Companii

Achizitia Bere Mures nu se vede in rezultatele Heineken

Achizitia Bere Mures nu se vede in rezultatele Heineken

Jan Derk van Karnebeek, directorul general al Heineken Romania

29.03.2010, 23:35 86

"In ceea ce priveste volumele de vanzari, in 2009 acestea auavut aceeasi evolutie ca piata berii", a declarat Jan Derck vanKarnebeek, directorul general al Heineken Romania. El a completatca piata berii a scazut in cursul anului trecut cu 13%, citanddatele Asociatiei Berarii Romaniei.
Desi a fost primul an de criza economica, 2009 a fost si primul anin care preluarea Bere Mures, companie pe care Heineken a platit150 de milioane de euro in 2008, ar fi trebuit sa se vada inrezultatele filialei locale a grupului olandez. La momentulachizitiei, repre zentantii Heineken Romania vorbeau de un volumcumulat de vanzari de sase milioane de hectolitri si de o cota depiata de 31%. In plus, Jan Derk van Karnebeek, directorul generalal companiei, declara la momentul preluarii mandatului ca unuldintre obiectivele sale este cresterea cotei de piata.
Potrivit estimarilor ZF pe baza infor matiilor oferite de companie,Heineken Ro mania a avut in 2009 vanzari de aproxi mativ cincimilioane de hectolitri si o cota de piata de aproximativ 28,5%, inscadere fata de anul precedent, cand compania sustinea ca detine29% din piata berii. Reprezentantii Heineken Romania nu au raspunssolicitarii ZF de a mentiona procentul detinut de brandul Neumarkt- singurul ramas din portofoliul Bere Mures - din vanzarile totalerealizate de companie in 2009.
Cu toate acestea, este posibil ca profitul companiei sa fi ramas laun nivel constant in conditiile in care subsidiara locala agrupului olandez Heineken a inchis in ultima parte a anului trecutunitatile de productie a maltului de la Hateg, Craiova si MiercureaCiuc, decizie in urma careia a disponibilizat 61 de angajati. Deasemenea, in prima luna a acestui an producatorul de bere a anuntatca va inchide fabrica din Hateg, urmand a transfera productiaacestei unitati care asigura peste 12% din productia totala acompaniei in celelalte patru fabrici detinute pe plan local, laMiercurea-Ciuc, Targu Mures, Craiova si Constanta. In urma acesteidecizii, Heineken a disponibilizat alti 98 de angajati, adica sub10% din personal.
Pentru anul acesta, producatorul se fereste insa sa facaestimari.
"Este dificil de prevazut cum va evolua industria berii in 2010,data fiind situatia economica actuala inregistrata atat la nivelinternational, cat si la nivel national", a mai spus Karnebeek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO