Companii

20 de ani de capitalism - Povestea lui Ion Nestor: de la un fax si un copiator in bucataria unui apartament din Drumul Taberei, la avocatura de business

20 de ani de capitalism - Povestea lui Ion Nestor: de la un fax si un copiator in bucataria unui apartament din Drumul Taberei, la avocatura de business

Ion Nestor, partener fondator al NNDKP: Primul mare client corporatist pe care l-am avut a fost Quadrant Amroq Beverages (QAB), care a venit in 1991 in Romania sa faca o firma mixta pentru productia si imbutelierea de Pepsi.

16.11.2009, 00:00 3421

Dar drumul pana la formarea unei echipe de peste 100 de avocatisi un business de aproximativ 15 milioane de euro a inceput la felde simplu ca majoritatea afacerilor dezvoltate de antreprenoriilocali in primele luni dupa Revolutie.

"Am hotarat sa devenim consultanti inainte sa existe afacerileprivate, in februarie 1990. M-am desprins de activitatea 'de bara'(avocat pledant - n.r.), fara sa o intrerup, si am inceput sa neorganizam asa cum stiam ca trebuie sa fie orice firma", povesteste Ion Nestor, partenerfondator al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu KingstonPetersen.

Avocatul, alaturi de sotia sa, Manuela Nestor, mizau peexperienta acumulata in cadrul Institutului Roman de ConsultantaRomconsult, care se ocupa de exporturile Romaniei in domeniile deengineering si servicii. Aceasta activitate le-a permis ca inperioada comunismului sa intre in contact cu avocati straini, saisi imbunatateasca vorbirea in limbi straine.

Un copiator de 45 kg intr-un apartament in DrumulTaberei

"Dupa Revolutie am facut pasul spre consultanta, cand alticolegi mizau inca pe avocatura clasica. Cu ajutorul unui avocat dinGeneva ne-am dotat cu un Word Processor, precursorul computerului,care era o minune a tehnicii la vremea respectiva deoarece inlocuiamasina de scris si iti dadea o productivitate de 5-6 ori mai mare -puteam astfel infiinta mai multe societati comerciale decat altii.Am primit si un fax, dar nu l-am putut folosi o buna perioadadeoarece nu aveam linie telefonica. Mai tarziu am facut rost si deun copiator, care cantarea 45 de kilograme si l-am urcat cu greu inbucataria de la etajul sase a apartamentului din Drumul Tabereicare ne-a tinut loc de birou la inceput", spune Nestor.

Si au urmat multe alte birouri de la acel moment: mai intaiapartamente in zone centrale, vile, iar mai tarziu primele cladiride birouri moderne din Bucuresti, care nu mai ofera intimitateabucatariei din Drumul Taberei, dar asigura in prezent toatainfrastructura necesara unei case de avocatura, care tinde sprecorporatie.

"Tot ce am castigat in acea perioada am economisit si, inacelasi timp, ne-am asociat cu alti doi fosti colegi de facultate,alaturi de care am amenajat primul birou de avocatura dinBucuresti, in spatele Radiodifuziunii. Am facut mobilier lacomanda, proiectat de un prieten arhitect si executat din cornierde fier, ne-am amenajat sala de sedinte, spatii de birouri, fapt cereprezenta un puternic element de marketing. Orice persoana caretrecea prin biroul nostru ne devenea client, deoarece nu seasteptau sa vada asa ceva in Romania. Pana atunci, intalnirileaveau loc pe holurile hotelurilor sau chiar in camereleclientilor."

Primul mare client

Care a fost insa pasul de la redactarea documentelor pentruinfiintarea societatilor comerciale spre consultantacorporatista?

"Primul mare client corporatist pe care l-am avut a fostQuadrant Amroq Beverages (QAB), care a venit in 1991 in Romania safaca o firma mixta pentru productia si imbutelierea de Pepsi. Amreprezentat in acel proiect investitorul strain, alaturi de o casade avocatura din New York. Nu i-am intrebat nici pana astazi deunde ne-au luat numarul sa ne contacteze, dar aveam deja o oarecarenotorietate. Am ramas si in ziua de astazi consultantii Pepsi inRomania, acesta fiind unul dintre exemplele de longevitate",apreciaza avocatul.

Firma la vremea respectiva era legata in jurul a Nestor &Nestor, iar pana sa devina actuala NNDKP aveau sa mai treaca oserie de ani. "La un moment dat, am decis sa ne despartim decolegii cu care ne asociasem initial, sa ne urmam propria cale sisa incepem sa construim o echipa in jurul nostru. Ne-am angajatcontabil, secretariat, sofer, pentru mobilitate - am cautat sacream un embrion organizatoric. De la acel statut, cu treiangajati, am ajuns astazi sa avem un personal suport de peste 80 deoameni", explica avocatul.

Fuziunea cu americanii

Urmatorul pas semnificativ in activitatea firmei a avut loc invara anului 1994, cand sotii Nestor au decis sa se asocieze cuavocatii americani Andrew Kingston si Patricia Petersen, fuziune cea devenit efectiva la 1 ianuarie 1995 si a dus la formarea firmeiNNKP.

"Andrew si Patricia erau avocati mai tineri, absolventi laHarvard, care au facut un stagiu intr-o firma americana si au venitsa cucereasca Estul, fara sa se opreasca pe axa Varsovia, Praga,Budapesta. Aveau propria organizatie in 1992 si relatia noastra s-adezvoltat treptat. Am constatat la unison ca piata se deschide sivor urma privatizarile, iar firmele de avocatura capabile saanticipeze ce va urma vor reusi sa se dezvolte", spune acumNestor.

In timp ce Ion si Manuela Nestor aveau o expertiza maidezvoltata pe drept local, iar americanii stiau mai bine dreptulinternational, aceasta fuziune a fost vazuta ca o punte intreinvestitorii straini si piata locala, de unde si motto-ul firmei deavocatura "Building Bridges".

Primul milion de dolari cu 15 oameni

Nestor spune ca in acea perioada firma a intrat intr-o "spiralade crestere", pragul incasarilor de un milion de dolari fiind spartinca din primul an de activitate, in care firma numara 15-16oameni.

"Aveam emotii despre cum vor conlucra oamenii nostri cu ai lor,dar lucrurile au mers foarte bine. Unul dintre efectele beneficeale acelei perioade a fost faptul ca toti avocatii au avut ocaziasa conlucreze cu doi vorbitori nativi de limba englezajuridica."

Parteneriatul a tinut timp de sase ani, pana in 2001, candamericanii, care au devenit intre timp sot si sotie, au decis sa seintoarca in Statele Unite, pentru a-si creste copiii.

Intre timp, firma crescuse atat ca echipa de avocati, cat si inceea ce priveste complexitatea contractelor de asistenta in ciudacontextului politic si economic nefavorabil.

"Am o amintire foarte incarcata de emotii, cu oameni careasteptau cu sufletul la gura intrarea banilor din privatizareaRomtelecom pe parcursul anului 1997, cand toate agentiile de ratingpreconizau intrarea Romaniei in incapacitate de plata", isiaminteste Nestor, cu privire la una dintre cele mai complicateprivatizari derulate pe piata locala, in care Nestor a asistatstatul roman alaturi de Skaddesn Arps si Goldman Sachs.

Una dintre problemele ridicate de acea dezvoltare, in care NNDKPa stat la masa celor mai multe privatizari importante, a fost cea aspatiului de lucru. De la fuziunea cu avocatii americani, firmaactivase intr-o vila din apropierea Palatului Cotroceni, care adevenit in scurt timp neincapatoare.

Cresterea rapida avea sa determine o noua relocare in scurttimp, ca urmare a finalizarii cladirii Neocity Tower de pe CaleaDorobantilor, unde isi are acum sediul Alpha Bank.

A doua fuziune

La inceputul anilor 2000 doua evenimente au influentatactivitatea firmei - retragerea americanilor, precum si o nouafuziune, care avea sa completeze actualul nume al firmei -NNDKP.

"Asa cum in 1994 intuisem nevoia de a ne asocia cu parteneriiamericani, la inceputul anilor 2000 ne-am dat seama ca va urma operioada de revenire in prim-plan a avocaturii de bara,traditionale. Am consideratatunci ca daca vrei sa-ti mentii o pozitie de leadership ai nevoiede un departament de litigii puternic", comenteaza Nestor referitorla fuziunea cu firma Anei Diculescu Sova, de la care a fost preluat"D"-ul din titulatura firmei.

"Ne cunosteam de o viata. Am fost colegi de grupa la facultatesi avea o echipa de avocati mica, dar foarte puternica. Era un felde RollsRoyce inchis intr-un garaj", nuanteaza avocatul.

Un alt pas in dezvoltarea companiei, extern de data aceasta, afost fondarea aliantei SEE Legal, in care acum sunt cuprinse 11firme din tot atatea tari din regiune, care colaboreaza pe baza deexclusivitate pe pietele din Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia,Serbia, Croatia, Albania sau Muntenegru, pas facut in 2003.

Firma s-a mutat apoi in parcul de afaceri Bucharest BusinessPark, "a sasea si sper ultima mutare", intr-unul dintre cele maimoderne complexuri de birouri din Bucuresti, in care reprezentantiifirmei spun ca au valorificat toata experienta mutariloranterioare.

Singurul moment neplacut

De-a lungul celor aproape 20 de ani de existenta, firma condusade Nestor a fost considerata un exemplu de stabilitate. Cu toateacestea, in vara anului trecut a aparut prima fisura inorganizatie, cand Francisc Peli, Carmen Peli si Cristina Filip,trei dintre parteneri, alaturi de un grup restrans de avocati, audecis sa se desprinda, pentru a porni o afacere proprie.

Una dintre jumatatile pline ale acestei despartiri este legatade faptul ca a avut loc in 2008, tocmai la sfarsitul perioadei 2003- 2008, in care avocatii de business erau suprasolicitati devolumele mari de fuziuni si achizitii, proiecte imobiliare sifinantari. Acei ani au dus insa si la o crestere substantiala aonorariilor incasate de avocati, aflati in topul veniturilor dinprofesii liberale. "Acum suntem cu totii foarte departe de oasemenea situatie - avem un grad de solicitare mult mai redus, ceeace ne permite sa realizam anumite lucruri pe care nu le puteam facesuficient de bine in anii trecuti - programe de training,organizare interna, comunicare sau politici de resurse umane. Inperioada de boom, cand 'pe poarta fabricii' trebuia sa scoatem catmai multe 'produse finite', acest lucru putea avea consecintenedorite. Din septembrie 2008 a inceput o perioada mairelaxata."

Ce spunedespre

Singurul moment neplacut:

In istoria firmei singurul moment neplacut a fost cand un grupde parteneri si colegi a decis sa se desparta de firma. Este caintr-o familie. De-a lungul timpului am asistat numeroase persoanein procese de divort, iar cele mai dureroase situatii erau canddespartirea nu avea loc la timp.

Anul viitor:

Ma astept ca, contrar a ceea ce am sperat cu totii, in primaparte a anului viitor sa fie mai greu decat tot ce am trait panaacum in piata avocaturii. Pana nu vad rezolvarea ecuatiei politice,care este o premisa necesara oricarei insanatosiri economice, nu mapot pronunta asupra viitorului pietei.

Ideea de business:

Am hotarat sa devenim consultanti inainte sa existe afacerileprivate, in februarie 1990.

Restructurare:

Fie o faci, fie te faci praf. NNDKP s-a organizat in 14 practiciavocatiale distincte pentru a putea acoperi orice solicitare deconsultanta, mai putin drept penal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO