Companii

30 de IMM-uri din 263 cu proiecte aprobate au semnat contractele de finanţare. Valoarea totală a acordurilor, 22 mil. euro

30 de IMM-uri din 263 cu proiecte aprobate au semnat...

Autor: Mirabela Tiron

15.04.2014, 17:48 498

Astăzi au fost semnate primele 30 de acorduri de finanţare în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru investiţiile realizate de IMM-uri. În total, vor fi semnate 263 de acorduri de finanţare, în valoare de 96,5 milioane de lei (22 milioane de euro), în cadrul acestui program pentru care s-a alocat un buget total de 500 de milioane de lei (113 mil. euro) în 2014 şi 2015. Suma maximă pe care o pot primi beneficiarii este 100.000 de euro

"Nu a fost uşor, prima dată am greşit, am făcut un site informatic care s-a blocat, am luat însă decizia să anulăm procedura, decât să persistăm în greşeală şi am reluat procedura", a spus  premierul Victor Ponta, prezent la sediul DIMMAT (Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Mediu de Afaceri şi Turism), alături de Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri şi Turism şi Constantin Niţă, ministrul economiei şi 30 de antreprenori care au semnat contractele de finanţare.

Premierul a mai spus că a fost adoptată şi legea insolvenţei care va sprijini IMM-urile dar în acelaşi timp va scoate evazionişii de pe piaţă.

Schema de ajutor de minimis are ca obiectiv stimularea realizării de investiţii de către întreprinderile mici şi mijlocii şi crearea de noi locuri de muncă.Acest program va crea 5.500 de locuri de muncă, potrivit lui Florin Jianu. “Simplificarea procedurilor a dat roade”.

Schema de minimis, prin care statul a pus anul acesta la dispoziţie 500 de milioane de lei pentru IMM-uri, a stârnit un adevărat scandal în vara anului trecut, când sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a cedat după ce 52.000 de utilizatori au încercat să îşi înscrie proiectele online.  Sesiunea de înscrieri, care a funcţionat după principiul „primul venit, primul servit“, a fost anulată din cauza erorilor informatice.

Programul de minimis a trecut, în urma scandalului din august, din gestiunea Ministerului  de Finanţe în gestiunea unui departament din Ministerul Economiei.

Ajutorul de minimis pentru IMM-uri, în cuantum de maxim 100.000 de euro, acoperă 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare.

Fondurile vor fi alocate de la bugetul Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism. Ajutoarele se acordă pe baza unor punctaje şi nu pe principiul primul venit-primul servit

Punctajul acordat IMM-urilor la înscriere este următorul: pentru producţie - 35 de puncte, la învăţământ, ştiinţă, cercetare - 30 puncte, iar pentru servicii, sănătate, asistenţă socială, cultură şi artă - 20 puncte. Microîntreprinderile primesc 15 puncte, întreprinderile mici - 10 puncte, iar cele mijlocii - 5 puncte. Al treilea indicator, de departajare, vizează numărul de persoane angajate. Astfel, pentru un angajat firma primeşte 15 puncte, pentru două locuri de muncă nou create - 20 de puncte, 3 locuri de muncă - 25 puncte, 4 locuri - 30 puncte şi cinci locuri - 35 de puncte.

Cel mai mare punctaj este de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru aprobarea proiectului este de 60 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO