Companii

Alin Negrescu, KPMG: Cine nu-şi achită datoriile la TVA, intră în noul sistem split

Alin Negrescu, KPMG: Cine nu-şi achită datoriile la...

Autor: Cristina Bellu

19.12.2017, 00:07 1666

Măsura split TVA nu mai este automat obligatorie pentru toate persoanele juridice înregistrate în scop de TVA, dar riscul pentru toţi este major.

Începând cu 1 ianuarie 2018, companiile care nu-şi achită la timp datoriile din TVA intră automat în sistemul split TVA, spune Alin Negrescu, tax director al firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost modificată în Parlament, măsura nemaifiind obligatorie pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA. Potrivit lui Alin Negrescu, măsura va fi aplicată în mod limitat doar acelor persoane care au obligaţii restante în ceea ce priveşte taxa TVA peste anumite praguri valorice, respectiv 15.000 de lei pentru marii contribuabili, 10.000 de lei pentru contribuabilii mijocii şi 5.000 de lei pentru cei mici.

Acest lucru înseamnă că dacă există datorii reprezentând TVA peste pragurile menţionate şi ele nu sunt achitate în termen de 60 de zile lucrătoare, compa­niile respective intră automat în sistemul de aplicare a plăţii defalcate de TVA.

„Prin aceste prevederi de plată defalcată se urmăreşte o stimulare a agenţilor economici în a se preocupa mai mult de conformarea voluntară. Toată lumea va fi mult mai atentă cu plata datoriilor, în special cu cele legate de TVA astfel încât să nu intre în sistem“, crede Negrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO