Companii

Adrem Invest a început să încălzească Suceava după o investiţie de 80 mil. €

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Tibi Bujdei

10.11.2013, 19:00 923

Adrem Invest, o firmă specializată în aplicaţii indus­tri­ale, a pus în funcţiune o centrală termică de 80 de milioane de euro în Suceava, care funcţionează pe biomasă şi gaz natural şi care asigură agentul termic din oraş. Potrivit celor mai recente informaţii din partea companiei, din primăvara anului vi­itor noua unitate ar trebui să înceapă să injecteze şi energie în sistemul naţional.

„În acest moment Suceava se încălzeşte de la noua cen­trală termică. În mod oficial s-a făcut transferul, iar noua cen­trală, care funcţionează pe biomasă şi gaz natural, furnizează agent termic sucevenilor“, a declarat primarul Ion Lungu, care a mai precizat că în acest moment preţul gigacaloriei pe care îl plătesc sucevenii este cel mai mic din ţară. Potrivit aces­tu­ia, costul de producere a giga­ca­loriei este cel mai mic din ţa­ră, de 116 lei fără TVA, la care consuma­to­rul va mai plăti 99 de lei transportul şi distribuţia.

Centrala este o inves­tiţie a firmei Bioenergy Su­cea­va. Com­pania de pro­iect pentru cen­trala de la Suceava este con­trolată în proporţie de 50% de Adrem Invest, iar alţi doi in­vestitori, printre care se nu­mără şi austriecii de la Schweig­hofer, cel mai ma­re jucător din industria lem­nului, au un pachet egal de acţiuni. Lucrările de construc­ţie au fost realizate de Gene­ral Con­struct, o societate locală cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câş­tigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Pri­măria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan şi biomasa. Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava au pus la dispoziţie terenul şi utilităţile.

Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în prezent agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie, iar administratorii judiciari au cerut ca societatea să renunţe şi la activitatea de transport şi distribuţie pentru reducerea pier­de­rilor, condiţii în care municipalitatea are în vedere transferul acestui serviciu, temporar, unui alt operator şi organizarea licitaţiei în vederea concesionării transportului şi distribuţiei energiei termice. Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding.

Adrem Invest a avut afaceri de 39 mil. euro anul trecut şi a angajat 130 de oameni în primul semestru al acestui an, astfel că numărul de salariaţi ai companiei a ajuns la 960 de oameni. Intenţia companiei este de a depăşi pragul de 1.000 de salariaţi până la finalul acestui an.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO