Companii

2010, anul zero al proiectelor eoliene: Peste 500.000 de case vor putea fi luminate doar cu energia verde produsa de 170 de turbine

26.10.2009, 00:00 104

Anul 2010 devine astfel cel mai important an pentru investitiilein parcuri eoliene, circa 500.000 de case putand fi alimentateanual doar cu energia verde produsa de proiectele care vor devenioperationale anul viitor.

Investitiile se ridica la circa 750 de milioane de euro si suntrealizate de doua mari grupuri europene, CEZ (Cehia) si Energias dePortugal.

Mai nou, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia si catreinvestitii in turbine eoliene in Marea Neagra, in prezent fiindcateva proiecte care analizeaza si aceasta zona.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare indomeniul Energiei (ANRE), anul trecut productia de energieelectrica produsa din surse regenerabile s-a ridicat la circa 16,9mil. MWh, din care numai 0,1% a fost produsa utilizand energiavantului. Practic, acest lucru inseamna ca numai aproximativ 7.000de case cu un consum lunar de 200 kWh ar fi putut fi alimentateanul trecut cu energia produsa din turbinele eoliene.

Tinand cont de faptul ca anul viitor vor fi in functiune circa440 MW, acest lucru inseamna ca aproape 500.000 de case ar puteaprimi din 2010 numai energie verde, luand in calcul acelasi consummediu lunar de 200 de kWh pe luna pentru fiecare locuinta.

Aceasta energie va rezulta din punerea in functiune a primelordoua mari parcuri eoliene care reprezinta primul pas cu adevaratimportant pentru productia de energie din surse regenerabile lanivel local.

"Un MW instalat intr-un proiect eolian are un randament anual decirca 30%, iar asta in cele mai bune zone din Romania, cum este deexemplu Dobrogea. Un randament de 40-50% intr-un proiect eolianeste considerat de-a dreptul excelent. In afara de zona, maiconteaza si tipul de turbina. De exemplu, turbinele cu o capacitatemai mare sunt destinate pentru vanturi mai puternice, deci ar puteaavea un randament mai slab, in timp ce turbinele cu o capacitatemai mica pot avea un randament mai mare", explica AlexandruTeodorescu, consultant independent pe segmentul energiilorregenerabile, fost director general al Wind Expert, cea mai marecompanie de consultanta in domeniul proiectelor eoliene de pe piatalocala.

Vin proiectele in energie verde

Potrivit acestuia, primele mari proiecte care vor intra anulviitor in functiune vor fi cele dezvoltate de cehii de la CEZ sicele apartinand grupului Energias de Portugal. Astfel, cehii voravea in 2010, 139 de turbine eoliene in functiune in parcul de laFantanele (Dobrogea) care va avea o capacitate instalata de 347,5MW, in timp ce Energias de Portugal va finaliza punerea infunctiune a unui parc eolian de 90 MW in Medgidia. Investitiapentru realizarea celor doua parcuri se ridica la circa 750 demilioane de euro.

"Este posibil ca in afara de aceste doua parcuri sa mai fieinstalate si alte turbine, dar acestea nu fac parte din proiecte dedimensiuni mari", explica Teodorescu.

Punerea in functiune a celor doua parcuri eoliene a adus multebeneficii pentru comunitatile locale, aceste investitii putand sadevina in viitor contribuitori semnificativi prin taxele siimpozitele pe care le vor plati.

Impactul acestor investitii este reprezentat prin crearea delocuri de munca sau prin realizarea lucrarilor deinfrastructura.

Potrivit unor opinii, fiecare 1.000 MW instalati in parcurieoliene genereaza castiguri de 50 de milioane de euro pentru statsub forma de taxe si impozite. In afara de aceste proiecte care auca data sigura de intrare in functiune prima jumatate a anuluiviitor, mai sunt alte zeci de proiecte eoliene in diverse faze dedezvoltare in zone precum Constanta, Tulcea, Galati, Iasi, Vaslui,Braila sau Vrancea.

Dintre grupurile mari aflate pe piata locala si implicate ininvestitii pe segmentul eolian ar mai putea fi puse in functiuneanul viitor turbine apartinand Iberdrola (Spania), Enel (Italia) siE.ON (Germania)

Turbine plutitoare pe Marea Neagra?

Investitorii in proiecte eoliene nu ocolesc nici Marea Neagra,acolo unde intr-un viitor nu foarte indepartat ar putea apareaprimele turbine.

"Pe termen lung, vom vedea turbine eoliene instalate si in MareaNeagra, dupa epuizarea potentialului eolian on shore. Deja suntdoua proiecte cu o capacitate cuprinsa intre 200-300 MW careanalizeaza exact aceasta zona", spune Andreea Vatra, directorulgeneral al Wind Expert, companie de consultanta in domeniulproiectelor eoliene. Wind Expert este consultantul celor de laEnergias de Portugal, care au in dezvoltare proiecte de peste 736MW, dar mai consiliaza si alte companii din acest domeniu.

Faptul ca extinderea parcurilor eoliene offshore este o tendintadestul de puternica este evidentiat de faptul ca anumite companiidin sectorul productiei de echipamente si-au indreptat atentia spredezvoltarea turbinelor eoliene care nu vor fi instalate peuscat.

"Noi dezvoltam acum prima turbina flotanta. Practic, va fi oturbina care nu va avea fundatie, ci va fi ancorata de fundulmarii. Este prea devreme sa spunem care vor fi diferentele de pret,dar nu cred ca aceasta tehnologie va avea o valoare mult diferitafata de turbinele traditionale", spune Petru Ruset, directoruldiviziei transport, distributie, energie regenerabila siconventionala din cadrul companiei Siemens SRL.

Pana acum, cele mai mari contracte in ceea ce priveste livrareade echipamente pentru proiectele eoliene le-au incheiat americaniide la General Electric, care vor livra in total 240 de turbinepentru cehii de la CEZ, si compania daneza Vestas, care are uncontract pentru livrarea a 76 de turbine pentru Energias dePortugal.

Romania sta bine in regiune

Romania are un potential eolian de circa 14.000 MW, unul dintrecele mai mari la nivel european. Pana acum, au fost inregistrateproiecte de circa 4.000 MW care se afla intr-un stadiu destul deavansat, dar mai exista initiative de circa 15.000 MW pentrudezvoltarea unor parcuri eoliene.

Vantul trebuie sa bata cu putere

  • Investitie: 750 de milioane de euro doar in parcurile care vorintra in functiune
  • Numar de turbine: peste 170 de turbine vor functiona in2010
  • Localizarea: majoritatea proiectelor vor fi in Dogrogea
  • Capacitate instalata: 440 MW, mai mult decat o jumatate dereactor de la Cernavoda
  • Numar de case care ar putea fi alimentate cu energie verde:circa 500.000 de locuinte ar putea anual sa fie alimentate doar cuenergie produsa in cele 170 de turbine
  • Cine investeste la scara mare: CEZ (Cehia) si Energias dePortugal

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO