decizia de a se investi in active intregulcapital, de circa 40 de milioane de dolari, pe care ii avea ladispozitie holdingul. Astfel, ne-am implicat in operatiuni pe piatade capital si am devenit unul dintre actionarii principali aicompaniei de telefonie mobila MobiFon", a spus el.
Tot in acest an, a fost cumparata fabrica de motoare electricede la Pitesti, in urma privatizarii. "Mi-am schimbat toti banii dinlei in active. Stiam doar ca productia reprezinta implinirea unuiom de afaceri. Am initiat si sustinut un program amplu deinvestitii pentru modernizari, printre altele am delocat o fabricade dryere din Marea Britanie, cu liniile ei tehnologice cu tot iaracum Ana IMEP a ajuns intre primii patru jucatori din Europa in domeniul sau, exportul reprezentand 97% dinproductie", a spus el.
Investitiile in turism au pornit de lamunte
Debutul in industria hoteliera a fost reprezentat de preluareain 1996 a trei hoteluri din Poiana Brasov (Bradul, Poiana siSportul).
Si fostul hotel Flora, aflat in partea de nord a Capitalei, afost achizitionat in acel an. "L-am reconstruit si l-am adus lanivelul de 5 stele, beneficiind de prestigiul marcii Crowne Plazain cadrul unui contract de management incheiat cu lantul hotelierIntercontinental Hotels Group", a precizat el.
In 2010, omul de afaceri va derula in Poiana Brasov oinvestitie importanta (inclusiv un spa ultramodern), "menita sasporeasca gradul de confort si de atractivitate al hotelurilor dinPoiana".
Copos a mai spus ca deocamdata nu planuieste sa dezvolte altehoteluri in zone cu potential turistic deoarece acesta nu estemomentul potrivit.
"2010 va fi un an mai greu decat 2009. Trebuie sa fimpregatiti pentru acest lucru. Intensificarea concurentei si crizamondiala deja afecteaza foarte multe dintre firmele romanesti,indeosebi intreprinderi mici si mijlocii si nu exista niciostrategie pentru salvarea acestora la nivel guvernamental", a spusel. In acelasi timp, omul de afaceri spune ca nicio companie pecare o controleaza nu va da faliment. "In aceste conditii trebuiesa fim mai creativi", a spus el.
In 1999, Copos investeste in transportul pe cablu in Brasov siin statiunea Poiana Brasov. "In prezent, negociem cu autoritatealocala realizarea unui parteneriat public-privat menit satransforme Poiana Brasov, in cativa ani, intr-o statiunecompatibila cu standardele europene", a spus el.
Divizia de turism a fost extinsa prin achizitionarea in2001-2002 a altor doua hoteluri in statiunea Eforie Nord,hotelurile Astoria si Europa. Acestora li se adauga si portulprivat de agrement "Ana Yacht Club", care poate sa gazduiasca peste80 de ambarcatiuni, carora li se asigura intretinere si securitatetimp de 24 de ore pe zi. Pe langa firma Ana IMEP din Pitesti, omulde afaceri infiinteaza in 2001 alte doua societati Ana TransInternational, companie de transporturi rutiere interne siinternationale, dar si Ana MEP SDV, cu activitate complementarafabricii de motoare Ana IMEP. Patru ani mai tarziu, Copos devineproprietarul hotelului Athenee Palace Hilton, un hotel de cincistele din centrul Bucurestiului. In 2007, este finalizata o cladirede birouri Ana Offices, cu patru niveluri de spatii de birouri, incare se gasesc birourile holdingului Ana, dar mai exista si spatiiinchiriate. Tot in domeniul investitiilor imobiliare, in aceastaprimavara a fost finalizat un bloc de locuinte de lux in zonaDorobanti. Urmeaza alte doua proiecte imobiliare, respectiv un turnde birouri si un cartier rezidential.
Ce spune despre
Listarea la Bursa:
Ia in calcul posibilitatea listarii companiei la Bursa insapana nu se va stabiliza situatia pe piata nu va face nicio miscarein acest sens. "Atunci cand va veni momentul ne vom lista. Aceastacriza nu va tine doar un an."
De unde se informeaza:
Citeste in fiecare zi stirile de pe Reuters, dar sipublicatiile locale economice. "Dintre toate publicatiile locale deafaceri, cel mai mult imi place sa citesc Ziarul Financiar. Dupa cema informez stau si discut cu oamenii mei ce se intampla in tara,dar si in lume. Avem nevoie de predictibilitate".
Cele mai valoroase active:
Ana Hotels, Ana Imep (97% din productie merge la export inEuropa), Ana Pan, Ana Teleferic.
Filozofia de business:
"Imi place sa produc banii, sa ii investesc si mai putin sa iicheltuiesc. Conteaza sa simti banul ca valoare. Sunt de asemenea deparere ca oamenii ar trebui sa se intrebe, la inceputul fiecareizile, nu numai "ce am de facut astazi?", ci si "ce sanse am caastazi sa mai invat ceva?"
Oameni pe care Ii admira in afaceri:
Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Radu Enache, Raul Doicescu.
Pact cu gigantii
Cine sunt partenerii de afaceri ai lui GeorgeCopos
Turism:
Hilton Hotels Corporation
(9 branduri de lanturi hoteliere, peste 3.200 hoteluri inlume),
InterContinental Hotel Group
(7 branduri de lanturi hoteliere, printre care CrownePlaza).
Productia de motoare electrice:
Indesit, Fagor (Spania), Vestel, Franke, Valeo si Behr (pentruechipamente auto).
Proiecte financiare (credite):
BRD-Societe Generale
Industria alimentara (cofetarie sipatiserie):
Sanlacta, multi alti furnizori si clienti
Studii Copos:
  • Facultatea de Drept, Universitatea Romana de Stiinte si Arte"Gheorge Cristea, in 2004
  • Universitatea de Studii Social-Administrative, Bucuresti, curspost-universitar, 1987
  • Universitatea Oradea, Facultatea de Stiinte Pedagogice, 1978(sef de promotie)

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO