Companii

A lăsat Capitala pentru o fermă în Breaza, în care creşte 3.500 de păsări

A lăsat Capitala pentru o fermă în Breaza, în care...

Autor: Corina Mirea

12.11.2014, 19:00 5148

Victor Cămărăşoiu este născut şi crescut în Bucureşti, însă de trei ani conduce o fermă de păsări în Breaza, unde se regăsesc în prezent circa 3.500 de pui şi curcani. A investit în tot acest timp aproximativ 100.000 de euro în afacerea de familie Ograda Verde, iar păsările crescute de el ajung în magazine şi grădiniţe din Bucureşti, Ploieşti şi Braşov.

„Timp  de un an am crescut păsări pentru consum propriu, pentru familie şi prieteni şi din 2012 am înfiinţat ferma. Povestea acesteia a început din necesitatea unei surse de carne curată, în special pentru băiatul nostru şi pentru restul  familiei. Articolele din presă şi studiile de specialitate în care se spunea că cea mai toxică carne din comerţ este cea de pasăre au fost motorul care ne-a determinat să construim primul adăpost. Păsările crescute de noi nu cunosc gustul antibioticelor, al concentratelor proteice, al făinii de origine animală, deci nu folosim nimic „chimic“ în procesul de hrănire şi creştere“, spune Victor Cămărăşoiu, absolvent al Facultăţii de cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) şi fost angajat al Universităţii Politenica din Bucureşti.

Cea mai mare parte a investiţiei de 100.000 de euro făcută de familia Cămărăşoiu s-a dus pe achiziţionarea terenului, construcţia şi dotarea centrului de sacrificare a păsărilor (autorizat de Direcţia Sanitar-Veterinară din Prahova), dar şi pe construcţia primelor adăposturi.

În prezent, Ograda Verde creşte circa 3.500 de păsări, în diferite stadii de vârstă şi are patru angajaţi. Preţul păsărilor variază între 32 de lei/kg pentru o carcasă de pui sau găină şi 35 de lei/kg pentru una de curcan.

„Produsele noastre pot fi obţinute doar pe bază de comandă. Până miercurea seara strângem comenzile prin intermediul formularului de pe site, joia sunt sacrificate păsările, iar vinerea sunt livrate la adresele specificate de clienţi. Livrăm în prezent chiar şi pentru Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.“

El precizează că cele mai mari piedici în dezvoltarea afacerii au fost mortalitatea crescută în primele săptămâni de viaţă ale păsărilor, dat fiind faptul că nu sunt tratate şi hrănite chimic şi neîncrederea clienţilor vizavi de modul în care sunt crescute păsările. Mulţi dintre clienţi voiau să comande telefonic păsări crescute în Ograda Verde, dar întâi voiau să viziteze ferma. Motiv pentru care Victor Cămărăşoiu  a decis să instaleze două camere video care transmit live din fermă non-stop.

„Experimentăm acum creşterea unei alte rase de pui, mult mai rezistentă la boli, dar cu o rată de creştere mai mică decât a «puilor de carne» pe care i-am crescut până acum şi care duce la majorarea costurilor de producţie. Pentru anul viitor însă ne aşteptăm la o  creştere cu 30% a producţiei.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO