Companii

Afacerile producatorului de carne de pui Avicola Buzau s-au majorat cu 18%, la 21,5 mil. euro

Afacerile producatorului de carne de pui Avicola Buzau s-au majorat cu 18%, la 21,5 mil. euro

Piata produselor procesate din carne de pui se apropie de un miliard de euro

01.11.2007, 17:00 824

Producatorul de preparate din carne de pui Avicola Buzau, controlat de grupul de firme cu activitati in industria alimentara Aaylex Trading, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 21,5 mil. euro, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand obtinea 18 mil. euro.
"Cresterea inregistrata este fireasca, avand in vedere ca venim dupa un an dificil, in care cele doua valuri de gripa aviara ne-au afectat serios activitatea, in primul rand prin scaderea drastica a pretului mediu de vanzare. Am reusit totusi sa ne reluam activitatea la cote normale in prima parte a acestui an", a declarat Carmen Damu, director general al Avicola Buzau.
Astfel, in ceea ce priveste productia de carne de pasare, compania a realizat in primele noua luni ale acestui an o crestere de 15% fata de 2006, datorata eficientizarii productiei.
Producatorii de preparate din carne se confrunta insa in prezent cu dublarea preturilor la materiile prime furajere, dupa ce productia de grau, porumb si floarea-soarelui a scazut anul acesta cu 40%, pana la 70%, pe fondul secetei din aceasta vara.
"Recolta insuficienta si slaba din punct de vedere calitativ de soia si de floarea-soarelui a afectat serios pretul sroturilor si uleiurilor de soia si floarea-soarelui, de asemenea componente de baza in furajul pasarilor", a afirmat directorul general al Avicola Buzau.
In acest moment, recolta interna de cereale nu mai poate asigura consumul local, motiv pentru care au inceput deja sa apara importurile de porumb, la preturi chiar si duble comparativ cu anul trecut. Pretul unei tone de porumb a ajuns in octombrie la 260 de euro, in crestere cu 88% fata de aprilie, cand costa doar 138 de euro. Acelasi fenomen a fost experimentat si la grau, al carui pret s-a majorat cu 52% in septembrie fata de luna aprilie, pana la 255 de euro pe tona, sau la sroturile de soia, al caror pret a urcat luna aceasta pana la 400 de dolari (circa 270 de euro), in crestere cu 50% fata de 300 de dolari tona (circa 200 de euro), cat costa in aprilie.
"Avand in vedere ca furajul reprezinta in noile conditii de pret ale materiilor prime aproximativ 75% din costurile de productie ale unui kilogram de carne, majorarea pretului furajului determina o necesitate a cresterii pretului la kilogramul de carne cu aproximativ 30%", a spus directorul general al Avicola Buzau.
Damu a adaugat insa ca la finele primelor zece luni ale anului, pretul carnii de pasare la poarta abatorului nu inregistrase cresteri comparativ cu luna ianuarie a acestui an, unele produse inregistrand chiar scaderi.
"Exista paradoxal o tendinta de scadere a pretului mediu de vanzare a carnii de pasare in conditiile majorarii consistente a costurilor de productie, iar aceasta tendinta este generata cel mai probabil de un excedent de productie datorat depopularii masive practicate in aceasta perioada de micii fermieri, care nu reusesc
sa-si mai sustina activitatea de productie in noile conditii de pret al furajelor", a spus directorul general al Avicola Buzau.
Astfel, in prezent pretul unui pui griller este de 6,41 lei pe kilogram, in timp ce la inceputul anului costa 6,47 lei pe kilogram. In acelasi timp insa, pretul unui kilogram de piept dezosat a crescut cu 2 lei, de la 11 lei in prima luna a anului, potrivit datelor furnizate de catre Avicola Buzau. "Avand in vedere modul curios in care se misca in acest moment piata carnii de pasare, speram sa incheiem pe profit anul 2007, cel putin la nivelul anului precedent", a mai spus Damu.
Avicola Buzau a inregistrat anul trecut un profit de 900.000 de lei (225.000 de euro), de aproximativ opt ori mai mic decat in 2005, cand producatorul obtinea un profit net de 7,9 mil. lei. Si cifra de afaceri obtinuta la sfarsitul anului trecut, de 80,2 mil. lei (22,7 mil. euro), a avut o scadere de 15% comparativ cu rezultatele obtinute in urma cu doi ani, cand producatorul realiza afaceri de 92,5 mil. lei (25,5 mil. euro).
Grupul de firme Aaylex este format din companiile Aaylex Trading (partea centrala a grupului, care actioneaza in toate domeniile in care actioneaza si toate celelalte firme), Aaylex Distribution (distributia pentru toate firmele Aaylex din industria alimentara), Avicola Buzau (cresterea pasarilor), Lipia (cu activitate in piata preparatelor din panificatie) si Simex (companie cu activitati in domeniul imobiliar). Potrivit informatiilor oferite de companie, grupul Aaylex a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 214 mil. lei (60,7 mil. euro), in crestere cu 12% fata de anul precedent.
Aaylex, companie din al carei actionariat fac parte Bogdan Stanca, Viorel Gavril Fetinca si Bogdan Gruia, detine 66,06% din actiunile producatorului de carne de pui Avicola Buzau.
Principalii competitori ai companiei Aaylex pe piata interna a carnii de pui sunt Agricola International Bacau, Agrisol International, Avicola Calarasi si Transavia Alba Iulia.

Avicola Buzau in cifre:
18 milioane de euro - cifra de afaceri raportata in primele noua luni ale anului trecut;
21,5 milioane de euro - cifra de afaceri realizata la sfarsitul primelor trei trimestre;
22,7 milioane de euro - cifra de afaceri obtinuta anul trecut;
60,6% - este procentul detinut de Aaylex Trading la Avicola Buzau;
10.000 tone de carne abatorizata - este capacitatea actuala de productie a fabricii;
30.000 tone de carne abatorizata - este capacitatea de productie pe care compania vrea sa o atinga in 2009;
225.000 de euro - valoarea profitului realizat in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO