Companii

725 mil. euro pentru cea mai saraca zona a tarii

725 mil. euro pentru cea mai saraca zona a tarii

Administratiile publice si antreprenorii trebuie sa acceseze mai multe fonduri europene, spun participantii la seminarul ZF

16.07.2009, 21:06 231

Investitiile in infrastructura, accesarea eficienta a fondurilor europene si parteneriatele de tipul public-privat sunt solutiile pentru dezvoltarea regiunii de nord-est a Romaniei, au fost concluziile evenimentului "Cum dezvoltam economic zona de nord-est a Romaniei" organizat de Ziarul Financiar, la care au participat reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale, ai administratiilor locale, fondurilor de investitii si mediului de afaceri local.
"Ministerul Dezvoltarii Regionale este principalul actor al statului in investitiile in infrastructura si ne angajam sa asiguram nelimitat cofinantari pentru lucrari publice. Zona de nord-est va primi cea mai mare cota, respectiv de 16%, ceea ce inseamna fonduri de 725 milioane de euro", a spus Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii regionale si al locuintei.

Dezvoltarea economica a Moldovei este dependenta de masura in care administratiile publice si antreprenorii locali reusesc sa acceseze fondurile europene si private, sprijinul statului fiind esential in aceasta privinta, au cazut de acord participantii la evenimentul "Cum dezvoltam economic zona de nord-est a Romaniei" organizat de Ziarul Financiar si Turism Moldova, in parteneriat cu grupul de firme Somaco. Evenimentul a avut loc in Botosani, la hotelul Best Western Rapsodia.
Regiunea de nord-est contine sase judete ce fac parte din regiunea istorica Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
Ministerul Dezvoltarii deruleaza in prezent Progamul Operational Regional de imbunatatrie a infrastructurii si mediului de afaceri in toate cele sapte regiuni ale Romaniei. Valoarea totala a fondurilor alocate in cadrul programului este de 4,5 mld. euro, dintre care
3,7 mld. euro sunt nerambursabile.
"Nu trebuie sa ne plangem, pentru ca nu este dracul atat de negru. Trebuie sa trecem peste lamentari si sa actionam", a spus Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii regionale si al locuintei.
Principalele probleme cu care se confrunta regiunea de nord-est, considerata cea mai saraca la nivel national, sunt slaba dezvoltarea a infrastructurii, ineficienta accesare a fondurilor europene, precum si slaba reprezentare pe harta investitorilor straini. "Traversam o perioada in care toata lumea vorbeste despre criza si in care este foarte important sa dam o mana de ajutor mediului de afaceri din zona de nord-est, si administratiei locale", a spus Catalin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botosani.
"In maxim o luna voi prezenta Guvernului un proiect privind constructia a 10.000 de kilometri de drumuri judetene. In prezent, ne gandim la doua variante ale acestui proiect: fie prin credit furnizor, fie prin imprumut", a anuntat ministrul dezvoltarii.
Sprijinirea sectorului construciiilor, sectoare printre cele mai vulnerabile in fata crizei, face parte din lista de prioritati a ministerului. "Rog primarii sa vanda locuintele ANL la valoarea de inlocuire, pentru ca banii sa vina la buget si sa finanteze in continuare constructia de locuinte. Statul nu are banii pentru a cumpara 50.000 de locuinte din piata, idee care a circulat la un moment dat, dar are insa banii de a construi 20.000 de locuinte", a continuat Blaga.
In opt ani de zile, s-au realizat 22.600 de locuinte ANL. Pentru anul 2009, este programata constructia a 3.321 de locuinte, iar anul 2010, alte 10.000 de locuinte, potrivit lui Blaga.
Putin vizibila pe harta investitorilor straini, regiunea de nord-est este una dintre cele mai sarace din Romania, actuala criza economica facand si mai dificila dezvoltarea economica a zonei. Regiunea de nord-est contine sase judete ce fac parte din regiunea istorica Moldova: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui.
"Putem vorbi despre un plan Marshall al fondurilor europene menit sa scoata regiunea din criza si care sa dea o gura de oxigen mediului de afaceri local. Acum suntem contra cronometru, timpul este mai important ca niciodata pentru atragerea fondurilor europene. Mai mult, implementarea proiectelor care au obtinut finantarea europeana trebuie sa decurga cat mai eficient. Circuitul dintre banci, fondul de garantare si firmele beneficiare nu trebuie sa mai intampine obstacole", a fost de parere Constantin Apostol, directorul executiv al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
"Chiar daca la nivelul garantiilor atrase Moldova este la acelasi nivel cu regiunea Bucuresti-Ilfov, creditele atrase sunt vizibil mai mici. Incapacitatea antreprenorilor de a accesa credite bancare este de cele mai multe ori legata de absenta garantiilor, iar Fondul de Garantare ii poate scoate din acest impas", a spus Gheorghe Pana, vicepresedintele Fondului National de Garantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
Atragerea unui fond de investitii private in actionariat, in schimbul obtinerii de finantare, este o alternativa la traditionalul credit bancar la care antreprenorii in cautare de resurse financiare pot apela.
"Succesul unui proiect este conditionat de accesul la finantare. Prin intrarea in actionariatul firmei, un fond de investitii private devine partenerul de afaceri al antreprenorului si il sprijina cu finantare", a spus Gabriel Colobatiu, director executiv al grupului de firme de materiale de constructii Somaco.
Despre importanta parteneriatelor a vorbit si Dorin Cojocaru, partener la fondul de investitii DTD Team Advisory Services.
"Situatia bugetului de stat nu este deloc roz si firmele trebuie sa fie constiente ca statul va face tot posibilul sa obtina fonduri prin incasarea taxelor si impozitelor. Astfel ca realizarea de parteneriate, asocierea si fuziunea sunt solutiile cele mai indicate unei firme care intampina dificultati in a trece cu bine de criza", a spus el.
Alte solutii anticriza prezentate de Dorin Cojocaru sunt: conservarea lichiditatilor din companii, prin splitare.
"Separarea activelor bune de ceea ce este rau in societate este foarte importanta in aceste vremuri de criza. Firmele trebuie sa faca tot posibilul sa isi pastreze clientii in aceasta perioada, pentru ca fara acestia societatea nu mai exista si sa isi dezvolte forta de vanzari", a continuat el.
"Incercam sa gasim solutia de finantare cea mai potrivita pentru autoritatile locale. De exemplu, creditul furnizor este alternativa la clasicul credit bancar. Doar anul acesta am reusit acordarea unei finatari de 140 mil. euro pentru constructia de autostrazi anul acesta, realizata impreuna cu o mare banca londoneza", a spus Marius Tudor, partener la compania de consultanta Oxygen Finance.

Catalin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botosani
Traversam o perioada in care toata lumea vorbeste despre criza si in care este foarte important sa dam o mana de ajutor mediului de afaceri din zona de nord-est, si administratiei locale. Pot spune ca municipiul Botosani nu a fost lovit atat de puternic de criza, veniturile proprii inregistrand o crestere.

Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii regionale si a locuintei
Rog primarii sa vanda locuintele ANL la valoarea de locuire, pentru ca banii sa vina la buget si sa finanteze in continuare constructia de locuinte. Statul nu are banii pentru a cumpara 50.000 de locuinte din piata, idee care a circulat la un moment dat, dar are insa banii de a construi 20.000 de locuinte.

Constantin Apostol, directorul executiv al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est
Putem vorbi despre un plan Marshall al fondurilor europene menit sa scoata regiunea din criza si care sa dea o gura de oxigen mediului de afaceri local. Acum suntem contra cronometru, timpul este mai important ca niciodata pentru atragerea fondurilor europene. Mai mult, implementarea proiectelor care au obtinut finantarea europeana trebuie sa decurga cat mai eficient.

Gheorghe Pana, vicepresedintele Fondului National de Garantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii
Chiar daca la nivelul garantiilor atrase Moldova este la acelasi nivel cu regiunea Bucuresti-Ilfov, creditele atrase sunt vizibil mai mici. Incapacitatea antreprenorilor de a accesa credite bancare este de cele mai multe ori legata de absenta garantiilor, iar Fondul de Garantare ii poate scoate din impas.

Gabriel Colobatiu, directorul executiv al grupului de firme de materiale de constructii Somaco
Succesul unui proiect este conditionat de accesul la finantare. Prin intrarea in actionariatul firmei, un fond de investitii private devine partenerul de afaceri al antreprenorului si il sprijina cu finantare.

Dorin Cojocaru, partener la fondul de investitii DTD Team Advisory Services
Situatia bugetului de stat nu este deloc roz, si firmele trebuie sa fie constiente ca statul va face tot posibilul sa obtina fonduri prin incasarea taxelor si impozitelor. Astfel ca realizarea de parteneriate, asocierea sau fuziunea sunt solutiile cele mai indicate unei firme care intampina dificultati in a trece cu bine de criza.

Marius Tudor, partener la compania de consultanta Oxygen Finance
Incercam sa gasim solutia de finantare cea mai potrivita pentru autoritatile locale. De exemplu, creditul furnizor este alternativa la clasicul credit bancar. Doar anul acesta, am reusit acordarea unei finatari de 140 mil. euro pentru constructia de autostrazi anul acesta, realizata impreuna cu o mare banca londoneza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO