Companii

Achizitionarea altor societati a dublat cifra de afaceri a Vel Pitar

09.12.2002, 00:00 315

Fabricantul de produse de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 528 miliarde de lei (16,1 milioane de dolari), in crestere cu 125% in termeni reali fata de perioada similara a anului precedent.
Veniturile realizate din vanzarea productiei au crescut de aproape trei ori, pana la 402 miliarde de lei, in timp ce vanzarile de marfuri au ajuns s-au dublat ajungad la 126 miliarde de lei.
Cresterea spectaculoasa de datoreaza in primul rand celor doua fuziuni realizate de Vel Pitar in ultima parte a anului trecut. In luna decembrie 2001, Mopariv Ramnicu Valcea a absorbit trei fabrici de paine: Berceni Bucuresti si Granpan Tecuci, noua societatea schimbandu-si numele in Vel Pitar.
Cu doi ani in urma, Mopariv Ramnicu Valcea fuzionase cu Panegrano Cluj-Napoca, noua societate rezultata pastrand numele de Mopariv.
La finalul lunii septembrie a acestui an, actionarii au aprobat fuziunea prin absorbtie a Vel Pitar cu societatea cu acelasi profil Spicul Arges. Intrucat fuziunea s-a operat dupa finele lunii septembrie, rezultatate financiare nu cuprind rezultatele realizate de Spicul Arges.
Actionarul majoritar al Vel Pitar este fondul de investitii Broadhurst, care detine 72,3% din actiunile societatii, in timp ce in patrimonilul Vel Pitar se mai afla alte 5,7%  din actiunile proprii. Intentia fondului de investitii este de a realiza din Vel Pitar o marca nationala de paine, fapt care necesita standardizarea productiei tuturor fabricilor, si presupune investitii suplimentare. Profitul aferent primelor trei trimestre a crescut intr-un ritm mult mai lent fata de cifra de afaceri. Profitul net a ajuns la finalul primelor noua luni la 15,1 miliarde de lei, in crestere in termeni reali cu 16% fata de perioada similara a anului trecut, cand societatea a inregistrat un profit net ed 11,3 miliarde de lei.
In perioada urmatoare ar mai putea fin integrate in societate alte doua fabrici de paine: GorjPan Targu Jiu si Pangran Iasi, la care Vel Pitar detine deja peste 51% din actiuni. Cu toate acestea, Brodhurst si-a anuntat intentia de a cumpara toate actiunile GorjPan existente pe piata. O alta societate luata in vizor d Broadhurst este Panificatie Postavarul din Brasov, la care fondul detine in prezent 5,6% din actiuni, dar si-a anuntat intentia de a cumpara toate actiunile de pe piata.
Anul trecut, Vel Pitar (din care faceau parte Mopariv si Panegrano) a inregistrat o cifra de afaceri de 460,9 miliarde de lei si a obtinut un profit net de 28,9 miliarde de lei, dar nu a distribuit dividende.
Actiunile Vel Pitar sunt cotate la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. De la inceputul acestui an actiunile au fluctuat intre 2.350 si 2.950 lei/actiune, fara a se inscrie pe o tendinta clara. In cea mai mare parte a acestui an, actiunile Vel Pitar au fost suspendate de la tranzactionare datorita proceselor de fuziune prin care a trecut societatea. Ultimul pret al actiunilor la Bursa a fost de de 2.900 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei este de 4,3 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO