ZF 24

A făcut profit de 22.000 de euro dintr-un restaurant raw vegan

A făcut profit de 22.000 de euro dintr-un restaurant raw...

Autor: Corina Mirea

21.12.2014, 17:00 3857

Fadia al Atar conduce de aproape doi ani şi jumătate un restaurant raw vegan în apropiere de Piaţa Dorobanţilor din Capitală. A investit în conceptul Rawdia în jur de 60.000 de euro pentru a amenaja un spaţiu pe care deja îl deţinea la subsolul unei clădiri, însă după aproximativ un an businessul a început să se susţină singur. Anul trecut, Rawdia a avut afaceri de peste 33.000 de euro şi un profit mai mare de 22.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

„Eu conduceam înainte un business alături de soţul meu, însă nu era chiar ce îmi doream şi nici nu m-a încântat ideea ro­lului de casnică. Deja aderasem la un stil de viaţă sănătos şi m-am gândit că şi alţi oameni simt nevoia să mănânce mai să­nătos. Rawdia a pornit iniţial ca un concept de tip «take away» pentru corporatişti, în principiu, care nu au suficient timp să gătească acasă şi să ia la job un pachet“, spune Fadia al Atar.

Ea precizează că iniţial Rawdia se „întindea“ doar pe spa­ţiul pe care funcţionează acum bucătăria restaurantului, pre­pa­ratele fiind produse în fiecare zi şi poziţionate într-un frigider din care clienţii se serveau. După şase luni însă, an­tre­prenoarea a fost nevoită să ex­tindă suprafaţa în urma cererilor venite din partea clienţilor şi să ajungă la capacitatea din prezent.

Fadia al Atar nu a pre­ci­zat la ce cifră de afaceri va ajung Rawdia la finalul acestui an, însă susţine că vânzările din 2014 le-au depăşit de mult pe cele de anul trecut. Adică, în pre­zent, în­casările restau­ran­tu­lui din­tr-o zi sunt cam cu 1.000 de lei mai mari decât cele din 2013. Cea mai mare parte a clien­ţilor preferă să cum­pere însă tot în regim „take away“, dar la prânz toate me­sele res­tau­rantului sunt ocu­pa­te. Raw­dia are în prezent me­niu doar pentru micul de­jun, în­să poate fur­ni­za mese şi pen­tru prânz şi ci­nă pe bază de abona­ment. Un mic de­jun costă 32 de lei, iar un me­niu poate să varie­ze de la 30 de lei (pen­tru prânz) pâ­nă la 70 de lei (include cina, un de­sert şi o băutu­ră). O parte din ingredientele pe care Raw­dia le fo­loseşte la pre­pararea produselor (caju sau mig­da­le) provin din afara ţării (prin furnizori), iar altele (cum ar fi le­gu­mele şi fructele) sunt cumpărate de la mici producători locali.

„Nu pot să spun că mi-a fost foarte greu, pentru că una dintre cheltuielile cele mai mari şi cele mai presante, chiria, a fost inexistentă pentru mine, deja aveam spaţiul. Angajaţii i-am găsit destul de repede, chiar nu am dat decât un singur anunţ de recrutare până acum pentru un job de şofer. Sigur, este mai greu de gestionat relaţia cu oamenii şi businessul în sine, pentru că eu nu sunt manager de meserie, dar le-am învăţat în timp“, explică antreprenoarea care conduce o afacere cu opt angajaţi.

Ea susţine că în prezent deschiderea unor noi unităţi Raw­dia nu este o prioritate, chiar dacă a primit propuneri de fran­cize, pentru că vrea să dedice acelaşi timp familiei pe care îl dedică în prezent. Dar nu exclude această variantă, în con­di­ţiile în care va putea să mai gestioneze eventualele francize aşa cum poate să aibă control asupra resturantului din Dorobanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO