Companii

A&D Pharma le-a platit managerilor exit bonusuri de 2 milioane de euro

A&D Pharma le-a platit managerilor exit bonusuri de 2 milioane de euro

Dimitris Sophocleous, CFO A&D Pharma: Negociem cu bancile refinantarea creditului de 100 mil. euro. Semnalele pe care le avem sunt pozitive

09.03.2009, 18:45 668

Grupul A&D Pharma, cel mai mare mare jucator pe piata farmaceutica locala, a inregistrat anul trecut pierderi de aproape 2,3 mil. euro, comparativ cu 8,4 mil. euro in 2007. Pe de alta parte, vanzarile companiei au urmat un trend ascendent ajungand la 501 mil. euro, cu 18% mai mult comparativ cu 2007, in conditiile in care piata farmaceutica locala a avansat cu 7% anul trecut, in euro.

La nivel de grup, valoarea EBITDA (profitul operational) a crescut cu 80%, la 22,1 mil. euro fata de 12,3 mil. euro in 2007.
In prezent, grupul discuta cu sase banci refinantarea unui credit de 100 mil. euro contractat in 2006 de la un consortiu de banci condus de Citi Bank Londra, pentru finantarea activitatii curente, credit care expira anul acesta, in luna iulie. "Negociem cu bancile refinantarea creditului de 100 mil. euro. Semnalele pe care le avem sunt pozitive pana acum. Cred ca costul va fi putin mai ridicat, insa nu vor exista diferente prea mari", a declarat Dimitris Sophocleous, cel care a preluat la jumatatea anului trecut mandatul de CFO in cadrul grupului farmaceutic. El spera sa atraga noua finantare pana in luna mai, insa nu a precizat despre ce institutii financiare este vorba. Dimitris Sophocleous a completat insa ca prefera sa lucreze cu banci care au operatiuni in Romania si care inteleg businessul local.
Aflat la prima prezenta in fata presei de la venirea sa in A&D Pharma, Sophocleous a vorbit si depsre vanzarea Ozone, companie detinuta de actionarii A&D Pharma. "Va fi o vanzare sau o integrare in grup. Acum ne uitam pe cifre si daca vom ajunge la concluzia ca integrarea are sens, vom face o oferta", a spus el. Aceasta este prima declaratie oficiala a unui executiv din A&D Pharma legata de intentia actionarilor de a vinde afacerea Ozone, dupa ce inca de la sfarstiul anului trecut existau in piata informatii despre negocieri in acest sens. CFO-ul grupului estimeaza ca A&D Pharma va trece pe profit anul acesta.
Anul trecut A&D Pharma a derulat un program de reorganizare ale carui costuri
s-au ridicat la 6,2 mil. euro, grupul renuntand si la 211 angajati ca urmare a acestui proces. "Angajarile sunt blocate in prezent, ceea ce reduce in mod natural numarul de salariati ai grupului", a mai spus directorul financiar al companiei. La sfarsitul anului 2008 in cadrul A&D Pharma lucrau 3.347 de angajati, fata de 3.558 la finele lui 2007.
Tot anul trecut, valul de schimbari a marcat si managementul, dupa ce in vara Dragos Dinu (fost CEO) si Roger de Bazelaire (fost CFO) au renuntat la functii. In prezent Robert Popescu ocupa functia de CEO interimar, in timp ce Dimitris Sophocleous este CFO.
In ianuarie 2009 si Vivian Diaconescu, seful diviziei de sales & marketing, a plecat din companie, insa va ramane consultant pana la 31 decembrie 2010. Aproape intreaga echipa de management a A&D Pharma a renuntat la functiile din firma, parte a unei tendinte care s-a manifestat la nivelul intregii piete.
Potrivit informatiilor din raportul grupului, managerii care au parasit compania au primit peste 1,8 mil. euro, suma care a inclus atat platile catre manageri de top, directori non-executivi, cat si manageri financiari care au parasit compania. Reprezentantii grupului nu au precizat despre cate persoane este vorba.
Schimbarile in cadrul A&D Pharma au atins si structura consiliului director dupa ce actionarii au decis reducerea numarului membrilor de la 13 la 6 persoane. Cu toate acestea, au fost adusi doi noi membri, Roberto Musneci, (care a lucrat 15 ani in cadrul companiei farma GSK si care este considerat unul dintre apropiatii fondatorilor A&D Pharma), si Michael Tetreault Schilling (cel care a fost in intervalul 2000-2007 managing partner al biroului local al Linklaters).
Titlurile A&D Pharma se tranzactioneaza pe Bursa din Londra incepand cu 2006, moment la care un GDR valora 12 euro. Actiunile au cunoscut insa o corectie majora in 2008, ultimele tranzactii incheindu-se la un pret de 1,25 euro, nivel la care capitalizarea este de 42 mil. euro. La Londra se tranzactioneaza 34% din titluri.
Dupa listarea la Londra, actionarii au luat in calcul si venirea pe Bursa de la Bucuresti, intentie la care s-a renuntat. "A fost o idee acum sapte luni in momentul in care am venit eu in firma, insa condiutiile s-au schimbat intre timp, astfel ca am exclus complet ideea pentru 2009", a mai spus Dimitris Sophocleous.
Pachetul majoritar este controlat de vehiculul de investitii Sograno in spatele caruia se afla oamenii de afaceri Michel Eid, Ludovic Robert, Roger Akoury si Walid Abboud. Restul de 7% din actiunile grupului este detinut in continuare de fostii manageri: Dragos Dinu (2,22%), Florin Buligoanea (1,8%), Vivian Diaconescu (1,9%), Claudiu Opran (0,6% - este in continuare COO Sensiblu.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO