Companii

Amânare de o lună la depunerea ofertelor pentru Tarniţa

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti

Autor: Roxana Petrescu

31.10.2014, 00:03 164

Termenul pentru depunerea ofertelor neangajante pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, unul dintre cele mai importante obiective energetice ale României, în valoare de peste un miliard de euro, a fost extins până pe 27 noimebrie în contextul în care acesta expira azi, la ora 10:00. Compania de proiect, Hidro Tarniţa, spune că de fapt această amânare s-a făcut datorită interesului ridicat arătat de investitori pentru această investiţie despre care se vorbeşte de mai bine de 30 de ani.

„Ca urmare a interesului manifestat de un număr mare de potenţiali investitori pentru participarea la procedura de selecţie, societatea de proiect Hidro Tarniţa anunţă prelungirea termenului prevăzut în Anunţul Publicitar pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare şi negociere preliminară şi neangajantă, în vederea implementarii Proiectului CHEAP (centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj – n.red.) Tarniţa-Lăpuşteşti, de la data de 31 octombrie 2014, ora 10.00 până la data de 27 noiembrie 2014, ora 10.00“, spun reprezentanţii Hidro Tarniţa.

Ce este însă hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti cu acumulare prin pompaj?

În perioadele de scădere a consumului de electricitate, cum este noaptea de exemplu, o astfel de unitate poate prelua surplusul din sistem pentru a pompa apa din aval în amonte. Practic, se transformă într-un consumator dispecerizabil, adică începe să consume în funcţie de nevoile sistemului. Apa mai departe este stocată şi poate fi folosită în perioadele de vârf caracterizate printr-un consum mare de energie şi prin preţuri ridicate. De exemplu, dacă vântul bate foarte puternic într-o noapte, rezultă un surplus de producţie. Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă nu pot fi oprite şi pornite după cum bate vântul, aşa că echilibrarea se face din centralele clasice, fie că este vorba de termocentrale sau de hidrocentrale. Această modalitate de funcţionare este însă extrem de păguboasă. Aici ar interveni Tarniţa-Lăpuşteşti.

„Proiectul este esenţial în contextul existenţei unui portofoliu în creştere continuă de centrale bazate pe surse regenerabile de energie, cu producţie necontrolabilă, care impune instalarea de capacităţi suplimentare pentru echilibrarea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN). Centrala va fi un furnizor strategic de servicii ener­getice/servicii de sistem în partea de nord-vest a României, o zonă cu deficit de generare de energie electrică dar cu aport important în transferul de capacitate către şi dinspre Europa Centrală şi de Vest, în contextul creării pieţei regionale de energie“, au mai spus reprezentanţii Hidro Tarniţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO