Companii

Ambient Sibiu negociaza cu fondul suedez de investitii EQT vanzarea companiei

Ambient Sibiu negociaza cu fondul suedez de investitii EQT vanzarea companiei

Ioan Ciolan

28.07.2008, 18:17 149

Distribuitorul de materiale de constructii Ambient din Sibiu se afla in negocieri destul de avansate cu fondul de private equity EQT, fondat de familia Wallenberg - una dintre cele mai bogate din Suedia, pentru vanzarea unui pachet important de actiuni, potrivit unor surse din piata.
Negocierile cu fondul suedez de private equity au demarat in urma cu sase luni, suma vehiculata fiind de circa 150 mil. euro pentru cel putin jumatate din companie.
Grupul Ambient, format prin fuziunea a 14 companii, este controlat de omul de afaceri sibian Ioan Ciolan care detine aproximativ 75%. Structura actionariatului este completata de Gheorghe Calburean (actionar majoritar la Dafora Medias) cu 12%, Dan Olteanu cu 5% din capitalul grupului, Lucian Bezerita - 5% si Zsolt Berecki - 2%. Potrivit surselor citate, fiecare dintre cei cinci actionari va scoate la vanzare cate jumatate din actiuni.
Contactat de ZF, Ioan Ciolan a refuzat sa comenteze informatia potrivit careia se afla in negocieri cu fondul EQT. Intr-un interviu acordat ZF la inceputul lunii, Ciolan a respins insa ideea vanzarii unui pachet de actiuni, declarand ca deruleaza un audit intern "pentru a putea avea o confirmare economica in fata bancilor de la care vom atrage finantari". Nevoia de finantare a grupului pentru urmatorii ani se ridica la 300 de milioane de euro, suma fiind destinata procesului de extindere a retelei de magazine, potrivit lui Ciolan. Reprezentantii EQT nu au raspuns solicitarii ZF pana la inchiderea editiei.
Reteaua de retail a Ambient numara in prezent 14 centre comerciale mari si doua depozite in Sibiu si Bucuresti, compania avand in primul trimestru al anului o crestere de 11,5% a vanzarilor, pana la 42,4 milioane de euro. Ambient estimeaza insa anul acesta o majorare de 40% a cifrei de afaceri, pana la circa 335 de milioane de euro.
Intrarea fondului suedez de private equity EQT, cu active in administrare de peste 4 miliarde de euro, in actionariatul grupului Ambient ar marca o premiera pentru EQT in regiunea Europei de Est. Portofoliul de private equity al fondului cuprinde exclusiv companii din Europa de Nord si de Vest.
Concentrat in principal pe regiunea de nord a Europei, cu tranzactii a caror valoare atinge si un miliard de euro, fondul de investitii EQT este tot mai interesat si de "anumite parti ale Europei de Est", potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.
In plus, EQT recruteaza o persoana pentru pozitia de asociat specializat pe Europa Centrala si de Est care va activa in biroul recent deschis la Varsovia, potrivit site-ului publicatiei The Deal. Una dintre cerintele postului este fluenta in limba romana, candidatului fiindu-i solicitata disponibilitatea de a se muta in Bucuresti peste cativa ani pentru a ajuta la deschiderea unui birou.
Tintele EQT sunt companiile de dimensiuni medii, care detin o pozitie de lider pe piata in care activeaza, genereaza cash flow si fac dovada unei echipe manageriale de valoare. Sectoarele de interes includ infrastructura, telecomunicatiile, materialele de constructii, farma sau industria alimentara.
Piata locala a materialelor de constructii si a serviciilor conexe este in fruntea listei de prioritati a fondurilor de private equity, datorita ritmului accelerat de crestere si ratei ridicate de rentabilitate.
Cu investitii per companie care depasesc pragul de o suta de milioane de euro, EQT se inscrie in categoria fondurilor de private equity de talie mare asemeni Advent International si Enterprise Investors, care au fost actorii celor mai valoroase tranzactii de private equity de pe piata locala.
In sectorul materialelor de constructii, Advent detine participatii majoritare la dufa Deutek, Ceramica Iasi, in timp ce Enterprise Investors controleaza atat Macon Deva, cat si Simcor Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO