Companii

ABB: Sunt piete care merg bine si in criza, cum ar fi energia si serviciile

04.06.2009, 16:17 137

ABB Romania, filiala locala a grupului elvetiano-suedez ABB, unul dintre cei mai importanti jucatori la nivel global pe piata de echipamente si servicii energetice, spune ca va creste anul acesta cu 12% chiar si in contextul in care consumul de energie a scazut de la inceputul anului cu peste 10% si multe companii locale au probleme in ceea ce priveste partea de lichiditati.

"Anul trecut am crescut cu circa 10%, iar pentru anul acesta ne bugetaseram initial o crestere de 20% a afacerilor. Din pacate a venit criza si a trebuit sa ne reducem prognozele anuale pana la circa 12%. Intr-adevar, este mai mult decat anul trecut, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt piete care merg bine si in criza, cum ar fi cea a proiectelor de eficienta energetica sau a serviciilor. Si partea de energie regenerabila, in special proiectele eoliene se pot dezvolta chiar si in contextul actual", sustine Peter Simon, country manager al ABB pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova. El a mai spus ca o alta parte a pietei de energie care merge mai departe in ciuda crizei este cea sustinuta de fondurile europene.
Astfel, potrivit estimarilor reprezentantului ABB, cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de circa 62 de milioane de euro si are potential de a ajunge anul acesta la aproximativ 68 de milioane de euro.
Peter Simon, unul dintre cei mai longevivi manageri expati din mediul de afaceri local, care a stat la conducerea ABB mai bine de 10 ani, spune ca sunt si domenii care inregistreaza scaderi puternice in criza, dar din fericire acestea nu contribuie foarte mult la afacerile totale.
"Serviciile pentru partea de cladiri si real estate au scazut mult, cu 20-30% din cauza crizei, dar in businessul nostru nu conteaza decat foarte putin, sub 10%", a mai precizat reprezentantul ABB Romania.
Potrivit acestuia, costul echipamentelor nu a scazut mult din cauza crizei, ci doar al acelora care sunt direct influentate de evolutia pretului otelului.
Potrivit celor mai recente informatii, printre cei mai importanti clienti ai companiei se numara Electrica si Transelectrica.
ABB Romania activeaza pe o piata in care sunt prezenti toti marii jucatori internationali cum ar fi General Electric, concernul german Siemens, grupul francez de inginerie Alstom, Schneider Electric sau Areva.
In prezent, foarte multe grupuri internationale prezente pe piata locala au anuntat planuri uriase de investitii in unitati de producere a energiei electrice, ceea ce ar putea crea comenzi foarte mari pentru companiile de profil.
Un exemplu in acest sens este General Electric care a castigat 215 mil. euro dintr-un singur contract cu Petrom.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO