Companii

„Alba-neagra“ cu o ordonanţă de guvern în Monitorul Oficial: votată, dar nepublicată

„Alba-neagra“ cu o ordonanţă de guvern în Monitorul Oficial: votată, dar nepublicată

Foto Shutterstock

Autor: Alexandru Moise - Mediafax

02.04.2012, 00:07 860

Trei luni au trecut de când Guvernul a decis creşterea redevenţelor la minereuri feroase şi neferoase, aur, platină, argint, transportul şi tranzitul petrolului, dar nici până în prezent nu s-au văzut efectele acestei măsuri în contextul în care ordonanţa de urgenţă care prevedea aceste lucruri însă nu a fost publicată în Monitorul Oficial din cauza unor "motive administrative". Documentul ar urma să fie din nou prezentat în şedinţă de guvern şi reintrodus în circuitul de avizare.

Potrivit informaţiilor disponibile, în 2010 valoarea redevenţelor încasate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) s-a ridicat la circa 1,1 miliarde de lei (circa 262 milioane de euro), dar cea mai mare parte din această sumă a fost plătită de Petrom şi Romgaz, unicul produ­cător de petrol şi gaze din Ro­mânia, respectiv cel mai mare producător de gaze local controlat de statul român.

Modificarea redeven­ţelor nu ar fi afectat aceste două companii care au stabilit un nivel cuprins între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei până în 2014.

În schimb, redevenţa pentru aur, platină şi argint ar fi crescut de la 4% la 8% din valoarea pro­ducţiei, pentru cărbuni şi ape minerale aceasta ar fi crescut de la 4% la 6%, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale.

În acelaşi timp, redevenţele pentru veniturile brute realizate din transportul şi tranzitul petrolului vor creşte de la 10 la 15%, iar cele pentru înmagazinarea subterană a gazelor de la 3% la 5%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu a declarat la finele săptămânii trecute că actul normativ care prevedea toate aceste creşteri de rdevenţe nu a fost trimis la Monitor din "motive administrative" şi nu a produs astfel efecte juri­dice, iar actualul Executiv, pentru a evita neclarităţi, a decis ca documentul să fie reintrodus în circuitul de avizare şi semnat de noii miniştri, urmând să fie din nou prezentat Cabinetului. Surse oficiale au declarat agenţiei Mediafax că ordonanţa nu a fost semnată de premierul de atunci Emil Boc.

În legătură cu redevenţele Cupru Min Abrud, companie privatizată recent de Ministerul Economiei, ANRM a anunţat că viitorul proprietar al producătorului de cupru va plăti actuala redevenţă pentru minereuri neferoase de 4% şi nu va beneficia de o clauză specială care să interzică creşterea acesteia, de genul celei de la Petrom, astfel că nu va fi scutită de creşterea taxei atunci când Guvernul va decide în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO