Companii

Afaceri de 12 mld. lei pentru primii cinci jucători din distribuţia de medicamente în 2017, însă marjele de profit declarate sunt scăzute

Afaceri de 12 mld. lei pentru primii cinci jucători din...

Autor: Georgiana Mihalache

01.06.2018, 00:07 389

Primii cinci jucători din piaţa românească de distribuţie de medicamente au ajuns la afaceri cumulate de 12 mi­liarde de lei în 2017, la acelaşi nivel din anul precedent. Două companii din top au înregistrat scăderi ale afacerilor faţă de 2016 - Mediplus şi Europharm. Sectorul de distribuţie de medicamente a atras însă investitori străini care au pus pe masă câteva sute de milioane de euro pentru două dintre businessurile de pe piaţa locală.

Mediplus, liderul pieţei, parte din grupul A&D Pharma, din care mai face parte şi lanţul de farmacii Sensiblu, a raportat afaceri în scădere cu 2,6% în 2017 faţă de anul anterior. La sfârşitul lui 2017, cehii de la Penta Investments au preluat grupul A&D Pharma într-o tranzacţie evaluată la 350-400 de milioane de euro.

Al doilea jucător din piaţă este Farmexpert deţinut de gigantul Walgreens Boots Alliance, care anul trecut a ajuns la afaceri de circa 3 miliarde de lei, potrivit estimărilor ZF pe baza informaţiilor date de reprezentanţii companiei.

Podiumul este completat de Fildas, distribuitorul controlat de Anca Vlad, care a ajuns la afaceri de 2,6 mi­liarde de lei în 2017, în creştere cu 8%.

Piaţa de distribuţie de medicamente este estimată la peste 23 de miliarde de lei, cu peste 1.600 de companii care activează în acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO