Companii

Americanii de la Cameron văd afaceri de 70 mil. dolari în primul an de funcţionare al fabricii de la Ploieşti

 Americanii de la Cameron văd afaceri de 70 mil. dolari în primul an de funcţionare al fabricii de la Ploieşti

Autor: Roxana Petrescu

04.10.2010, 23:49 192

Grupul american Came­ron, cu afaceri de 5,5 miliarde de dolari,specializat în furnizarea de echipamente şi ser­vicii pentruindustria de petrol şi gaze, estimează că în primul an defunc­ţionare, noua fabrică de la Ploieşti va genera un business decirca 70 de milioane de dolari.
Investiţia de 80 de milioane de dolari de la Ploieşti a fostfinalizată la sfârşitul anului trecut şi a creat 300 de noi locuride muncă, fiind al doilea centru de producţie prin care Cameroneste prezent pe piaţa locală.
"Am ajuns la capacitate maximă şi-i avem pe cei 300 de salariaţipecare-i estimam iniţial. Ultimii oameni au fost deja angajaţi.Anul acesta cred că vom ajunge la Ploieşti la 70 de milioane dedolari, iar în 2011, la peste 100 de milioane de dolari", spuneMarius Tripşa, directorul general al Cameron România.

Rezultatele care sunt aşteptate pentru unitatea nouă de la Ploieştisunt mai mici faţă de estimările iniţiale, potrivit cărora fa­bricaar fi putut genera un business de 200 de milioane de dolari înprimul an de funcţionare.
"Cifra de 200 de milioane de dolari reprezintă un nivel optim.Rezultatele depind foarte mult de complexitatea produsului pe careîl vindem", a explicat Tripşa.

Centru de export
Investiţia în unitatea de la Ploieşti a fost făcută de americaniide la Cameron în ideea ca cea mai mare parte a producţiei să fieexportată, printre potenţialii clienţi numărându-se giganţi precumExxonMobil, BP sau Statoil (Norvegia).
"În primele şase luni suntem la Ploieşi cu 15% mai mult faţă deceea ce ne-am bugetat, dar noi nu depindem de piaţa din România,ci, în proporţie de 90% de exporturi. Piaţa din România a rămas lafel ca anul trecut, foarte slabă, nu s-a schimbat nimic, nu amvăzut nicio investiţie, dar în schimb am început să vedemcreşterile pe plan internaţional", a mai precizat Tripşa.
Cameron este prezent pe piaţa locală încă din 2004 când grupul apreluat fabrica de utilaj petrolier Sterom Câmpina, unitate careanul tre­cut a generat afaceri de 91,4 milioane de euro, în scăderecu 34% comparativ cu rezultatul consemnat în 2008.
La momentul deschiderii noii unităţi de la Ploieşti, reprezentanţiicompaniei au declarat că vor continua activităţile în ambelefabrici pentru că producţia acestora este comple­mentară.
Astfel, dacă la Câmpina se produce utilaj petrolier convenţional,la Ploieşti este produs echipament destinat activităţilor deexplorare a hidro­carburilor în condiţii de presiune, adâncime şimedii corozive foarte dure.
Deşi anul acesta a fost pentru majoritatea jucătorilor din domeniuunul dificil, ţinând cont de bugetele mai mici de investiţii alecompaniilor petroliere, Tripşa spune că redresarea situaţiei peplan extern va fi preluată şi local.
"O să ajungă şi la noi creşterea pentru că deja vedem că se discutăbugetele şi acestea sunt mai bune", spune Tripşa.

Mai vine un investitor american laPloieşti
La un an după ce Cameron a finalizat investiţia în unitatea de laPloieşti, o nouă companie americană, activă tot în domeniul depetrol şi gaze, a decis să facă o investiţie de 126 de milioane dedolari în aceeaşi localitate.
Astfel, texanii de la Lufkin, com­panie cu afaceri de 500 demilioane de dolari, vor demara construcţia la fa­brica de laPloieşti. Potrivit celor mai recente date din partea companiei,unitatea va angaja peste 300 de oameni când va fi finalizată în2012. Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor Publice, a fostde acord să acorde către Lufkin stimulente de dezvoltare economicăşi asistenţă financiară de 28 de milioane de euro, adicăaproximativ 30% din valoarea investiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO