Companii

Agricultura pierde 1 miliard de euro din porumb deşi hambarele sunt pline

AFP./Mediafax Foto

AFP./Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

10.10.2014, 00:07 1145

Valoarea recoltei de porumb coboară cu un miliard de euro, adică un minus de aproape 40% faţă de nivelul de anul trecut, pentru că preţurile au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar volumul recoltat a rămas acelaşi ca în 2013. Porumbul va aduce fermierilor 1,6 mld. euro în acest sezon, în loc de 2,6 mld. euro cât a adus anul trecut.

„Randamentul (financiar - n.red.) a fost grav afectat, dar la porumb nu ai cum să renunţi pentru că această cultură are locul şi rolul ei în asolamente“, spune Ştefan Poienaru de la Agrofam, unul dintre cei mai mari zece fermieri din România.

Scăderea încasărilor pe care fermierii le au din porumb influenţează valoarea producţiei agricole pentru că banii care se fac din porumb au avut în ultimul deceniu o pondere de 10% din total. Lipsa temperaturilor ridicate şi umiditatea suficientă nu ajută astfel în niciun fel rezultatele financiare ale fermierilor având în vedere că întreaga piaţă internaţională este pe scădere în condiţiile în care marile centre de producţie au rezultate record.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO