Companii

Amidip Calan incepe productia cu angajatii Sidermet

16.12.2002, 00:00 127

Producatorul de tuburi din fonta si otel Amidip Calan, un joint-venture intre Sidermet Calan si compania germana Pipe Products Gmbh, transfera angajatii de la Sidermet pentru a incepe productia.
Consiliul de Administratie al societatii a decis, in prima sedinta desfasurata saptamana trecuta, transferul a 600 de muncitori de la Sidermet Calan la noua societate creata incepand din luna ianuarie a anului viitor, potrivit APAPS.
Amidip are un capital de aproximativ 18,3 milioane dolari, din care germanii controleaza 65,6%, in timp ce aportul in natura al Sidermet Calan, in valoare de 6,3 milioane dolari, la constituirea societatii mixte ceea ce ii asigura controlul a 34,4% din actiuni. Pipe Products participa cu un aport in numerar de 6,2 milioane dolari si un aport in natura de aproximativ 5,8 milioane dolari, potrivit contractului semnat cu Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), care detinea 98,18% din actiunile Sidermet Calan.
Initial, formarea societatii mixte de la Calan a fost subiect de discutii intre APAPS si grupul saudit Amiantit, care s-a retras de la negocieri la inceputul acestui an pe motiv ca discutiile s-au prelungit prea mult. Arabii si-au exprimat interesul pentru productia de tevi din fonta ductila la Calan inca din 2000, locul acestora fiind luat de Pipe Products, care a continuat discutiile cu APAPS din punctul in care acestea au fost lasate de Amiantit si a semnat contractul pentru infiintarea Amidip.
De asemenea, Pipe Products si APAPS au convenit sa pastreze actualul numar de angajati si sa creeze inca 100-150 de noi locuri de munca.
Sidermet Calan avea 588 de angajati la 30 noiembrie 2001. Pe primele noua luni ale anului trecut, societatea a realizat o cifra de afaceri in valoare de 74,2 miliarde lei, dar avea datorii totale de 1.269 miliarde lei, din care peste 385 miliarde catre bugetul de stat.
Compania germana Pipe Products se va concentra asupra proiectului de la Calan si va renunta la negocierile pentru formarea unei societati mixte la Romarm Orastie, in cazul sectiei de producere a fontei ductile, unde in luna ianuarie luasera locul grupului Amiantit la discutiile cu Ministerul Industriei, proprietarul Romarm Orastie.
Potrivit ultimelor evolutii, grupul arab Amiantit este pe punctul de a forma la inceputul anului viitor o societate mixta impreuna cu Romarm in cazul sectiei de fonta ductila.
Amiantit si-a anuntat intentia de a participa cu aproximativ 10,5 milioane dolari la constituirea societatii mixte, urmand sa controleze aproximativ 51% din actiuni. Sectia de la Orastie dispune de doua masini cu o capacitate de aproximativ 40.000 tone de tevi din fonta ductila anual.
Ministerul Industriilor detine 100% din actiunile Romarm Orastie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO