Companii

Actionarii producatorului de inghetata Top Gel au renuntat la fonduri europene de 2 mil. euro

Actionarii producatorului de inghetata Top Gel au renuntat la fonduri europene de 2 mil. euro
22.10.2009, 23:20 1874

Top Gel, al doilea mare producator roman de inghetata, detinutde doi oameni de afaceri din Craiova, a renuntat la proiectul dedezvoltare a fabricii de langa Craiova, dupa ce in luna maiobtinuse finantare de 2 mil. euro de la UE prin fonduristructurale.

Proiectul urma sa permita companiei intrarea pe un segmentcomplementar inghetatei prin lansarea unor categorii noi deproduse.

Compania, controlata de Petre Popa si Robert Iriza, a raportatanul trecut vanzari de 15 mil. euro, pe o piata estimata la 100-120mil. euro la nivelul lui 2008.

"Am decis sa renuntam la proiectul finantat de UE, avand invedere greutatile birocratice legate de desfasurarea acestuia siperspectivele negative ale economiei mondiale", a afirmat AdrieanAsan, directorul general al Top Gel.

Actionarii companiei spuneau in urma cu trei luni ca iau incalcul renuntarea la proiectul finantat de UE din cauza faptului capiata nu mai este pregatita pentru lansarile de produse planificateinitial, in faza pregatirii documentatiei pentru accesareafondurilor structurale.

Petre Popa a precizat ca dosarul pentru accesarea banilor de laUE fusese pregatit in prima jumatate a anului 2007.

Fabrica Top Gel din comuna Carcea (judetul Dolj) a fost deschisain anul 2007, in urma unor investitii totale de 10 milioane deeuro, si poate produce zilnic 100 de tone de inghetata. In sezonul2009, compania a lucrat la jumatate din capacitate.

"Pe piata inghetatei s-au resimtit efectele crizei economice inspecial la nivelul retailului. In acest an s-a cumparat probabilmai multa inghetata decat in 2008, dar la preturi mai mici", a maispus Asan. El a precizat ca Top Gel a inregistrat vanzari de circa15 mil. euro in acest an in perioada mai-septembrie, in crestere cu15% fata de intervalul similar din 2008.

Directorul companiei estimeaza cota Top Gel la 18-19% dinvolumul total de vanzari realizate in Romania.

La nivelul pietei, peste 80% din vanzarile de inghetata dintr-unan sunt realizate in sezon, in intervalul mai-septembrie.

Compania a fost infiintata in 1994, iar actionarii acesteiaestimeaza ca investitiile totale in Top Gel au ajuns pana inprezent la 30 mil. euro. Producatorul are 16 depozite si puncte delucru, circa 200 de autoturisme pentru transportul inghetatei si21.000 de lazi frigorifice pe care le distribuie in comert.

Odata cu inaugurarea unitatii din Carcea, in anul 2007, vecheafabrica a companiei din Craiova a fost inchisa.

Iriza si Popa iau inca in calcul investitii in intrarea Top Gelpe alte segmente din industria alimentara, pentru a reducesezonalitatea businessului.

Piata locala a inghetatei, estimata la 120-140 mil. euro lanivelul lui 2009, este dominata inca de companii detinute deantreprenori romani, cele mai mari fiind Betty Ice, Alpin, Top Gel,Kubo Ice Cream si Antarctica.

In acest an si-a facut intrarea pe piata cel mai mare producatormondial, Algida, detinut de Unilever. Algida a atacat piata cubrandurile din portofoliul international, dar a mizat si pe marcilocale prin achizitia inghetatei Napoca de la Friesland Foods.

Un alt brand international care si-a creat vizibilitate pe piatain acest an este Milka, din portofoliul companiei americane KraftFoods. Kraft a intrat insa indirect pe piata de profil din Romania,printr-un parteneriat cu producatorul bulgar Darko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO