Companii

Absolvenţii de liceu se bat pentru facultăţile de matematică şi informatică. „E regretabil că tinerii nu ajung să studieze din cauza finanţării insuficiente“

Absolvenţii de liceu se bat pentru facultăţile de...

Autor: Mihaela Pascari

26.08.2016, 20:00 7736

Piaţa forţei de muncă este în continuare în goană după specialiştii din domeniul IT, iar sa­lariile peste medie şi locurile de muncă în creş­tere îi trimit pe mulţi absovenţi de liceu către facultăţile de matematică şi infor­matică.

„Un student bun în acest domeniu nu are de aşteptat după absolvire pentru a avea pri­mele venituri. Există programe de internship plătite şi sunt firme care îi angajează chiar din timpul studenţiei cu salarii de 700-800 de euro net pe lună. Salariul imediat după absolvire poate fi cu atât mai mare cu cât vorbim despre o persoană care are deja asemenea experienţe profesionale acumulate şi poate trece uşor pragul de 1.000 de euro net lunar“, a spus Cristian Seidler, business unit manager în cadrul firmei de recrutare Gi Group.

De aceeaşi părere este şi Cristina Postolache, managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Big4HR, care spune că salariul unui tânăr absolvent specializat în domeniul IT este peste media pe economie.

„Salariile din domeniul IT influenţează alegerea tinerilor de a aplica la o astfel de facultate, mai ales având în vedere că tinerii care ies de pe băncile facultăţilor nu aşteaptă prea mult ca să îşi găsească un loc de muncă. De asemenea, salariile proaspeţilor absolvenţi de facultate variază în funcţie de activităţile pe care le-au avut în facultate, însă oricum ei se angajează pe salarii peste media pe economie“, a spus Cristina Postolache.

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a scos la bătaie peste 2.000 de locuri la buget şi circa 3.500 de locuri în regim cu taxă pentru tinerii care vor să aplice la una dintre cele 11 facultăţi ale universităţii. Totodată, în cadrul UVT funcţionează un centru de cercetare în informatică, institutul e-Austria.

„Concurenţa pentru informatică se va menţine la un nivel ridicat în ultimii ani şi nu are fluctuaţii majore, chiar dacă numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat s-a aflat în scădere în acest an“, a spus Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. La secţiile de informatică ale Universităţii concurenţa a fost de nouă tineri pe loc.

Rata de promovabilitate înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele în prima sesiune a examenului de bacalaureat anul acesta este de 68,1% (cu 0,3% mai mare decât rata de promovare din aceeaşi sesiune de anul trecut). Astfel, au promovat circa 88.000 de candidaţi în 2016, faţă de 108.000 câţi au fost declaraţi admişi anul trecut.

Rectorul UVT mai spune că tinerii au reţinere în cazul aplicării la Facultatea de Matematică Aplicată, fiind un domeniu mai complex. „O mai bună consiliere din liceu le-ar deschide mai mult apetitul pentru acest program de studiu având în vedere aplicabilitatea largă, într-o mulţime de alte domenii, a celor învăţate.“

Şi Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a fost la mare căutare în acest an, pentru cele 130 de locuri scoase la bătaie, dintre care 110 bugetate şi 20 cu taxă, s-au bătut 268 de candidaţi. „De acum circa trei ani numărul candidaţilor înscrişi la această facultate a înregistrat un trend crescător. Sperăm ca această tendinţă va fi confirmată în următorii ani, ca urmare a acţiunilor de promovare a facultăţii şi a eforturilor de creştere a atractivităţii programelor de studii“, a spus Răzvan Liţcanu, decanul Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Totodată, specializarea în Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a fost cea mai râvnită de către absolvenţii de liceu anul acesta, unde concurenţa pe loc a fost de 8,7 de candidaţi pe loc, urmată îndeaproape de domeniul Informatică economică, unde au fost câte circa 8,5 candidaţi pe loc.

În opinia lui Cristian Seidler, cererea de forţă de muncă specializată în domeniul IT nu se va restrânge, iar având în vedere că există un dezechilibru între cererea de candidaţi şi oferta de muncă, învăţămâtul public ar trebui să se adapteze  crescând finanţarea şi numărul de locuri de muncă în zonele unde cererea de specialişti este ridicată.

„Concurenţa atât de ridicată la admitere pentru aceste linii de studiu ne arată că liceenii sunt conştienţi de această tendinţă şi în plus sunt interesaţi să profeseze în domeniu. Este regretabil însă că unii dintre aceşti tineri nu vor putea urma studii în domeniu din cauza finanţării, insuficienţe a numărului de locuri bugetate, comparativ cu necesarul pieţei forţei de muncă“, a menţionat Cristian Seidler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO