Companii

Al doilea mare angajator românesc şi singurul jucător de pe piaţă care şi-a continuat expansiunea în criză

Al doilea mare angajator românesc şi singurul jucător...
15.12.2013, 17:10 880

Retailerul de bricolaj Dedeman, deţinut de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, va termina anul acesta cu şase noi magazine, în urma unor investiţii de peste 70 mil. euro, fiind singurul jucător din piaţa de profil care a continuat expansiunea.

Compania băcăuană a deschis deja anul acesta cinci noi magazine, la Galaţi, Miercu­rea-Ciuc, Piteşti, Comăneşti şi Târgu-Mureş, iar pe 13 decembrie va deschide o nouă unitate la Ploieşti, în urma unei investiţii de 15 mi­lioane de euro.

Dedeman, a considerat criza drept o perioadă bună pentru extindere, astfel că reţeaua companiei s-a triplat în intervalul 2008 – 2013, de la 12 la 36 de unităţi. Expansiunea firmei s-a văzut şi în evoluţia cifrei de afaceri, care în 2008 era de aproximativ 250 de milioane de euro, iar anul acesta cel mai probabil va depăşi 580 de milioane de euro.

În Ploieşti, unde va deschide un nou magazin la finalul acestei săptămâni, Dedeman va concura atât cu reţelele Praktiker, Bricostore (Kingfisher), BauMax şi OBI, cât şi cu un jucător local, Artsani, companie care a realizat anul trecut cu un singur magazin o cifră de afaceri de 28,5 milioane de euro şi un profit net de 0,9 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania fraţilor Pavăl este singura din piaţa de bricolaj care a investit în noi magazine pe format mare anul acesta, restul jucătorilor aflându-se în diverse etape de consolidare sau restructurare.

Dedeman, care a devenit în ultimii ani liderul pieţei de bricolaj şi cea mai mare firmă de comerţ cu acţionariat românesc, a ales pe timp de criză să nu se extindă în spaţii închiriate de la proprietarii de parcuri comerciale, ci să cumpere terenuri pentru construcţia propriilor magazine, profitând astfel de ieftinirea preţurilor din piaţa imobiliară. Una dintre cele mai recente mutări ale băcăuanilor este achiziţia pentru 1,4 milioane de euro a activelor fostei fabrici de mobilier Mobila Elbac din Bacău, aflată în faliment, potrivit informaţiilor publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Dedeman a fost evaluată anul acesta la 521 de milioane de euro, în creştere cu 29% faţă de nivelul din 2012,  potrivit anuarului „100 cele mai valoroase companii din România“, realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners. Numărul de angajaţi a ajuns la 6.650 de oameni, astfel că Dedeman este, după RCS&RDS, cel mai mare angajator cu capital privat românesc.

 

Citiţi mai multe aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO