Companii

20 de ani de capitalism - Gheorghe Musat: ‘89 m-a prins cu 17 lei in buzunar. Lucram cate 16 ore pe zi, aproape de epuizare, dar aveam un entuziasm teribil

20 de ani de capitalism - Gheorghe Musat: ‘89 m-a prins cu 17 lei in buzunar. Lucram cate 16 ore pe zi, aproape de epuizare, dar aveam un entuziasm teribil
21.12.2009, 00:00 4616

Din calculele lui Gheorghe Musat, 60 de ani, circa 60% dintrepartenerii primelor zece firme de avocatura de pe piata locala autrecut prin birourile casei Musat & Asociatii pe care oconduce.

Unii dintre avocati au decis sa urmeze un drum propriu, fapt cenu a perturbat insa prea mult evolutia firmei care a ramas unjucator de top pe piata avocaturii de afaceri in ultimii 20 deani.

Dar primii ani de revolutie nu au fost neaparat usori."Inceputurile mele au fost mai grele decat pentru oricare altavocat. '89 m-a prins cu 17 lei in buzunar si cativa prieteni, lacare puteam trage seara la masa. La inceputul lui ianuarie '90 amfost reprimit in avocatura cu aplauze, la conducerea baroului fiindNiculae Cerveni. Eram un om cu o biblioteca juridica, dar faraniciun client, deoarece dupa sapte ani de absenta din avocaturaoamenii te uita. Zamfirescu era deja renumit, Nestor venea de la uninstitut cunoscut, Florea, Stoica aveau deja un nume. Eu reveneamin avocatura dupa 4 ani de inchisoare la Aiud, ca detinut politicsi alti doi ani de taximetrie in Gara de Nord", isi amintesteMusat.

Avocatul a reinceput sa practice, luand diverse dosare, de ladivorturi pana la infractiuni penale, dar doar pentru o scurtaperioada, deoarece noile legi ale initiativei private, alesocietatilor comerciale, incepeau sa contureze o noua oportunitatepentru avocati.

"Am sesizat ca in urmatoarea perioada cariera avocatiala o valua pe alte coordonate si asteptam sa apara zorii capitalismului.Astfel, la sfarsitul anului 1990 aveam deja clienti privati, inspecial companii straine. Companii precum Rhone-Poulenc (actualaSanofi-Aventis), Renault, Cement Fran'ais sau Société Générale,care functiona in Romania inca din 1970 sub statutul dereprezentanta straina. Era vremea primilor investitori strainicare, dupa cum se stie, in anii '90 erau preponderent investitorifrancezi", spune avocatul care a ajuns intre timp sa conduca ofirma cu peste 70 de avocati si venituri de peste 15 milioane deeuro in 2008.

Activitatea firmei a inceput intr-o garsoniera inchiriata inPiata Victoriei, in blocul la parterul caruia se afla fast-food-ulSpring Time, dupa care Musat a cumparat un apartament cu patrucamere, iar mai apoi apartamentele de pe un etaj intreg din zonaTitulescu.

Primele proiecte imobiliare din Capitala

Iar clientii au inceput sa vina, astfel ca Musat a lucrat inprimele proiecte imobiliare din Bucuresti de dupa revolutie pentrufrancezii de la Bouygues - ansamblul World Trade Center, carecuprinde hotelul Pullman si cartierul Francez, iar imobiliarelei-au facut cu ochiul avocatului, care a optat ulterior pentru camajoritatea sediilor firmei sa fie detinute in proprietate.

"Nu stiu cum am rezistat in acea perioada. Lucram cate 14-16 orepe zi, aproape de epuizare, dar aveam un entuziasm teribil. Efortuldepus atunci era incomparabil mai mare fata de cel de acum sau celdin anii 2007-2008. Pe langa lucrul zilnic cu clientii, atuncitrebuia ca trei ore sa le aloci studiului legislatiei, pentru a tepune la punct cu noile acte normative sau studiul jurisprudenteiinterbelice pentru a putea dezlega problemele de drept cu care neconfruntam in anii de inceput ai capitalismului postdecembrist",spune Musat.

Gheorghe Musat incepuse initial sa colaboreze cu avocati cuexperienta. In 1991 in schimb a ales sa porneasca de la zero,recrutand doar avocati tineri.

"Unii tineri absolventi plecau dupa cateva luni, nu rezistau. Aufost ani in care luam 7-8 absolventi si ramaneau doar 2-3 din ei.Formarea si indrumarea tinerilor avocati este o activitate extremde dificila, cu un consum de timp enorm, dar si cu satisfactii pemasura. Lucram cot la cot cu ei, le corectam fiecare lucrare, frazacu fraza, apoi le analizam impreuna ca la scoala. Cu efort sirabdare din partea mea si mult entuziasm din partea lor. Sincervorbind, daca ar fi sa o iau de la inceput, nu stiu daca as mai ficapabil de acelasi efort si entuziasm", spune Musat, care s-aimplicat direct in pregatirea avocatilor pana in 2003. Iar firma ainceput sa creasca atat ca numar de avocati, cat si ca incasari,primul milion de dolari contabilizat fiind in 1996, primul anintegral de functionare formala a firmei dupa aparitia legiiavocatiale in iulie 1995.

Musat a hotarat ca birourile in care isi desfasoara activitateasa fie proprietatea firmei si a atras in randul proprietarilor si oparte din ceilalti avocati seniori pe care ii crescuse. Ulterior, obuna parte dintre acestia au decis sa plece, pentru a constituifirme care si-au cladit propriul nume pe piata, precum Tuca Zbarcea& Asociatii sau Popovici Nitu & Asociatii.

"Nu sunt naiv sa cred ca parteneriatul avocatial tine toataviata. Avocatii sunt oameni independenti si este normal ca ei savizeze noi orizonturi pentru a-si construi propria cariera, insaparteneriatul avocatial se intemeiaza pe stabilitate, este altcevadecat actionariatul unei firme comerciale", spune acum Musat.

El a trecut prin mai multe valuri de plecari ale unor avocati,dar cele mai multe s-au incheiat "sus, la etaj, cu un pahar desampanie", spune avocatul.

Musat & Asociatii si firmele care au fost constituite dinavocati plecati din randul casei de avocatura au incasat anultrecut onorarii in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro,circa o treime din valoarea totala a pietei, estimata la 150-200 demilioane de euro.

Profitul mediu pe partener este de peste 700.000 deeuro

Piata a crescut exponential in ultimii ani, astfel ca avocatiiparteneri ai marilor firme pot ajunge la venituri de un milion deeuro anual, acesta fiind primul an mai greu pentru acestia.

"Avocatii nu vor fi niciodata oameni bogati. Ei pot devenioameni instariti, dar nu bogati. La noi in firma, profitul mediu pepartener este de peste 700.000 de euro, la nivelul avocatilor detop din Europa, dar ei nu fac parte din categoria celor «bogati» si nici nu aspira la acestrang", spune Musat.

Banii stransi din avocatura i-au permis insa investitiileimobiliare, printre care si in sediul firmei de pe BulevardulAviatorilor, cu o suprafata de 6.000 de metri patrati construiti,in care jumatate dintre avocati pot lucra in birouri individuale.In acelasi timp, firmele care nu au sedii proprii pot ajunge lacosturi de 500.000 de euro anual pentru chirii.

"Am zis ca, daca tot stam 10 sau mai multe ore pe zi la birou,este cazul sa oferim avocatilor nostri un sediu spatios si placut.In acest sediu ar putea lucra 400 de persoane, insa mai mult dejumatate din avocatii firmei stau singuri in birouri spatioase pecare multi parteneri ai firmelor londoneze nu le au. Am construitacest sediu pentru o firma cu 200 de avocati, iar daca lucrurilemergeau ca in anii 2007-2008, probabil ca in 2010 am fi pututajunge la 150 de avocati", considera Musat.

Chiar daca nu a ajuns la sute de avocati, Musat si inca o seriede firme conduse de avocati romani au avut un rol semnificativ incresterea afacerilor locale, dar si in consilierea investitorilorstraini.

Ce spunedespre

Anul 1990: Reveneam in avocatura dupa 4 ani deinchisoare la Aiud, ca detinut politic si alti doi ani detaximetrie in Gara de Nord.

"Cresterea" tinerilor: Le corectam fiecarelucrare, fraza cu fraza, apoi le analizam impreuna ca lascoala.

Plecarile din firma: Nu sunt naiv sa cred caparteneriatul avocatial tine toata viata. Avocatii sunt oameniindependenti si este normal ca ei sa vizeze noi orizonturi pentrua-si construi propria cariera.

Veniturile avocatilor: Avocatii nu vor finiciodata oameni bogati. Ei pot deveni oameni instariti, dar nubogati. La noi in firma, profitul mediu pe partener este de peste700.000 de euro.

Potentialul pietei: Am construit acest sediupentru o firma cu 200 de avocati, iar daca lucrurile mergeau ca inanii 2007-2008, probabil ca in 2010 am fi putut ajunge la 150 deavocati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO