Companii

Alexandru Reff, Reff&Asociaţii: Sunt îngrijorat de tendinţele privind reglementările populiste care sunt contraproductive pentru toţi

Alexandru Reff, Reff&Asociaţii: Sunt îngrijorat de...
07.12.2016, 12:50 260

Mi-e teamă că cea mai importantă lecţie ne e adminsitrată acum de istorie şi că multe lucruri câştigate şi pe care le credeam pe vecie sunt de fapt fragile. Lumea era stabilă şi predictibil în 2007, clasa de mijloc prospera, capitalismul era pe vârf, comerţul părea veşnic, nimeni nu îşi imagina că vom avea stări de urgenţă în Europa, partide extremiste, eurosceptice, emigranţi. Asta mă angoasează acum. Lumea e extrem de instabilă acum, puţin predictibilă, a spus Alexandru Reff, partener Reff&Asociaţii, prezent la evenimentul "10 ani de business: creştere explozivă, criză, noua normalitate", organizat de Reff&Associates în colaborare cu Ziarul Financiar.

O lecţie de business din criză este că piatra unghiulară a unei afaceri e echipa. În criză a fost o problemă de a atrage şi de a reţine oamenii, s-a accentuat competiţia pentru compentenţele de vârf şi acum, din nou, talentul e greu de găsit şi din nou e actuală expresia războiul epntru talente. E tot mai greu să le reţii şi din cauza presiunii pe costuri a echipei care nu se poate descărca mereu în preţul serviciilor. E o atenţie excesivă pe gestionarea costurilor, a economisirii.

E greu să atragi şi să reţii contributorul de calitate şi se pune problema cât e dispusă piaţa să remunereze calitatea.

O decizie foarte bună a fost parteneriatul cu Andrei Burz-Pînzaru.

Sunt îngrijorat de tendinţele privind reglementările populiste care sunt contraproductive pentru toţi, de exemplu legea dării în plată, legea comercializării produselor alimentare, etc. Sper să evităm acest cântec de sirenă tot mai atrăgător, inclusiv afară.

Cred în România, a fost o ţară europeană de succes, are un sistem de alianţe europene şi euroatlantice, nu văd niciun motiv să nu prosperăm. Au fost şi greşeli făcute în politicile publice, şi o problemă de percepţie. Asanarea adusă de lupta anticorupţie va elimina una dintre reţinerile marelui capital. Suntem o ţară mare, un campion, o ţară stabilă, cu politici publice în principiu corecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO