Companii

Agricultura si industrie alimentara: Consumul nu revine pe crestere pana la inceputul verii

03.01.2010, 23:11 250

Procesatorii din industria alimentara, segment care asigura 11%din PIB - aproximativ 15 miliarde de euro -, nu vad o revenire aconsumului in 2010 si sustin ca scaderea va continua cel putin inprima jumatate a acestui an, chiar daca la valori mai mici decat in2009.

"Piata conservelor se va diminua cu cateva procente in 2010, darscaderea va fi mai mica decat cea inregistrata anul acesta (de 10%in volum si stagnare in valoare - n.red.). Cred ca economia vascadea in continuare in primele sase-noua luni, dar depinde foartemult de inertia Romaniei comparativ cu pietele externe", a afirmatRobert Redeleanu, directorul general al Scandia Romana, cel maimare producator de conserve din carne de pe plan local cu afaceride peste 53 mil. euro in 2008.

Consumul de mezeluri s-a diminuat anul trecut, de asemenea, cupeste 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, la aproximativ700 mil. euro.

Oamenii de afaceri si managerii companiilor din industriaalimentara sustin ca aceasta scadere a consumului de alimente va fideterminata atat de lipsa proiectelor noi din constructii in 2010,cat si de lipsa de flexibilitate a bancilor in ceea ce privestecreditarea, de nevoia de a plati creditele accesate in aniiprecedenti si de cresterea ratei somajului.

"Cea mai grea perioada va fi in primul trimestru al anului",sustine George Christoforidis, directorul general al producatoruluide bauturi alcoolice Alexandrion.

In plus, atat producatorii de carne de porc si pasare, cat siproducatorii de lactate si legume-fructe nu vor mai beneficiaincepand din acest an de o parte din subventiile acordate deUniunea Europeana Romaniei in ultimii trei ani, in urma aderarii.Aceasta ar putea determina cresteri de preturi de pana la 20% lamai multe categorii de alimente si va reorienta consumatorii totmai mult catre produsele ieftine si catre marcile private alelanturilor de magazine din retailul modern.

Producatorii agricoli spera insa ca numirea lui Dacian Coilos infunctia de comisar european pe agricultura va fi un atu pentruagricultura Romaniei, o piata care contribuie cu sub 7% din PIB -circa 9 mld. euro - si ca vor primi subventii mai mari incepand cuanul acesta.

In prezent, fermierii nu pot accesa fondurile europene de 8 mld.euro, disponibile pana in 2013, nu au o banca agricola care sa leofere credite cu dobanzi preferentiale, nu au dotari tehnicemoderne si nici piata de desfacere. De aceea, desi Romania are 14milioane de hectare de teren agricol, una dintre cele mai marisuprafete din Europa, producatorii de alimente si bauturi ajung saimporte chiar si 70% din materia prima necesara productiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO