Companii

Afacerile germanilor de la Optibelt au crescut cu 31% în S1/2022, ajungând la 39,4 mil. euro

Afacerile germanilor de la Optibelt au crescut cu 31% în...

Autor: Laurentiu Cotu

23.09.2022, 16:15 320

Producătorul de componente auto Optibelt Power Transmission din localitatea Tăuţii-Măgherăuş, judeţul Maramureş, subsidiara locală a grupului german Arntz Optibelt, a finalizat primul semestru din acest an cu o cifră de afaceri de 39,45 mil. euro, în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Optibelt Power Transmission a realizat în 2021 o cifră de afaceri de aproximativ 60 mil. euro (293,7 mil. lei), potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Principalele probleme întâmpinate în prima parte a acestui an au fost lipsa/migraţia spre Europa de Vest a forţei de muncă, creşterea preţurilor la energie, respectiv a materiilor prime folosite de noi, găsirea de furnizori noi pentru materiile prime importate din Federaţia Rusă, termenele mari de livrare a unor componente electri­ce/elec­tronice, necesare atât ca şi piese de schimb cât şi pentru proiecte noi. Laurenţiu Cotu, ZF Transilvania

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei, Optibelt este axat pe mai multe segmente - agricultură, industrie, aparate de uz caznic, automotive, etc - şi din acestă cauză preconizăm un impact minim asupra noastră, în condiţiile unei crize. După boom-ul de după pandemie, neapărat a trebuit să vină şi o regresie, însă acum totul este foarte volatil“, a declarat pentru ZF Transilvania Attila Gittinger, directorul tehnic al companiei Optibelt Power Transmission.

Optibelt a intrat pe piaţa locală în urmă cu mai bine de 10 ani prin deschiderea unei fabrici de curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice în localitatea Tăuţii-Măgherăuş, în apropierea municipiului Baia Mare, printr-o investiţie iniţială de 5-6 mil. euro, care ulterior a crescut la 10 mil. euro, potrivit informaţiilor de la aceea vreme.

În prima parte a acestui an, compania a finalizat o hală pentru linii noi de fabricaţie, respectiv pentru dezvoltarea liniei de semifabricate de 6.400 mp, investiţie de 4,2 mil. euro. Pentru cel de-al doilea semestru al acestui an, Optibelt are programată finalizarea unei investiţii de 960.000 de euro în dezvoltarea liniei de semifrabricate, prima linie de producţie de curele cu nervuri longitudinale pentru aparate de uz casnic, o investiţie de circa 1,9 mil. euro, dar şi alte proiecte mai mici, de până la aproximativ 500.000 de euro. Compania are în prezent peste 625 de angajaţi şi intenţionează să ajungă la 670 de oameni până la finalul acestui an.

ÕÕCreşterea preţurilor la gaze şi combustibili nu a afectat activitatea noastră în sine, dar cheltuielile cu energia, respectiv cu materile prime, au crescut seminificativ. Pentru a contrabalansa creşterea preţurilor la energia electrică, am aplicat şi la un program lansat de Fondurile Norvegiene pentru montarea de panouri fotovoltaice, unde am primit raspuns favorabil, însă din cauza terminării fondurilor nu am mai primit finanţarea. Am pornit acest proiect de aproximativ 1,3 milioane de euro din resurese propriiÕÕ, a mai spus Attila Gittinger.

Proprietarul companiei Optibelt Power Transmission este firma germană Deutsche Keilriemen GmbH, companie membră a grupului Arntz Optibelt. Grupul Arntz Optibelt este unul dintre producătorii importanţi de curele de transmisie, care dezvoltă soluţii de acţionare pentru utilizare în inginerie mecanică, industria auto, sectorul maşinilor agricole, industria electrocasnică şi industria medicală. Grupul german deţine locaţii de producţie şi centre proprii de logistică şi vânzări în Europa, America de Nord şi de Sud, Asia şi Australia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO