Companii

Afaceri cu piese „la comandă“: cum rezistă în piaţă micii producători care „scot mobila din calculatoare“

Afaceri cu piese „la comandă“: cum rezistă în piaţă micii producători care „scot mobila din calculatoare“

O mână de angajaţi „şcoliţi“ în mobila la comandă, materiale precum PAL, MDF sau lemn masiv, schiţe 3D şi puţină promovare par să fie suficiente pentru a realiza mobilă la comandă

Autor: Ioana David

07.07.2012, 15:26 5187

Piaţa micilor producători de mobilier s-a cernut în ultimii ani, odată cu venirea crizei, însă în Bucureşti rămâne un segment dinamic, aici existând şi câteve firme pe o stradă.

Astfel, o mână de angajaţi "şcoliţi" în mobila la comandă, materiale precum PAL, MDF sau lemn masiv, schiţe 3D şi puţină promovare par să fie suficiente pentru a realiza mobilă la comandă.

Acest gen de afacere este preferat de companiile mici, în timp ce marii jucători au produse în serie. Unii producători mari livrează şi către reţelele de bricolaj, însă şi aici comenzile sunt de zeci poate sute de produse.

La culcare în barcă

Dan Dumitrică, directorul de vânzări al site-ului vreaumobila.ro, spune că în primele cinci luni ale anului cererea a crescut uşor şi că tendinţele în piaţa mobilierul la comandă sunt produsele care au linii drepte, din materiale precum MDF vopsit mat sau lucios, în culori deschise ce dau impresia de mărime a spaţiilor. Totodată, la mare căutare sunt produsele cu închideri silenţioase sau ale căror sisteme de prindere sunt ascunse.

"Materia primă şi accesoriile sunt, în general, din import din Austria, Cehia sau Italia", a spus Dumitrică, el adăugând că un dormitor de comandă costă, în funcţie de compoziţia acestuia, între 2.500 de lei şi 4.500 de lei, în timp ce durata de execuţie se întinde pe o perioadă de 2-3 săptămâni.

Comenzile vin atât de la persoane fizice, cât şi de la companii care se orientează către produse pentru sedii, dar care vor atât mobilă propriu-zisă de birou, cât şi produse conexe, precum canapele sau scaune.

Fabrica unde se produc comenzile livrate de vreaumobila.ro este situată în Bucureşti şi are capital românesc, potrivit informaţiilor prezentate.

Din portofoliul celor care livrează mobilă pe comandă nu lipsesc nici proiecte mai puţin obişnuite, în forme şi culori îndrăzneţe, iar de obicei formele rotunde sunt cele care dau mai mult de lucru producătorilor din domeniu.

"Un proiect «neobişnuit» poate fi construcţia unui pat în formă de barcă. Bineînţeles că formele unor poliţe pe semirotund sau într-o formă mai ieşită din comun sunt la ordinea zilei. Fiecare client doreşte un mobilier ce nu se mai găseşte în alte magazine", a mai spus Dan Dumitrică.

Afacerea vreaumobila.ro este administrată prin firma Webcom Trading, care în 2010 a realizat o cifră de afaceri de 1,75 mil. lei (415.000 de euro) şi un profit net de aproape 10.000 de euro.

Florin Enuţă, administratorul firmei Def Art Grup, a observat o preferinţă pentru culorile deschise, inclusiv alb. Încă de la cele două târguri de mobilă care au avut loc anul trecut în Bucureşti a existat o orientare către aceste nuanţe, în condiţiile în care până acum culoarea naturală a lemnului era "la putere". "Se cere în principal MDF furniruit, dar şi PAL-ul sau lemnul masiv", a spus Enuţă, care a precizat că preţul produselor din lemn masiv este mai ridicat, putând să fie şi de patru ori mai mare.

Anul 2012 a adus pentru companie cea mai mare comandă de până acum, de 32.000 de lei. Costul a fost influenţat semnificativ de faptul că produsele sunt acţionate electric, iar la atingere se deschid. Cu toate acestea, administratorul companiei punctează că cea mai ieşită din comun comandă pe care a avut-o a fost pentru o cameră de tineret, al cărei preţ s-a oprit la 28.000 de lei. Neobişnuite au fost curbele pe care proprietarii le-au dorit.

"Cererea a fost un pic mai slabă anul acesta", spune Enuţă, însă declaraţia sa vine după ce anul 2011 a fost cel mai bun din istoria companiei înfiinţate în 2006. În 2010 Def Art Grup a avut o cifră de afaceri de 0,59 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Nu toţi clienţii sunt mulţumiţi

Cele mai slabe perioade din an pentru mobila la comandă sunt lunile ianuarie şi august, dar piaţa a fost lovită în ultima perioadă mai mult de proiectele slabe realizate de unele companii din piaţa de profil. "Multe firme au închis, dar sunt şi multe firme care dau piaţa în jos, respectiv clienţii pleacă nemul­ţu­miţi", a mai spus administratorul Def Art. Deşi multe firme au dispărut, Capitala nu duce lipsă de oferte.

"Sectorul 2 este plin", a adăugat el, nu­mărând nouă firme numai în jurul sediului său care au acelaşi obiect de activitate.

În medie, o companie din domeniu primeşte circa 60 de comenzi lunar, însă una dintre problemele cu care se confruntă este lipsa personalului calificat.

În general, în industria mobilei companiile de profil nu găsesc oameni pregătiţi, fie pentru că au plecat să muncească în străinătate, fie pentru că au preferat să meargă în alte domenii. În cadrul Def Art lucrează cinci oameni, însă mare parte din muncă este asistată de calculator, fabrica fiind semiautomată. Enuţă explică faptul că în două ore mobila pe comandă poate fi gata, însă transportul şi montajul la cei care au comandat sunt cele care durează mai mult. Proiectul mobilei se face după o schiţă 3D. De fapt, se grupează mai multe comenzi pentru care se comandă materialele (de la firme precum Arabesque sau Regency). După ce vin materialele începe execuţia. Tot calculatorul este cel care face preţul.

Fuxia sau bordeaux?

Şi Irina Alexe, unul dintre acţionarii Tia Colors, producător de mobilă la comandă, observă că cererea este mai slabă anul acesta la nivelul întregii pieţe de mobilă la comandă, însă speră la o revenire în perioada următoare.

"Cei care îşi pot permite aleg mobilă pe comandă, iar cei care au bani mai puţini merg pe produsele în serie", a spus Irina Alexe. Ea deţine această firmă împreună cu Raluca Cameniţă.

Firma are aproximativ 10 angajaţi, iar fabrica unde se produce mobila la comandă este situată în Bucureşti.

"Mobila de bucătărie este cea mai solicitată, iar livrarea se face într-o perioadă de trei - patru săptă­mâni din momentul achitării avansului. Preţurile diferă foarte mult în funcţie de modele şi de materialele folosite. Pentru aceeaşi bucătărie, spre exemplu, pre­ţurile pot să ajungă de la 3.400 de lei la 20.000 de lei, în funcţie de materiale", explică reprezentanta Tia Colors. În medie, compania are aproximativ 10-15 comenzi pe lună, iar Irina Alexe afirmă că se cere foarte mult mobilă lucioasă, spre exemplu cea de MDF lucios în diferite culori.

"Lucrăm foarte mult şi cu sticlă colorată", a mai spus Irina Alexe. Ea a precizat că există comenzi şi pentru culori mai îndrăzneţe, precum fuxia sau bordeaux.

Cea mai mare comandă pe care au avut-o a fost pentru un ansamblu rezidenţial, când au livrat 100 de bucătării. În 2010 însă afacerile firmei s-au ridicat tot la circa 500.000 de euro, la fel ca în cazul Def Art.

Cei mari se uită şi ei spre comenzi

Dacă firmele mici sunt cele care produc pe comandă, unii dintre jucătorii mari fac şi ei astfel de proiecte pentru companii care doresc să-şi mobileze sediile sau pentru reţelele de bricolaj.

Citiţi materialul complet pewww.zfcorporate.ro/business-construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO