Companii

Alro spune că va plăti 24 mil. $ pentru certificate verzi

Autor: Adrian Ionut Cojocar

03.04.2011, 23:44 82

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de grupulVimetco cu acţionari ruşi, va cheltui în acest an circa 24 mil.dolari pentru a achiziţiona certificate verzi, sumă de opt ori maimare faţă de anul trecut, când firma a alocat doar 3 mil. dolaripentru plata certificatelor, potrivit lui Gheorghe Dobra,direc­torul general al companiei.

Suma reprezintă circa 45% din pro­fitul net obţinut de Alroanul trecut, care s-a cifrat la 50,3 mil. dolari (159,8 mil.lei).

Dobra a explicat creş­terea cheltuielilor cu certificatele verziprin faptul că în ulti­mul an s-au pus în fun­cţiune foarte multeparcuri eoliene în România care produc energie re­ge­nerabilă şicare beneficiază de tot mai multe certificate care sunt acoperitede la consumatorii de energie.

Alro este cel mai mare con­sumator de energie de pe plan local,contribuind cu peste 5% la consumul naţional, respectiv o cantitateanuală de peste 3 TWh.

Chiar şi în aceste condiţii, pro­du­cătorul de aluminiuestimează că-şi va majora profitul net în 2011 cu 27% în dolari, lapeste 64 mil. dolari, ca urmare a veniturilor operaţionale mai maricu 31%, de circa 729 mil. dolari.

"Noi am crescut anul trecut în aluminiu prelucrat mai mult decâtpiaţa, respectiv cu 47%, iar pentru acest an prognozăm o creşterede 35%. Pe segmentul de aluminiu pri­mar ne-am propus anul acesta ocreş­tere de 15% a vânzărilor şi vedem un avans de 15-20% şi anulviitor. Pentru noi sunt importante exporturile, dar ar fi depreferat dacă s-ar putea consuma local", a declarat GheorgheDobra.

Anul acesta compania îşi propune să vândă 55.000 de tone dealuminiu procesat, cu 24% mai mult faţă de anul trecut şi să-şimajoreze producţia de aluminiu pentru industria aero­nautică la4.000 de tone, faţă de 2.500 de tone anul trecut.

"Preţul unei tone de aluminiu utilizată în industriaaero­na­utică este comparabil cu preţul unei maşini de familie.Livrăm în SUA, Israel şi Euro­pa. Intrarea pe piaţă este foartedificilă, dar în momentul în care ai primit botezul de la cei marivin şi alţii", spune Gheorghe Dobra.

Alro a demarat recent un proiect în valoare de 8,3 mil. eurofinanţat cu fonduri europene care va creşte productivitatea pesegmentul de aluminiu procesat cu 50% şi va aduce un plus devânzări de cel puţin 30 mil. dolari anual.

"Noi suntem la 60-70% din media mondială ca productivitate laaluminiu pre­lucrat şi la cel primar stăm undeva mai jos din cauzăcă este o fabrică cu teh­nologie de acum 40 de ani pe care am făcuteforturi să o modernizăm. Dacă ar fi să schimbăm tehnologia, ne-arcosta 2 mld. $", a conchis Dobra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO