Companii

AFM extinde Rabla pentru firme cu o lună

AFM extinde Rabla pentru firme cu o lună

Autor: Bogdan Alecu

21.08.2014, 00:04 186

Administraţia Fondului pentru Mediu a pre­lungit cu o lună - de la 1 septembrie la 30 sep­tem­brie - sesiunea de depunere şi validare a dosa­relor pentru persoane juridice şi instituţii publice din programul Rabla 2014, potrivit re­pre­zentanţilor AFM, în timp ce persoanele fi­zice au ca termen fie epuizarea tichetelor, fie fi­na­lul acestui an.

În cele patru etape anterioare de evaluare şi validare a dosarelor depuse de persoanele ju­ridice şi instituţiile pu­blice în programul din acest an au fost analizate de către AFM un total de 998 de dosare, dintre care 388 au fost accep­tate, pentru 1.575 de auto­vehicule şi 610 dosare au fost respinse, potrivit datelor Administraţiei. În total, persoanele juridice au la dispoziţie 3.000 de tichete în acest an, în timp ce persoanele fizice 17.000. Până ieri, potrivit datelor AFM mai erau disponibile aproape 4.000 de tichete, la aproape patru luni de la de­ma­ra­rea programului, fiind casate 13.000 de maşini vechi şi achiziţionate acelaşi număr de maşini noi. Spre comparaţie, în 2013 s-au vândut 13.500 de maşini noi, dar din iunie şi până la finalul anului trecut.  Programul Rabla, aflat în derulare din anul 2005, va continua cel mai probabil şi anul viitor, în ciuda propunerii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) de a opri programul în acest an, în condiţiile în care Attila Korodi, ministrul mediului, a declarat în luna iunie faptul că trebuie să se găsească o mo­da­li­ta­te de a îmbunătăţi acest program anul viitor, în special pe zona de încurajare a vânzărilor de  maşini cu emisii reduse de dioxid de carbon. În prezent bonusul acordat ma­şinilor Euro 6, celor hibride sau celor cu emisii de sub 100 de grame de CO2 per kilo­me­tru este de numai 110 euro, faţă de prima de casare de 1.500 de euro.

Membrii APIA decla­rau la finalul anului trecut că motivul pentru care susţin oprirea pro­gra­mului din 2015 este îmbună­tă­ţirea mediului eco­nomic, iar clienţii se vor putea repoziţiona pe noile condiţii. Decizia a venit şi după ce în 2013 circa 7.000 de tichete au rămas nefolosite în lipsa cererii.

Programul Rabla este susţinut din încasările Administraţiei Fondului pentru Mediu din timbrul de mediu. Până în luna iunie 2014 AFM a încasat circa 280 mil. lei (63 mil. euro), în timp ce întreg programul de casare va costa statul în acest an 30 mil. euro, la o capacitate de 20.000 de tichete, adică mai puţin de jumătate din înca­sările din primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO