Companii

Afacerile Pan Group Craiova au stagnat in euro anul trecut

05.04.2004, 00:00 72



Cel mai mare producator din industria de morarit si panificatie din Oltenia, Pan Group Craiova SA, a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 18 milioane de euro (684 miliarde de lei), in crestere cu 2% fata de anul precedent cand a inregistrat 17,6 milioane de euro (551 miliarde de lei). Pentru acest an estimarile merg catre vanzari de aproape 19 milioane de euro.



Compania a pus in functiune, anul trecut, trei noi linii de productie: pentru fabricarea pastelor fainoase lungi - Pavan Mapimpianti, pentru fabricare biscuitilor crackers si a covrigeilor brezel - Imaforni si pentru fabricarea napolitanelor simple si glazurate - Hass.



"Cresterea previzionata a cifrei de afaceri pentru acest an are la baza si diversificarea continua a gamei de produse oferite. De inceputul acestui an ne-am marit gama pe produse de patiserie, oferind pe piata rulade si fursecuri", afirma Busuioc.



Comform estimarilor Pan Group, compania a avut anul trecut, la nivel national, o cota de piata de 35,5% la biscuiti crackers si brezel fata de 35% fata de anul precedent si 5% la paste fainoase fata de 5,5% in 2002. Pe plan local, la paine si produse fainoase, Pan Group a avut in 2003 o cota de piata de 72,5% in scadere fata de anul precedent cand s-a situat la 76%. "Scaderea cotei de piata la paine a fost cauzata de modificarea obiceiurilor de consum a populatiei din orasul Craiova si a unui nivel de trai inca scazut, care a determinat ca 24% din consumatori sa-si prepare painea in gospodaria proprie", sustine Busuioc.



Pan Group a investit anul trecut 3,5 milioane de euro (128 miliarde de lei). Pentru acest an cuantumul investitiilor este de doar 2 milioane de euro (86 miliarde de lei) in linii de productie, utilaje independente, masini.



Compania doljeana a cumparat anul trecut grau aproape exclusiv din import, doar 700 din cele 22.000 de tone folosite in productie fiind luate de la producatori autohtoni.



"Pentru ca din analizele noastre am anticipat ca pretul graului format la noua recolta va creste sensibil, iar la restituirea fizica a unui eventual imprumut de grau din Rezerva de Stat ne-am fi inregistrat cu pierderi, ne-am orientat catre graul din import", spune Busuioc.



Pan Group are 5 fabrici de paine si produse de patiserie din care doua in Craiova cu o capacitate de 24.000 de tone/an (80 tone/zi) si cate una in Filiasi Calafat si Segarcea cu o capacitate totala de 4.800 tone/an (16 tone/zi).



Pentru producerea de biscuiti crackers si covrigei brezel, capacitatile de productie insumeaza 7.100 tone/an (35,5 tone/zi).



Pan Group a fost privatizata in 1994 prin metoda Mebo, avand circa 1.200 de actionari.



Principalii concurenti ai Pan Group sunt Vel Pitar, Loulis, Boromir, Baneasa, Dobrogea, Pangram si Pambac.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO