Companii

40 de firme din Bucuresti si Ilfov vor lua bani de la UE pentru computere, camere TV sau scaune stomatologice

40 de firme din Bucuresti si Ilfov vor lua bani de la UE pentru computere, camere TV sau scaune stomatologice
12.01.2009, 18:42 137

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov va alege spre finantare din fonduri nerambursabile de la UE in cadrul Programului Operational Regional (POR) circa 40 de proiecte cu o valoare totala de 3,49 mil. euro, din cele 62 de proiecte depuse anul trecut de microintreprinderile din Bucuresti-Ilfov, in cadrul Axei 4.3 a programului "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor". Peste 80% din bugetul pentru POR, care este de 393,1 mil. euro pentru perioada 2007-2013, este destinata autoritatilor publice locale.

Valoarea totala alocata programului "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" in perioada 2007-2013 este de 17,73 mil. de euro pentru Bucuresti-Ilfov, primul apel fiind lansat anul trecut in martie si incheiat pe 16 iunie. "Pana acum am lansat o licitatie cu un buget de 3,5 mil. euro care acopera primele 40 de proiecte pe care credem ca le vom semna. Suntem in proces de contractare. Microintreprinderile castigatoare nu primesc niciun ban in avans, se merge pe decont, insa pot sa vina sa deconteze o data la trei luni, pe masura ce realizeaza investitia", a precizat Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.
Suma maxima pe care microintreprinderile cu pana la noua angajati o pot obtine in cadrul Axei 4.3 a POR este de 200.000 de euro. "Contributia proprie minima a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului este pentru regiunea Bucuresti-Ilfov de 60%, restul reprezentand finantare nerambursabila. Am avut proiecte de la cabinete medicale si stomatologice, dar si din productie, firme din domeniul serviciilor. Finantam achizitiile de bunuri, echipamente, reabilitarea cladirilor, amenajarea de sedii", spune Nicula.
Urmatorul apel de proiecte pe tara urmeaza sa fie lansat in lunile februarie - martie. Proiectele pentru Bucuresti-Ilfov vor avea disponibila aproximativ aceeasi suma, de 3,5 mil. euro, si acelasi tip de conditii si vor putea fi depuse la sediul Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. "Nu vom schimba foarte mult 'Ghidul solicitantului' fata de primul apel. Ne asteptam la un interes mai mare, avand in vedere ca nu cerem foarte multe acte, doar declaratii in prima etapa, ceea ce face proiectul mai usor de intocmit", mentioneaza directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.
El spune ca este important pentru o firma care apeleaza la o firma de consultanta sa isi aleaga cu grija partenerii. "Am avut si proiecte realizate de firme de consultanta care au fost respinse, pentru ca nu erau corect intocmite. Si mai exista situatia firmelor care nu s-au implicat direct in scrierea proiectului si vor avea probleme in implementare. In perioada de intocmire a proiectului nu a tinut legatura cu consultantul, i-a spus doar in linii mari ce vrea sa faca si cred ca vor intampina dificultati", spune Nicula.
Punctajul cel mai mare dupa evaluarea proiectelor l-a inregistrat firma Holmed Consultanta din Bucuresti, specializata in scrierea si realizarea proiectelor pentru accesarea de fonduri europene. "Ca sa intocmim proiectul a fost nevoie de trei-patru zile. A fost ca o pauza de la activitatea curenta, iar daca ne lua mai mult, probabil ca nici nu ne chinuiam. Pentru ca suntem o firma specializata in consultanta privind realizarea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene ne-a fost usor sa intocmim dosarul. Nu se cer foarte multe acte, mai greu este cu scrierea cererii de finantare si cred ca pentru o microintreprindere este mai complicat sa-si intocmeasca singura proiectul", spune Horia Leibovici, directorul Holmed Consultanta.
Firma sa a depus proiectul "Imbunatatirea dotarii operationale", cu o valoare de 142.205 lei (circa 33.700 de euro) si a cerut finantare nerambursabila de 83.650 de lei (circa 19.800 de euro). "Am cerut bani putini, in principal pentru echipamente de procesare si tiparire, imprimante, copiatoare", afirma directorul Holmed Consultanta.
Firma nu a semnat contractul cu autoritatile. "Speram ca in urmatoarele luni sa ne cheme sa-l semnam (contractul - n.r). Dupa evaluarea proiectelor am primit vizita din partea delegatilor autoritatii de management, care au facut o cercetare la fata locului, ne-au cerut documentele doveditoare, iar acum este etapa in care se pregatesc contractele", explica Horia Leibovici. Holmed Consultanta a fost infiintata in 1991, fiind specializata in consultanta tehnica si are sase angajati. Directorul companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 200.000 de euro. Dupa semnarea contractului, firma va achizitiona echipamente si va merge pentru decont cu facturile la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. Aceasta transmite documentele catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei care trebuie sa aprobe spre decontare sumele solicitate, urmand ca firma sa isi recupereze banii.
Firma Spirit Film, specializata in productia cinematografica, a depus proiectul cu o valoare totala de 1.781.180 de lei (circa 430.000 de euro) pe 16 iunie, solicitand o finantare nerambursabila de 692.455 de lei (circa 164.000 de euro). "Dorim sa achizitionam echipamente specializate in productia cinematografica: camere de filmat, lumini", spune Gabriela Panaitescu, reprezentantul companiei Spirit Film. Pentru intocmirea proiectului "Dezvoltarea societatii Spirit Film prin achizitia de echipamente specializate in productia cinematografica" s-a apelat la o firma de consultanta. "Aveam dinainte creionat foarte bine proiectul in cap, si asta cred ca este cea mai importanta etapa. Am apelat la o firma de consultanta si totul a mers snur. Pentru cei care nu stiu sa intocmeasca proiectul este greu si dureaza cam mult, pentru ca este vorba de lucrari complexe", explica Panaitescu. Ea adauga ca, "pentru a trece la etapa de investitii si decontari, trebuie sa asteptam semnarea contractului." Conform site-ului Ministerului de Finante, compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 78.000 de euro.
Firma Tronics Com doreste sa infiinteze un birou de consultanta in tehnologia informatiei si a depus in acest sens proiectul "Infiintare birou consultanta in tehnologia informatiei", cu o valoare de 269.164 de lei (circa 64.000 de euro), din care a solicitat ca finantare nerambursabila 158.332 de lei (circa 37.000 de euro). Banii vor fi directionati in principal catre achizitionarea de echipamente electronice pentru demararea proiectului. "Am intocmit partial eu proiectul cu sprijin de la o alta firma. Procedura a fost anevoioasa, chiar in etapele de evaluare. Am primit destul de greu instiintarea ca am fost acceptati la faza urmatoare a programului", spune Carmen Rosioara, reprezentantul firmei Tronics Com. Ea adauga ca inca nu stie daca vor semna contractul pentru obtinerea banilor, deoarece datele din contract nu mai corespund cu datele luate anul trecut in calcul la intocmirea proiectului. "Luati in considerare ca depunerea proiectelor a avut loc in iunie anul trecut, iar toate calculele au fost realizate la cursul leu-euro din acea perioada. Intre timp acest curs s-a schimbat, deci si cifrele nu mai sunt corecte. S-a modificat pretul echipamentelor, chiriile sunt altele. De exemplu, aveam sediul pentru firma pe care trebuie sa-l inchiriem, iar proprietarul nu mai este de acord sa il inchirieze. A trecut totusi jumatate de an de cand am depus proiectul. Inca nu stim daca vom semna contractul. Saptamana trecut au venit pentru a verifica actele la fata locului si acum asteptam sa primim un raspuns, daca vom semna sau nu", spune reprezentantul Tronics Com.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO